BOXTEL HERDENKT BEVRIJDING IN OKTOBER 1944

’Respect overdragen op nieuwe generaties’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bij het verzetsmonument aan de rand van natuurgebied Kampina werd zondag 24 oktober herdacht dat Boxtel precies 66 jaar eerder werd bevrijd van de nazi’s. (Foto: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Elke keer als ik hier kom, word ik een beetje stil en denk ik aan de mensen die hun leven in de waagschaal stelden om anderen hun vrijheid terug te geven.” Met deze woorden leidde burgemeester Frank van Beers zondag 24 oktober aan de rand van natuurgebied Kampina de jaarlijkse herdenking bij het Boxtelse verzetsmonument in.

,,Als je vanuit een ruimtesatelliet zou inzoomen op deze plek, is er nauwelijks iets te zien. Toch is het een belangrijke locatie. Elke keer als ik hier kom, word ik een beetje stil en denk ik aan de mensen die hun leven in de waagschaal stelden om anderen hun vrijheid terug te geven.” Met deze woorden leidde burgemeester Frank van Beers zondag aan de rand van natuurgebied Kampina de jaarlijkse herdenking bij het Boxtelse verzetsmonument in.

Precies 66 jaar nadat de nazi’s uit Boxtel werden verdreven, verzamelden circa honderd mensen zich bij het in 2003 onthulde monument. Dat gedenkteken herinnert aan de verzetsmensen die in het najaar van 1944 een maand lang ruim honderd airbornes verborgen hielden in de Kampina. Het waren bemanningsleden van Amerikaanse zweefvliegtuigen die te vroeg landden tijdens de operatie Market Garden.

,,Met gevaar voor eigen leven beschermden deze verzetsmensen de vrijheid van anderen”, benadrukte de burgemeester voordat hij met zijn echtgenote Marianne een bloemenkrans legde bij het herdenkingsmonument waarop de namen van de verzetsmensen zijn vereeuwigd. Van Beers zei ook blij te zijn dat hij steeds meer ’nieuwe’ gezichten ziet onder de bezoekers van de plechtigheid: ,,Zodat het respect voor hetgeen hier gebeurd is, wordt overgedragen op volgende generaties en we leren van de geschiedenis. Dit nooit meer…”

De herdenkingsbijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Boxtel Vooruit, werd muzikaal omlijst door een kopersextet van de Gildenbondsharmonie. Leden van Scouting Boxtel vormden een erewacht, terwijl het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet bracht. Het gilde zorgde voor koffie en thee na afloop.
28 oktober 2010

Print deze pagina

Terug