LIEMPDE VALT WEER BUITEN DE BOOT

Provincie geeft subsidie voor dorpsplan Gemonde

De gemeente Sint-Michielsgestel en de inwoners van Gemonde zijn erg blij met de mededeling dat de Provinciale Staten van Noord-Brabant 27 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor integrale dorpsontwikkelingsplannen (IDOP). Sint-Michielsgestel krijgt 750.000 euro om de projecten voor Gemonde uit te voeren. In Liempde overheerst bittere teleurstelling: het dorp viel buiten de boot omdat de gemeente Boxtel te laat was met de subsidieaanvraag. Ook Haaren loopt de forse subsidie van de provincie mis.

De Gestelse wethouder Ed Mathijssen is erg blij met de subsidie die is toegezegd voor uitvoering van het IDOP voor Gemonde. De gemeente Sint-Michielsgestel had eigenlijk gehoopt op een subsidie van 987.500 euro, de totale kosten voor realisatie van alle plannen bedragen 2.033.500 euro. ,,Nu de subsidie iets lager is uitgevallen, moeten we gaan bekijken welke plannen er snel moeten worden uitgevoerd”, licht Mathijssen toe. ,,De sociale supermarkt is er daar wat ons betreft één van, Gemonde zit hier écht om te springen.”

Het Liempdse dorpsraadslid Jan van der Weijden is erg teleurgesteld dat Liempde niet kan rekenen op een provinciale bijdrage van de subsidie voor de uitvoering van het IDOP. ,,We zijn sinds maart bezig met de aanvraag en hebben de gemeente Boxtel meerdere keren verzocht zo snel mogelijk actie te ondernemen. Helaas zonder succes”, moppert Van der Weijden. De gemeente diende geen subsidieverzoek in omdat de provincie Noord-Brabant geen geld meer had voor subsidies. Uiteindelijk besloot Provinciale Staten extra budget vrij te maken voor de dorpsplannen. Alle gemeenten die voor 1 juni 2010 een aanvraag deden, krijgen alsnog een bedrag van de provincie. ,,Dat geldt dus niet voor Liempde. We lopen wederom achter de feiten aan”, stelt Van der Weijden.

Wethouder Johan van den Brand van Haaren liet deze week weten dat zijn gemeente geen subsidie heeft aangevraagd bij de provincie voor de uitwerking van de dorpsontwikkelingsplannen in Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel. ,,Om te stellen dat we tonnen aan subsidie mis zijn gelopen gaat mij wat te ver, want het is niet zo dat je zomaar een smak geld krijgt van de provincie. Nee, eerst moet je een concreet en gespecificeerd plan opstellen en dan nog moet je minimaal vijftig procent van de kosten zelf voor je rekening nemen. De dorpsontwikkelingsplannen bestaan uit heel veel verschillende plannetjes, waarvoor de raad een ton ter beschikking heeft gesteld. Een concreet, specifiek plan hebben we nog niet.”

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 18 november.18 november 2010

Print deze pagina

Terug