SAMEN ONTBIJTEN OP ANGELASCHOOL

’Door bruin brood kun je goed poepen’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gezellig samen ontbijten in de klas. De leerlingen uit groep 3 van juf Harriët vinden het hartstikke leuk. Vooral de witte broodjes met vlokkenhagel zijn erg populair. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Bruin brood, wit brood, zachte broodjes, harde broodjes, crackers, beschuiten, krentenbrood, geroosterd brood, de leerlingen uit groep 3 van de Boxtelse Angelaschool konden woensdag 3 november wel tien verschillende soorten brood opnoemen. En dat je elke dag moet ontbijten voor je naar school of het werk gaat, is logisch vinden de leerlingen van juf Harriët Geerts. ,,Als je niet ontbijt, kun je niet goed werken op school.”

Voordat de kinderen kunnen gaan genieten van de broodjes, melk, eieren en beleg, wordt er in het klaslokaal eerst gesproken over het ontbijt. ,,Je hoeft niet altijd met brood te ontbijten”, vinden de leerlingen. ,,Je kan ook cornflakes in de melk doen. Dat is ook lekker.” En wat is er nou gezonder? Bruin of wit brood? Femke hoeft er niet lang over na te denken: ,,Bruin brood is gezonder, daar kun je beter van poepen.” Maar wit brood is wel lekkerder zeggen de kinderen eensgezind. ,,En dat mag je ook best eten, als je ook maar gezond brood eet.”

Vandaag mogen de kinderen kiezen: een zacht broodje, een bruine boterham of een krentenbol. Bakkerij Schellens heeft voor het brood gezorgd. Juf Harriët nam allerlei soorten beleg mee naar school. Er is smeerkaas, jam, pindakaas, appelstroop en hagelslag. Daarnaast is er voor iedereen een ei en een beker melk. Voor de leerlingen is het schoolontbijt dit jaar extra bijzonder: ze mogen zelf hun brood smeren. ,,Vorig jaar deed de leerkracht dat nog voor ze, maar ze kunnen het best zelf”, vindt Harriët.

KROKODIL
De kinderen genieten van hun brood en vooral de vlokkenhagel is erg populair. ,,Er zitten witte chocoladekrokodillen in”, zegt Lotte enthousiast. Olga vult aan: ,,Ja, en ook groene vlokken. Die hebben een kleurstofje gekregen.” Het tweetal ontbijt thuis elke dag. Lotte eet graag hagelslag op haar boterhammen en Olga houdt erg van chocoladepasta. ,,Vanochtend mochten we niet ontbijten”, vertelt Lotte. ,,Ik had wel honger, maar ik heb water gedronken en toen ging dat over.” Olga geniet ondertussen van een wit broodje met smeerkaas en een broodje met vlokkenhagel. ,,Je moet altijd een gezonde boterham eten en daarna mag je een broodje met lekker beleg erop.”

Het Nationaal Schoolontbijt wordt elk jaar gehouden om ontbijten onder aandacht te brengen van kinderen, ouders en leerkrachten. Ook blijkt uit onderzoeken dat sommige kinderen niet ontbijten voordat ze naar school gaan. Volgens Harriët is dat bij haar in de groep niet zo: ,,Iedere leerling in deze klas eet ’s ochtends voor schooltijd. Dat heeft ook te maken met de leeftijdscategorie. In de hogere klassen zal het ongetwijfeld gebeuren dat een kind niet ontbijt. En dat terwijl brood zo lekker is.”
4 november 2010

Print deze pagina

Terug