’T LAMBERTJE BAKT GROOTSTE FRIETJE VAN NEDERLAND

’Cafetaria met een sociale functie’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ingrid van de Laar van cafetaria ’t Lambertje in Gemonde maakt zich op voor het tweede lustrumfeest op zaterdag. Dan serveert ze met echtgenoot Mari het grootste frietje van Nederland. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Gemonde eet zaterdag 6 november massaal friet. Mari en Ingrid van de Laar van cafetaria ’t Lambertje vieren die dag het tienjarig bestaan van hun zaak en trakteren de inwoners van het kerkdorp op patat. Dat doen ze op ludieke wijze, met het grootste patatje van Nederland.

De exploitanten van ’t Lambertje zijn niet over één nacht ijs gegaan om hun tweede lustrum te vieren. ,,We hadden kunnen kiezen voor allerlei aanbiedingen en een springkussen voor de deur, maar we wilden vooral iets teruggeven aan de mensen die ervoor zorgen dat we al tien jaar in Gemonde kunnen bestaan”, vertelt Ingrid. En daarom bedacht ze het plan om een groot schaalmodel van een frietbakje te laten maken. ,,Dertig keer zo groot dan een normaal bakje, met een inhoud voor vijftien dozen patat.”

Zaterdagmiddag vanaf vier uur wordt het frietvet verwarmd en worden de patatten gebakken. Vanaf half vijf zal de friet geserveerd worden, zo verwacht Ingrid. ,,Vanaf dat moment is iedereen welkom om een hapje te komen eten. Ik denk dat we tot ongeveer zeven uur bezig zijn om alle gasten op friet te trakteren.” Daarna gaat de cafetaria op slot, ook de vestiging in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof is die dag vanwege het lustrumfeest gesloten.

PRAATJE MAKEN
Ingrid heeft het met echtgenoot Mari prima naar de zin in de cafetaria aan de Sint-Lambertusweg. Opvallend is dat ze in 2000 in Gemonde terecht kwamen; Ingrid komt immers uit Esch, Mari is Liempdenaar. ,,De cafetaria in Gemonde is op ons pad gekomen en sluit helemaal aan bij onze ideeën om een eigen bedrijf op te zetten”, vertelt de uitbaatster van ’t Lambertje.

Ze heeft gedurende tien jaar ondernemen in het kerkdorp ontdekt dat haar zaak een belangrijke sociale functie heeft. ,,Gemonde heeft jammer genoeg niet meer zoveel winkels. Het praatje dat de mensen vroeger maakten bij de bakker of de slager, doen ze nu bij ons en dat vinden we heel plezierig. We hebben heel veel mensen leren kennen, spreken vrijwel iedereen met de voornaam aan. Dat geeft een warm gevoel.”

Met de zaak gaat het intussen prima. Naast de vestiging in Gemonde en de tweede zaak in Oosterhof, hebben Ingrid en Mari twee frietwagens waarmee ze feesten en partijen afgaan. ,,Bij voorkeur geen braderieën, maar juist de kleinere feesten of evenementen van bedrijven of instellingen.”

Cafetaria ’t Lambertje is gevestigd aan de Sint-Lambertusweg 99 in Gemonde. Het grootste frietje van Nederland wordt zaterdag tussen 16.00 en 19.00 uur opgediend.
4 november 2010

Print deze pagina

Terug