LEERLINGEN ANGELASCHOOL DOEN MEE AAN LEGO LEAGUE

’Robots bouwen is makkelijker
dan het lijkt’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Matt Timmermans, Etiën Tax, Stan Teulings en Stef van de Pasch maken de robots klaar voor de finale van zaterdag 27 november in Tilburg. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Een medicijn dat alleen werkt op de plek waar het nodig is, een oplossing voor botontkalking en voorgeprogrammeerde robots die een parcours afleggen. De leerlingen uit groep 8 van de Angelaschool in Boxtel draaien er hun hand niet voor om. Zeventien kinderen nemen deel aan de FIRST Lego League en strijden zaterdag 27 november in Tilburg tegen andere scholen om een plaats in de Benelux-finale.

De FIRST Lego League is een wedstrijd voor jongeren tussen 9 en 14 jaar. Deelnemers worden uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van allerlei opdrachten. De eerste opdracht is een robot te ontwerpen, bouwen en programmeren. Tijdens de wedstrijd moet de robot een opdrachtenparcours afleggen waarbij punten behaald kunnen worden. In de andere opdracht moeten leerlingen een onderzoek uitvoeren en daarvan de resultaten presenteren. Het thema van dit jaar luidt ’body forward’ en alle opdrachten hebben dan ook te maken met het menselijk lichaam.

Vorig jaar, in groep 7, mochten de kinderen zich opgeven voor het project en moesten zelfs op sollicitatiegesprek om uit te leggen waarom juist zij geselecteerd moesten worden. Sinds september werken de leerlingen aan het project en het grootste deel doen ze helemaal zelf, de leerkrachten zijn er alleen bij als coach. ,,Het is hun project en ze moeten het zelf doen”, vindt leerkracht Gerrit de Jong. ,,Vorig jaar vond de jury onze school het meest veelbelovend. Ik denk dat we de middenmoot wel kunnen halen. Maar wie weet, gaan we uiteindelijk naar de Wereldfinale in de Verenigde Staten!”

De Angelaschool doet met twee teams mee aan het project. Deze teams zijn weer opgesplitst in een leerlingen die de robot maken en kinderen die het onderzoek hebben uitgevoerd.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Imke Cleutjens, Martijn van Alebeek, Lenneke van Besouw en Malu Vlaminckx bereiden zich voor op hun presentatie tijdens de Lego League. (Foto: Albert Stolwijk).

NANOCIJN
Dafne Swinkels zit in een groepje dat een presentatie gaat houden. Zij en haar teamgenoten hebben zich verdiept in medicijnen. ,,Als je een aspirine neemt, gaan de stoffen door je hele lichaam heen. We denken dat het beter zou zijn als een pilletje alleen werkt op de plaats waar je pijn hebt”, legt Dafne uit. ,,We noemen het een nanocijn. Ook hebben we een manier bedacht waarop kanker zou kunnen worden genezen. Dit kan door met een spuit het gezwel naar een afvalplaats in het lichaam te brengen.” Om zich te verdiepen in het onderwerp hebben de leerlingen op internet gekeken. Tijdens de presentatie laat de groep een tekening zien en er is een filmpje gemaakt. ,,Door onze oplossingen hebben mensen minder last van bijwerkingen”, stelt Dafne.

Ook de groep van Lenneke van Besouw heeft zich verdiept in het menselijk lichaam. Samen met haar teamgenoten is Lenneke naar het Carolusziekenhuis in ’s-Hertogenbosch geweest waar ze uitleg hebben gehad. ,,We houden ons bezig met botontkalking omdat veel oudere mensen daar last van hebben”, vertelt Lenneke. ,,Door een elastische stof aan het bot toe te voegen, hebben de patiënten minder pijn en breken ze hun botten minder snel. De stof groeit mee met de botten en geeft extra steun. We hebben een liedje gemaakt over botontkalking en geven een presentatie met tekeningen erbij.”

De robots zijn misschien wel het meest indrukwekkend van het project. De twee teams hebben elk een eigen robot gemaakt waarmee ze opdrachten uitvoeren. ,,Door missies uit te voeren behalen we punten”, zegt Matt Timmermans. ,,De missies hebben allemaal te maken met het menselijk lichaam.” Zo moet er een bot gespalkt worden en een injectiespuit over het parcours worden gereden. ,,De robots zijn door ons gebouwd en geprogrammeerd. Dat klinkt moeilijk dan het is”, vindt Matt. ,,We zijn nu bijna klaar met de voorbereidingen. Ik denk dat we een kleine kans hebben om te winnen; er doen ook kinderen van 14 jaar mee. Die zitten al op de middelbare school en weten hier veel meer van dan wij.”

SAMENWERKING
Ook Sten IJsseldijk heeft meegeholpen aan het bouwen van de robot. ,,We halen het nooit om alle missies te doen, maar dat hoeft ook niet. We richten ons op een paar opdrachten zodat we zeker weten dat we die punten in ieder geval halen. Ik denk niet dat we winnen, maar misschien wel als de andere scholen een pechdag hebben.”

Niet alleen de robots en presentaties tellen mee in de eindbeoordeling van de jury, ook het logboek speelt een belangrijke rol. ,,Hierin staat hoe we het project hebben aangepakt en hoe de werkverdeling was”, zegt Sten. ,,De jury wil ook weten of we goed hebben samengewerkt en hoeveel onze leerkracht heeft meegeholpen.”

De leerlingen van de Angelaschool nemen zaterdag 27 november op de Fontys-campus in Tilburg deel aan de regiofinale. Als ze deze winnen, mag de school meedoen aan de Benelux-finale gevolgd door de Europese finale in Turkije en de wereldfinale in de Verenigde Staten.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Damon Portegijs (geheel links), Luc Timmermans, Sten IJsseldijk (midden), Maarte Meulendijks en Niels Verhagen (rechts) maken serieus werk van de voorbereiding op de wedstrijd FIRST Lego League.25 november 2010

Print deze pagina

Terug