KOSTUUM ZOETE LIEVE GERRITJE IN MUSEUM BOXTEL

Dat gaat naar Den BoschÖ Boxtel toe

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Bernard Vekemans toont de kostuums van Zoete Lieve Gerritje en Dín Urste Boer dín Beste uit ís-Hertogenbosch. De kleding is de nieuwste aanwinst voor het museum Brabant Goedgemutst. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De collectie van het Boxtelse museum Brabant Goedgemutst is deze week uitgebreid met twee opmerkelijke kostuums. Ze werden tot ruim tien jaar geleden gedragen door Zoete Lieve Gerritje en Dín Urste Boer Dín Beste, die tijdens hoogtijdagen voorvallen uit de stad ís-Hertogenbosch in een ludieke tweespraak op de hak namen. Nadat burgemeester Ton Rombouts het koppel als oubollig in de ban had gedaan, werden de kostuums niet meer gebruikt.

,,Onbegrijpelijk dat ze in ís-Hertogenbosch afstand van deze kostuums doen. Maar we zijn er erg blij meeĒ, glundert directeur Bernard Vekemans van museum Brabant Goedgemutst. Morgen, vrijdag 22 oktober worden de kostuums voor het eerst gepresenteerd in het bijzijn van Diny van Rixtel, die vanaf de jaren vijftig in het traditionele boerinnenkostuum invulling gaf aan de rol van Zoete Lieve Gerritje. Ook Gť Rovers en Harrie Damen, die in navolging van Jan van de Mortel de rol van boer speelden, hebben toegezegd present te zijn.

Net als Jan Bruens overigens, de hoogbejaarde oud-directeur van de Bossche VVV die ooit bedacht om de beide personages uit het bekende volksliedje tot leven te wekken. ,,In de Brabantse hoofdstad ontstond veel ongenoegen over het feit dat het spraakzame koppel niet meer op mocht treden. Dat de kostuums nu als cultuurhistorisch erfgoed naar Boxtel zijn verhuisd, zal nog wel tot enige discussie leidenĒ, verwacht Vekemans grinnikend.

In de hal van het kleinschalige museum aan de Stationsstraat staan de twee Bossche kostuums te pronken op paspoppen met gezichten die zijn geboetseerd door Ans van den Bosch. De Vughtse is de grondlegster van de collectie poffers die sinds enkele jaren in Boxtel is te zien. Achter de twee poppen is een kleine fotocollage te zien met momenten waarop Zoete Lieve Gerritje en Dín Urste Boer Dín Beste van zich lieten horen, onder meer in de Tweede Kamer en tijdens een bezoek van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Museum Brabant Goedgemutst is, net als het aanpalende Wasch- & Strijkmuseum op werkdagen geopend voor het publiek.
21 oktober 2010

Print deze pagina

Terug