GROOTSTE AANBOD IN DERTIEN JAAR

Supermarkt Plus wint EKO-telling

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: David Andreae (links) van de Werkgroep Lokale Agenda 21 reikt een zelfgebakken appeltaart uit aan eigenaar Ronald van der Horst van supermarkt Plus. De winkel aan de Van Beekstraat verkoopt de meeste biologische producten in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

De Werkgroep Lokale Agenda 21 heeft voor de zevende keer het aantal ecologische en biologische en Fair Trade-artikelen in de Boxtelse supermarkten geteld. In september speurden de vrijwilligers Michelien Leemans en David Andreae nauwkeurig langs alle schappen van de zes supermarkten in Boxtel en Liempde. De conclusie is in lijn met de landelijke trend: er is een stijging in het aanbod van verantwoorde producten. Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat won dit jaar met 322 biologische producten.

Supermarkt Plus is dit jaar de nieuwe winnaar, maar met slechts drie producten meer dan Super de Boer Schellekens in Oosterhof, op afstand gevolgd door nummer drie, Albert Heijn (241). Supermarkt Coop in Liempde deed het goed op de vierde plaats. De top drie in Boxtel is opvallend genoeg vertegenwoordigd in de provinciale top, met klasseringen op de plaatsen 2, 3 en 4. In Noord-Brabant werden 66 winkels beoordeeld.

Opvallend zijn de verschillen met vorig jaar. Toen telde Plus slechts 114 biologische producten. Sinds de winkel van eigenaar Ronald van der Horst fors is uitgebreid, is ook ge´nvesteerd in biologische producten. Dat vertaalt zich in de uitslag: 322 artikelen. Nummer twee Super de Boer heeft nu 319 biologische producten, tegen 359 in 2009. Bij Albert Heijn, de nummer drie, werden 241 biologische producten geteld (257 in 2009). Bij de nieuwe Coop in Liempde stokte de teller bij 169. Bij Lidl (6) en Aldi in Oosterhof (1) werden nauwelijks biologische producten aangetroffen.

Uit de landelijke resultaten van de telling blijkt, dat het gemiddeld aantal ecologische producten dit jaar is gestegen van gemiddeld 78 naar 90 per supermarkt. Het filiaal met het grootste EKO-aanbod in 2010 is net zoals vorig jaar supermarkt Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort met 1.035 biologische producten. Onder de supermarktketens is Plus andermaal de winnaar met gemiddeld 210 producten, gevolgd door Jumbo, Albert Heijn, grootste stijger Coop en Super de Boer.

Naast de supermarkten kan de klant terecht bij de natuurvoedingswinkels. In Boxtel heeft biologische winkel De Schoffel op de Mijlstraat niet minder dan 1.420 EKO-producten. In de jaarlijkse EKO-telling van Milieudefensie werd landelijk door vrijwilligers het aantal EKO- en Fair Trade-producten in 608 Nederlandse supermarkten geteld. De resultaten staan op internet: www.milieudefensie.nl.11 november 2010

Print deze pagina

Terug