LÉONTINE VAN DER HEIJDEN WOONT DICHT BIJ VULKAAN

Vulkaanas Merapi in de achtertuin

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vanuit het centrum van Yogyakarta is de vulkaan Merapi goed te zien. Momenteel is de vulkaan erg actief en stoot de berg grote aswolken uit. (Foto: collectie Léontine van der Heijden).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Léontine van der Heijden woont al jaren in de Javaanse stad Yogyakarta samen met haar man Udin en hun twee kinderen. De nabijgelegen vulkaan Merapi is sinds vorige week al een paar keer uitgebarsten. Voor het eerst sinds de Boxtelse op Java woont, heeft ook zij met haar gezin last van as in en om het huis.

De vulkaan ligt dicht bij Yogyakarta en staat wereldwijd bekend als één van de actiefste vulkanen. Gevaarlijk is de Merapi volgens Van der Heijden niet: ,,De uitbarstingen treffen alleen de hellingen. Hier wonen wel mensen maar zij worden altijd ruim op tijd ingelicht door de lokale overheid zodat ze geëvacueerd kunnen worden.”

Toch is er dit keer een aantal doden gevallen en werden 50.000 mensen geëvacueerd naar opvangkampen. ,,De mensen die op de hellingen van de Merapi wonen, houden de vulkaan goed in de gaten. De uitbarstingen werden door de bewoners en overheid al verwacht, zodat de evacuaties snel zijn gestart. Er zijn ook mensen die weigeren te vertrekken, de hulpverleners nemen ze nu tegen hun wil mee naar de opvangkampen. Ze lopen gevaar als ze in hun huis blijven.”

Sinds Van der Heijden in Yogyakarta woont heeft ze al twee uitbarstingen meegemaakt. Het was echter nog niet voorgekomen dat ook in haar wijk asdeeltjes neerkwamen. ,,Het was best een vreemde gewaarwording toen er zaterdagochtend ineens as in de tuin lag”, vertelt de Boxtelse. ,,Dit is gebeurd omdat de aswolken van de vulkaan groter waren dan normaal en met meer kracht de lucht in werden geblazen. De wind heeft de wolken meegevoerd naar de stad. De rook is niet zo gevaarlijk, al moet je wel voorkomen de as in te ademen.”

NIET BANG
Van der Heijden is niet bang door de uitbarstingen van de vulkaan. ,,Het is alleen maar as, daarvan raak ik niet in paniek”, zegt de Boxtelse. ,,De vulkaan heeft geen groot ontploffingsgevaar en de uitbarstingen hebben alleen gevolgen voor de mensen die op de hellingen wonen. De Merapi ontploft niet, het is geen gevaarlijke vulkaan. Ik ben na al die jaren helemaal gewend aan zijn aanwezigheid, hij hoort bij het stadsbeeld.”

De gevarenzone ligt op dit moment op zo’n tien kilometer. Alle Indonesiërs die daar wonen zijn geëvacueerd. De uitbarsting van zaterdag heeft Van der Heijden wel gezien, er kwam een grote wolk uit de vulkaan. ,,Dat was bijzonder om te zien.”

De tehuizen van de Jan Vink Stichting, de stichting waarvan Van der Heijdens vader Theo voorzitter is, liggen vrij dicht bij de Merapi maar nog steeds buiten de gevarenzone. ,,De lokale overheid houdt de vulkaan goed in de gaten en geeft op tijd aan als het gevaarlijk wordt”, vertelt de Boxtelse. ,,Mocht de situatie gevaarlijker worden, dan kunnen de jongens en meisjes uit de weeshuizen tijdelijk bij ons in huis terecht. Voorlopig kiezen ze ervoor in hun eigen huis te blijven en dat kan ook prima.”

In de Nederlandse media wordt momenteel veel aandacht besteed aan de uitbarstingen van de Merapi. ,,De informatie is wel juist en toch kloppen de berichten niet”, stelt Van der Heijden. ,,Het referentiekader van Nederlanders is anders. Bij vulkaanuitbarstingen denken jullie aan lava, terwijl dat hier heel anders is. Wij zijn gewend aan de aanwezigheid van de Merapi. Zeker als het helder is, zien we de berg goed liggen. Die aanblik is prachtig.”
4 november 2010

Print deze pagina

Terug