VERPLEEGHUIS KRIJGT AARDWARMTE

Nieuwbouw Liduina schiet uit de grond

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bouwbedrijf Hazenberg werkt op het parkeerterrein van het Liduina aan de derde van de toekomstige vijf bouwlagen waar somatische patiŽnten worden gehuisvest. In januari moet dit complex op hoogte zijn. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Na anderhalf jaar intensief werken is de interne verbouwing van het Boxtelse verpleeghuis Liduina aan de Bosscheweg onlangs afgerond. De nieuwbouw op het parkeerterrein ligt op schema, telt nu drie bouwlagen en groeit de komende twee maanden tot vijf verdiepingen. De andere nieuwe, zuidelijke vleugel wordt volgend jaar zomer opgeleverd, hoopt locatiedirecteur Ruud Broeksteeg.

De nieuwbouw van Zorggroep Elde bij het Boxtelse verpleeghuis schiet uit de grond. De nieuwe afdeling voor dementerende ouderen is op hoogte. Als voor de bouwvakvakantie de bouwkundige oplevering heeft plaatsgevonden, moeten de zogeheten psychogeriatrische patiŽnten in oktober 2011 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe vleugel van waaruit je straks uitkijkt op de straat Molenweide.

In januari moet het tweede nieuwbouwcomplex, dat op het parkeerterrein voor de oude hoofdingang wordt gerealiseerd, op hoogte zijn. Als de weersomstandigheden geen roet in het eten gooien, zou bouwbedrijf Hazenberg dit gebouw in november of december 2011 op moeten kunnen leveren. Hier worden somatische patiŽnten gehuisvest, bewoners die als gevolg van een lichamelijke beperking niet zelfstandig kunnen wonen. ,,We hopen dat zij er in februari 2012 hun intrek kunnen nemen.Ē

De nieuwbouw bij Liduina zorgt voor veel afleiding bij de bewoners, ervaart de locatiedirecteur: ,,Veel cliŽnten volgen de ontwikkelingen op de voet en zijn dagelijks op hun vaste plekje te vinden om te zien hoe de bouwvakkers in de weer zijn.Ē

GRONDWATER
Naast de afronding van de interne verbouwing, waardoor onder meer een nieuwe keuken in gebruik kon worden genomen, is deze week ook de laatste hand gelegd aan twee boorputten die nodig zijn om aardwarmte te gaan gebruiken in de nieuwbouw. Er zijn op twee locaties speciale pijpen in de grond geboord. Daarmee wordt straks op 50 tot 75 meter diepte grondwater opgepompt met een temperatuur van 15 ŗ 16 graden Celsius.

,,Dat water wordt in de winter gebruikt voor de vloerverwarming en moet tot aanzienlijk minder stookkosten leiden. We hoeven straks pas vanaf 16 graden bij te verwarmen. In de zomer is het water kouder dan de buitentemperatuur en zorgt het systeem voor verkoelingĒ, verduidelijkt Broeksteeg de duurzame voorziening. In acht tot tien jaar moet het systeem zijn terugverdiend, zo is berekend.

GEVELPLATEN
De typische rode glasplaten die de gevelbekleding van onder meer de poliklinieken vormden, zijn recent vervangen. Een welhaast militaire operatie die in de herfstvakantie is uitgevoerd omdat toen de meeste klinieken gesloten waren. Technici van Philips moesten eerst alle medische apparatuur zorgvuldig inpakken en afsluiten omdat stof en weersinvloeden funest zijn. Het rood heeft plaatsgemaakt voor grijs, maar wat belangrijker is: er is dubbelglas aangebracht zodat de isolatie van het gebouw aanzienlijk verbeterd wordt. De stalen kozijnen in de buitengevels van het voormalige ziekenhuis worden in 2011 vervangen door aluminium met dubbelglas.

Pas eind 2013 zullen alle bouwwerkzaamheden afgerond zijn, verwacht Broeksteeg. Er moet immers ook een nieuwe hoofdingang gerealiseerd worden en bovendien staat de bouw van een hospice nog op stapel.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op het parkeerterrein van Liduina is een van de twee putten geboord om aardwarmte te benutten. (Foto: Albert Stolwijk).11 november 2010

Print deze pagina

Terug