BEWAARDE LAND EN WAARDENKAART BLIJVEN BEHOUDEN

De Kleine Aarde sluit ecopark in Boxtel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Stichting De Kleine Aarde stopt. Op 1 januari 2011 valt het doek voor de organisatie die zich 38 jaar heeft ingezet voor duurzaamheid. Volgens directeur Martijn Messing is het ecopark aan het Klaverblad niet meer te exploiteren en is sluiting van het terrein, het bezoekerscentrum en de Van Coothhoeve onontkoombaar. Twee succesformules van De Kleine Aarde gaan op zelfstandige voet verder: Het Bewaarde Land en de Duurzame Waardekaart.

De Kleine Aarde verkeerde sinds het wegvallen van de subsidie van de Nationale Postcodeloterij in zwaar weer. De jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro was de laatste jaren een belangrijke kurk geworden waarop de stichting in Boxtel dreef. Directeur Messing erkent deze week in Brabants Centrum dat De Kleine Aarde het laatste decennium daardoor misschien te veel achterover heeft geleund. ,,Subsidies hebben lui gemaakt.” Ook zegt hij dat in de periode 1995-2006 wellicht verkeerde keuzes zijn gemaakt. ,,De kracht van het experiment is jammer genoeg losgelaten en er is te veel geld en energie gestoken in het ecopark. Innovatie kwam daardoor op de tweede plaats.”

Volgens Messing staat ook vast dat veel initiatieven die ooit door De Kleine Aarde zijn opgezet, nu door de markt zijn overgenomen. ,,De wijk In Goede Aarde is met al haar innovatieve technieken veel moderner dan hetgeen wij kunnen laten zien. De eerste windmolens stonden hier, net als zonneboilers en zelfs een kringloophuis. Wij organiseerden de eerste boerenmarkt, zetten de schijnwerpers op streekproducten en promootten de bakfiets. Die was vroeger voor mensen met geitenwollen sokken, nu is de bakfiets het icoon van het moderne gezin.” Messing geeft aan dat De Kleine Aarde zich door al die successen deels overbodig heeft gemaakt.

ONTSLAGEN
De beslissing om Stichting De Kleine Aarde op te heffen betekent dat voor dertien medewerkers ontslag wordt aangevraagd, inclusief Messing. De vijf medewerkers die zijn verbonden aan Het Bewaarde Land treden onder leiding van directeur Mari Verstegen in dienst van een nieuwe stichting. Het natuurproject laat basisscholieren kennis maken met de natuur en is in en buiten Boxtel een groot succes. Ook de Duurzame Waardekaart blijft bestaan en wordt ondergebracht in de Stichting Duurzame Waarden. De kaart wordt inmiddels gebruikt door zo’n 45.000 consumenten, onder meer klanten van de NS en de ASN Bank. Drie medewerkers gaan dit project voortzetten.

De toekomst van het terrein van De Kleine Aarde is ongewis. Als het aan directeur Messing ligt, blijft het ecopark behouden voor het duurzame gedachtegoed van de gemeente Boxtel. Het gemeentebestuur heeft aangegeven koploper te willen blijven op dit terrein en denkt volgens Messing ’proactief’ mee over een passende bestemming. Zowel de grond als de Van Coothhoeve en het bezoekerscentrum, dat eerder dit jaar werd overgenomen, zijn eigendom van de gemeente. Er bestaan al plannen voor een natuurbelevingspark voor kinderen, die elders in deze krant worden gepresenteerd door oud-medewerker en Kleine Aarde-boegbeeld Jan Juffermans.

AFSCHEIDSBIJEENKOMST
De Kleine Aarde houdt zondag 28 november van 12.00 tot 16.00 uur een afscheidsbijeenkomst op haar terrein. Dan wordt een historische fototentoonstelling gepresenteerd en kunnen (oud-) medewerkers, donateurs en andere belangstellenden nog eenmaal het ecopark bezoeken. Bij de onlangs gerestaureerde bolwoning wordt een afscheidsritueel gehouden en zullen drie voetstappen worden onthuld, die verwijzen naar de mondiale voetafdruk in 1972, 2010 en de toekomst. Burgemeester Frank van Beers zal erbij zijn, oprichter Sietz Leeflang laat verstek gaan.

In Brabants Centrum van 18 november uitgebreid aandacht voor de sluiting van De Kleine Aarde. Naast een interview met Martijn Messing ook interviews met oprichter Sietz Leeflang, oud-medewerker Jan Juffermans en wethouder Peter van de Wiel.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koningin Juliana bekijkt de piramidewoning op het terrein van De Kleine Aarde. Het toonbeeld van duurzaam bouwen verhuisde jaren geleden naar Zwolle. (Archieffoto Piet van Oers.)11 november 2010

Print deze pagina

Terug