EU BELOONT INZET ACTIEF BURGERSCHAP

Gouden ster voor Europees charter

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Van links naar rechts: Helma van Drunen, Thea Heesemans, secretaresse Friends of Europe Esch, en president Frans Ronnes. (Foto: Ingrid van Sichem).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Het charter van Europese plattelandsgemeenten heeft gisteravond in Brussel een Golden Star Award ontvangen van de Europese Commissie voor het project ’Liveability in European rural communities’. President Frans Ronnes nam de prijs in ontvangst. Het charter, waarvan het dorp Esch sinds de oprichting in 1989 lid is, kreeg de prestigieuze award voor actief Europees burgerschap. ,,Mooi om op deze manier erkenning te krijgen”, aldus Ronnes, in het dagelijkse leven burgemeester van Haaren.

In de foyer van het Concert Noble, de locatie in het centrum van Brussel waar de Europese happening rond de Golden Stars Awards plaatsvond, werd gisteravond regelmatig de vergelijking gemaakt met de bekende Oscar-uitreiking in de filmwereld. Het winnen van een Golden Star Award werd door de aanwezigen uit Esch als ’heel bijzonder’ betiteld. ,,Dat we de gouden ster in de wacht hebben gesleept, is niet alleen een mooie vorm van erkenning, maar tegelijkertijd ook zeer eervol”, liet voorzitter Martin Greven van de stichting Friends of Europe Esch weten. ,,Met name burgemeester Ronnes als president en secretaris Helma van Drunen (voorlichtster gemeente Haaren – red.) verdienen deze prijs omdat ze beiden heel veel werk verzetten voor het charter.”

ESCH
Greven was met een flinke delegatie, waaronder secretaris Thea Heesemans van Friends of Europe Esch, zijn vrouw en webmaster van het charter Ingrid van Sichem en oud-voorzitter Theo Douma van de voormalige Stichting Esch, Trefpunt in Europa, vanuit Esch naar Brussel gereden om de ceremonie bij te wonen. Namens het charter waren behalve president Ronnes ook secretaris Van Drunen, jongerencoördinator Boy Scholtze uit Biezenmortel en vertegenwoordigers van 26 van de 27 aangesloten Europese dorpen aanwezig bij de uitreiking van de gouden sterren.

In het prachtige Concert Noble werden in totaal acht gouden sterren uitgereikt aan Europese projecten en initiatieven in drie categorieën: ’Town Twinning Projects’ (samenwerking tussen Europese gemeenten, waaronder het charter), ’Civil Society Projects’ en ’Remembrance Projects’ (herinneringsprojecten) waaronder het Hongaarse initiatief ’The forgotten Roma holocaust’. Dat gebeurde in een sfeervolle ruimte die de allure had van een balzaal met onder meer reusachtige kroonluchters aan het plafond en een groot podium in het midden. Vice-voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburgse Viviane Reding, was tijdens haar openingswoord vol lof over de prijswinnaars. ,,Wij kunnen de meest prachtige plannen maken en beleid ontwikkelen, maar het zijn de burgers van Europa die al die ideeën tot leven brengen. Zonder jullie inzet en inspanningen kunnen we niet. De Europese Unie financiert per jaar 1.200 projecten voor een bedrag van 30 miljoen euro per jaar, waaraan wordt deelgenomen door één miljoen burgers uit verschillende landen. Mede dankzij al deze projecten kan Europa uitgroeien tot een plek waar mensen zich thuis voelen.”

’PEOPLE MEET PEOPLE’
Het hoogtepunt van de ceremonie vond plaats toen Ronnes naar voren kwam om als president van het Europese charter de award in ontvangst te nemen. Na hem volgde secretaris Van Drunen en in haar kielzog de vertegenwoordigers van de aangesloten dorpen, waardoor het toch niet al te kleine podium in een keer volledig bezet was. Veel fotografen snelden toe om het tafereel vast te leggen met Ronnes als stralend middelpunt.

De presentator van de uitreiking in Brussel vertelde dat het ’Charter of European Rural Communities’ een samenwerkingsverband is van kleine dorpen in Europa dat door de jaren heen is meegegroeid met de Europese Unie. Momenteel telt het charter, dat actief is onder het motto ’people meet people’, 27 leden; een uit elk land van de EU. Delegaties, bestaande uit volwassenen en jongeren uit alle dorpen, ontmoeten elkaar jaarlijks tijdens een grote netwerkmanifestatie in de zomer die bij toerbeurt door een van de leden wordt georganiseerd. Het netwerk wordt gebruikt om wederzijds begrip en respect te bevorderen en om Europa dichter bij de burgers te brengen. ,,De interculturele dialoog wordt versterkt doordat de deelnemers in gastgezinnen logeren en, letterlijk, bij elkaar aan de keukentafel zitten.

Vanuit de netwerkbijeenkomst worden thematische bi- en multilaterale bijeenkomsten georganiseerd, zowel voor volwassenen als jongeren. Op deze manier ontmoeten jaarlijks honderden Europeanen elkaar”, liet president Ronnes gisteravond weten voordat hij de gouden ster in ontvangst mocht nemen.

Ronnes roemde op het podium ten overstaan van de honderden aanwezigen in de zaal expliciet de rol van zijn rechterhand Helma van Drunen als secretaris. Ronnes: ,,Zij verzet als vrijwilliger ontzettend veel werk voor het charter, soms wel twintig uur per week. Mede daarom kan het charter zo goed functioneren, al is het niet altijd even makkelijk om zaken goed te organiseren. We merken in het charter dat de mentaliteit in de verschillende delen van Europa verschillend is. Dat is overigens geen verwijt, maar slechts een constatering.”

PROJECT LIVEABILITY
De gemeente Haaren deed voor de jaren 2009 en 2010 een beroep op subsidie vanuit het Europe for Citizens-programma. Het zogeheten Multi Annual-project werd toegekend en omvatte een financiële bijdrage van de EU voor tien charterbijeenkomsten met als centraal thema ’leefbaarheid in kleine plattelandsgemeenten van Europa’. ,,Gedurende de twee jaren waren er verspreid over Europa twee grote netwerkontmoetingen, twee bijeenkomsten speciaal voor jongeren, een ontmoeting van ’vrienden van Europa-comités’ die in verschillende van de aangesloten dorpen actief zijn en vier bijeenkomsten over betrokkenheid bij de lokale democratie”, aldus secretaris Van Drunen. ,,De slotbijeenkomst was een uitwisseling over de manier waarop ouderen leven in de verschillende delen van Europa. Deze laatste bijeenkomst is tevens de aanzet voor de bijeenkomsten in 2011 en 2012 die als centraal thema ’demografische ontwikkelingen op het platteland van Europa’ hebben. De Europese Commissie heeft besloten het charter voor het in 2009 en 2010 uitgevoerde project de Golden Star voor actief Europees burgerschap toe te kennen.”

Voorzitter Greven van Friends of Europe Esch was na afloop in zijn nopjes met de award. ,,Het is toch prachtig dat speciaal voor deze uitreiking vertegenwoordigers van bijna alle aangesloten dorpen naar Brussel zijn gekomen. Daaraan zie je hoe het charter leeft. Dat geeft heel veel voldoening en maakt het zo leuk om hier vanavond bij aanwezig te zijn.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De prijswinnaars van de acht gouden sterren die gisteravond in het Concert Noble in Brussel werden uitgereikt. (Foto: Ingrid van Sichem).18 november 2010

Print deze pagina

Terug