WETHOUDER PETER VAN DE WIEL:

’Bouwen bij Kleine Aarde nog écht een brug te ver’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oprichter Sietz Leeflang van De Kleine Aarde aan het werk op de Munselse akkers. (Archieffoto Piet van Oers).

DOOR MARC CLEUTJENS

,,Verschrikkelijk spijtig.” Zo omschrijft de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel het besluit van De Kleine Aarde om op 1 januari 2011 te stoppen. Het wegvallen van De Kleine Aarde biedt het gemeentebestuur alle gelegenheid om plannen te maken voor het terrein, dat geheel in eigen bezit is. ,,Op dit moment zijn alle opties nog open en staat voorop dat we willen proberen het gedachtegoed van De Kleine Aarde op deze plek overeind houden”, zegt Van de Wiel.

Het gemeentebestuur onderhandelt al sedert de zomer met De Kleine Aarde over de toekomst van het ecopark, zo vertelde de wethouder deze week. Toen duidelijk werd dat de subsidiestroom verder opdroogde, werd besloten het bezoekerscentrum voor een bedrag van ’enkele tonnen’ over te nemen. Daarmee werd de gemeente Boxtel eigenaar van de grond en alle gebouwen op het terrein en kon volgens Van de Wiel een acuut liquiditeitsprobleem van het centrum voor duurzame leefstijl opgelost worden.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een kritische noot richting premier Dries van Agt. Links staat Jan Juffermans van De Kleine Aarde. (Archieffoto Piet van Oers).

De wethouder betreurt dat De Kleine Aarde stopt, maar geeft aan dat het centrum zich de voorbije jaren overbodig heeft gemaakt. ,,De pioniers van de jaren zeventig hebben ervoor gezorgd dat Nederland is gaan nadenken over duurzaamheid. Ook moet je anno 2010 constateren dat De Kleine Aarde links en rechts is ingehaald door andere initiatieven, zoals internet en marktpartijen. Het is voorstelbaar dat de stichting zich de laatste jaren krampachtig heeft vastgehouden aan subsidies, het waren de laatste strohalmen.”

HUIZEN BOUWEN?
Is het ook voorstelbaar dat Boxtel op het terrein van De Kleine Aarde huizen gaat bouwen? Met het beschikbaar komen van het ecopark, is deze plek wellicht sneller bouwrijp te maken dan deels nog te onteigenen gronden in de oksel of in Munsel-Selissen. ,,In mijn optiek is dat echt drie bruggen te ver”, reageert wethouder Van de Wiel. ,,We beraden ons heel nadrukkelijk over de toekomst, laten alle opties open en willen ons nog niet binden. We staan open voor ideeën, vooral als die passen binnen de filosofie van De Kleine Aarde.”

Boxtel zal in geen geval kartrekker of risicodrager zijn voor initiatieven als een natuurbelevingspark voor kinderen, waarover al wordt gesproken. Van de Wiel stelt dat een commerciële partner bij zulke plannen onontbeerlijk is. ,,Duurzaamheid heeft vandaag de dag voldoende economische basis. Maar het gemeentebestuur houdt alle opties en scenario’s open.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jan Juffermans (links) reikt het eerste exemplaar van een brochure over De Kleine Aarde uit aan prins Claus. Naast de prins staan onder meer minister Ed Nijpels (VVD) en toenmalig commissaris van de koningin Jan Terlouw van Gelderland. (Archieffoto Piet van Oers).11 november 2010

Print deze pagina

Terug