CIRCUSTHEATERFESTIVAL BANG VOOR BEZUINIGINGEN

’Kabinetsplannen zorgelijk voor Circo Circolo’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bizar werkstuk van circusfreak Johann Le Guillerm van Circue ICI: een bewegende bal, begroeid met gras en mos die een uur nodig heeft om een vooraf uitgestippeld parkoers af te leggen. (Foto: Marc Cleutjens).

DOOR MARC CLEUTJENS

De festivalorganisatie van Circo Circolo maakt zich zorgen over de bezuinigingen die het kabinet-Rutte de komende jaren op cultureel terrein wil doorvoeren. Volgens woordvoerder Marc Eysink Smeets is het twijfelachtig of het circustheaterfestival in 2012 op dezelfde schaal opgezet kan worden als de subsidiekranen fors worden dichtgedraaid.

Met ruim 19.000 betalende bezoekers heeft Circo Circolo dit jaar een enorme sprong voorwaarts gemaakt en niet alleen Boxtel maar ook nationaal landschap Het Groene Woud op de kaart gezet. In 2008 trok het circustheaterfestival ongeveer 14.000 bezoekers, nu waren dat er veel meer. ,,Daar komt bij dat we ook heel veel bezoekers hebben begroet die geen voorstelling hebben bezocht, maar wel de gratis shows in de Briantelli Foyer hebben gezien en de sfeer hebben geproefd”, zegt Eysink Smeets.

In de herfstvakantie van 2012 staat Circo Circolo opnieuw op de evenementenkalender. ,,Dit jaar hebben we echt grote stappen gezet om te kunnen groeien”, aldus de zegsman. ,,En over twee jaar willen we weer soortgelijke stappen zetten, hoewel we niet de ambitie hebben om 50.000 mensen naar landgoed Velder te lokken. Dan zouden we ons doel voorbij schieten en gaat de unieke sfeer verloren in de massa.”

JETSET-FEESTJE
De vraag is of Circo Circolo in 2012 zo groot van opzet kan zijn omdat het kabinet-Rutte fors wil bezuinigen op cultuur. De eerste signaleren werden de voorbije weken al duidelijk. ,,We zijn ontzettend bezorgd of we de schaal van dit jaar in 2012 kunnen herhalen”, erkent Eysink Smeets. ,,Zo hebben we 100.000 euro subsidie gekregen van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten. En juist dat fonds staat zwaar onder druk.”

De provincie Noord-Brabant is de grootste geldschieter van Circo Circolo en moet ook de broekriem aanhalen. Met een subsidie van ruim 300.000 euro levert de provincie een substantiële bijdrage aan het bestaansrecht van Circo Circolo. ,,We vertrouwen erop dat het enthousiasme dat de provincie dit jaar op vele fronten heeft laten zien, toekomstbestendig zal zijn”, zegt Eysink Smeets. Commissaris van de koningin Wim van de Donk heeft op Velder in elk geval uitgesproken dat het circustheaterfestival prima past in de ambitie om Noord-Brabant in 2018 tot culturele hoofdstad te kronen. ,,Maar voordat het zover is komen er statenverkiezingen en is het afwachten welke politiek klimaat in het provinciehuis ontstaat.”

BEDRIJFSLEVEN
Volgens Eysink Smeets volgt Circo Circolo de politieke ontwikkelingen op de voet. Zo is er de vrees over de op handen zijnde btw-verhoging voor schouwburg- en theaterbezoek, die ook Circo Circolo zou treffen. Het btw-tarief wordt mogelijk verhoogd van 6 naar 19 procent, waardoor kaartjes fors duurder worden. Deze week ageerde ook cabaretier Guido Weijers tegen deze plannen.

Daarnaast heeft de organisatie zich aangesloten bij de protesten tegen het kabinetsbeleid. Dat werd enkele weken geleden al in een nieuwsbrief gemeld. ,,Die actie is niet bij iedereen in goede aarde gevallen, maar we willen er alles aan doen om te voorkomen dat Circo Circolo een duur feestje voor de jetset wordt. Juist door de huidige opzet is Circo Circolo voor iedereen. Maar omdat te bereiken, hebben we steun van overheid en bedrijfsleven nodig.”

Dat bedrijfsleven heeft het circustheaterfestival op Velder omarmd, zo bleek donderdag tijdens een netwerkbijeenkomst van Brabantse werkgevers. Tot genoegen van de festivalorganisatie sprak Gerrit Jan Swinkels als voorzitter van de SER in Brabant alle ondernemers toe en riep hij het bedrijfsleven op te blijven investeren in Circo Circolo.
4 november 2010

Print deze pagina

Terug