INITIATIEF VAN JUNIORKAMER

Nieuwe bestelbus voor Voedselbank

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De medewerkers van de Voedselbank vullen de nieuwe bus. Van links naar rechts Jan van Rooijen, Sjaan van Vugt, Ben Lapian, Ton van Vugt en Stan van de Broek. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De Juniorkamer Dommelland heeft het initiatief genomen voor de aanschaf van een nieuwe bestelbus voor de Voedselbank Boxtel. Tijdens de uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee, zaterdag 6 november in het Jacob-Roelandslyceum, werden de sleutels van de bestelbus symbolisch overgedragen aan secretaris Leo de Kort en vrijwilliger Jan van Rooijen van de Voedselbank.

De aanschaf van een nieuwe bestelbus was geen overbodige luxe voor de organisatie die momenteel bijna honderd alleenstaanden en gezinnen wekelijks van een voedselpakket voorziet. Het busje dat enkele jaren geleden werd geschonken door Woonstichting Sint-Joseph bleek bij de laatste keuring zoveel technische mankementen te hebben, dat doorrijden niet meer verantwoord was. ,,De bus was helemaal op”, aldus De Kort.

Al in januari waren er contacten tussen het bestuur van de Voedselbank en voorzitter Hans Dings van de Juniorkamer Dommelland. ,,Als Juniorkamer wilde we graag iets concreets voor een goed doel doen en de Voedselbank kwam al snel naar voren als een prima organisatie. Toen ons ter ore kwam dat de bestelbus kapot was, hoefden we niet lang te aarzelen.” Dings nam contact op met Van Hooft Bedrijfswagens in ’s-Hertogenbosch en dankzij Wilbert Beers van die onderneming, werd al snel vervangend vervoer gevonden.

VEILING
Met het inzetten van de Iveco-bus was de Voedselbank voorlopig uit de brand. ,,Maar ons plan was om de bus over te dragen aan de Voedselbank”, legt Dings uit. De tweejaarlijkse uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee werd aangegrepen om een veiling te houden onder alle aanwezige ondernemers. ,,We hebben ons nadrukkelijk verbonden aan dit project en zelfs als de veiling te weinig geld zou opbrengen, hadden we die bus voor de Voedselbank op de weg gehouden.”

De veiling leverde evenwel bijna 14.000 euro op, waarvan een groot deel bestemd is om het al met sponsorlogo’s bestickerde busje aan de Voedselbank over te dragen. ,,We zijn echt heel blij”, reageert secretaris De Kort. ,,De Voedselbank kan niet zonder vervoermiddel, we rijden wekelijks meer dan duizend kilometer om pakketten rond te brengen of spullen te ruilen met andere voedselbanken in de regio.”

Het voordeel van het nieuwe busje is dat er een mobiele koel- en vriescombinatie in geplaatst kan worden, zodat ook bederfelijke waren volgens de huidige voorschriften vervoerd kunnen worden.

NOODZAAK
Tijdens een presentatie van de Voedselbank in het Jacob-Roelandslyceum werd zaterdag andermaal duidelijk dat de ooit ’tijdelijk’ opgerichte stichting niet meer weg te denken is in Boxtel. In 2006 werd gestart met hulpverlening aan dertig gezinnen, vorig jaar waren dat er honderd. De Kort: ,,Door de economische crisis verwachten we verdere groei, hoewel we gelukkig ook afscheid kunnen nemen van mensen die een baan vinden en er daardoor financieel weer wat rooskleuriger voor staan.”

De Voedselbank verstrekt wekelijks voedselpakketten aan alleenstaanden die niet meer dan 175 euro netto te besteden hebben voor boodschappen en andere dagelijkse levensbehoeften. Voor gezinnen ligt die grens op ongeveer 300 euro. ,,We maken voor onze cliënten pakketten ter waarde van ongeveer 50 euro, die wekelijks op donderdag of vrijdag worden vertrekt bij onze vestiging in winkelcentrum Oosterhof”, vertelt de secretaris. Naast brood, melk, vlees en fruit bevatten de pakketten ook verzorgingsproducten, zoals zeep of wasmiddelen.

De discussie over de uitbreiding van Oosterhof raakt ook de Voedselbank. ,,We weten dat we daar tijdelijk zitten en eventueel plaats moeten maken als de verbouwing aan bod komt”, stelt De Kort. ,,Richting de ondernemers en de gemeente hebben we aangegeven dat we graag bereid zijn om mee te werken aan een oplossing voor Oosterhof. Natuurlijk is het wel belangrijk dat we dan een andere geschikte locatie vinden.”11 november 2010

Print deze pagina

Terug