BOXTEL NEEMT AFSCHEID VAN KLEINE AARDE

Voetafdrukken bij de bolwoning

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bolwoning is zondag 28 november het decor van de sluiting van De Kleine Aarde. Deze week werd de laatste hand gelegd aan de drie voetafdrukken die zondag symbolisch worden onthuld. Directeur Martijn Messing (midden) hielp woensdag 24 november een handje mee aan het karwei. (Foto: Albert Stolwijk).

Met een fakkeltocht naar de natuurspeeltuin in duurzaam woonwijkje Zonnegolven neemt De Kleine Aarde zondagmiddag 28 november omstreeks half vijf afscheid. Na 38 jaar pionieren op het gebied van duurzaamheid valt het doek voor het Boxtel centrum voor een duurzame leefstijl en wordt het vuurtje figuurlijk brandend gehouden door de jeugd.

,,Een symbolische actie omdat we bij De Kleine Aarde zeggen dat we onze planeet hebben geleend van onze kinderen”, verduidelijkt directeur Martijn Messing. ,,Het is een oud Indiaans gezegde dat helemaal past bij onze idealen om de wereld veilig te stellen.” Tijdens de slotmanifestatie in het Boxtelse ecopark zullen ruim 250 bezoekers de handtekening zetten onder een verklaring. ,,Het principe people, planet, profit heeft altijd centraal gestaan”, legt Messing uit. ,,Maar we hebben zolang profit vooropgesteld dat we de planet daaraan opgeofferd hebben. Terwijl we weten dat er zonder leefbare aarde geen toekomst is voor mensen.”

De slotmanifestatie bij De Kleine Aarde duurt zondag van 12.00 tot 16.30 uur. Het programma start met een ontvangst en een officiële opening. Bij de bolwoning, een officieel ecologisch monument op het terrein, worden de eerste stenen gelegd voor drie voetafdrukken. De eerste steen wordt gelegd door Liselot Leeflang, dochter van Kleine Aarde-oprichter Sietz Leeflang en met echtgenoot Frank Jakobs kartrekker van de eveneens door haar vader opgerichte Stichting De Twaalf Ambachten.

Het programma bij De Kleine Aarde omvat zondag verder exposities van beeld en archiefmateriaal, waaronder alle 150 uitgaven van het tijdschrift De Kleine Aarde. Boxtelaar Jan Swinkels heeft een fototentoonstelling gemaakt, die te bezichtigen is. ,,Verder nodigen we bezoekers uit om ideeën en dromen onder woorden te brengen”, vertelt directeur Messing.

Brabants Centrum besteedt deze week uitgebreid aandacht aan het afscheid van De Kleine Aarde. Het volledige programma van de slotmanifestatie van De Kleine Aarde staat op de website van het centrum voor een duurzame leefstijl: www.dekleineaarde.nl.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Martijn Messing (vierde van links) van De Keine Aarde bekijkt de voetafdrukken die zondag 28 november worden onthuld. Rechts oud-medewerker van het milieueducatiecentrum en duurzaamheidsgoeroe Jan Juffermans. (Foto: Albert Stolwijk).25 november 2010

Print deze pagina

Terug