TIES PRONK GEKOZEN TOT VOORZITTER RKSV BOXTEL

’Niet kankeren als het sportief
even tegenzit’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ties Pronk prijst het club- en familiegevoel dat binnen de voetbalclub Boxtel leeft. ,,De club heeft bovendien een prima organisatiestructuur opgebouwd de laatste jaren.” (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

In aanloop naar zijn benoeming tot voorzitter heeft Ties Pronk dit jaar de voetbalclub RKSV Boxtel goed geobserveerd. ,,Een paar dingen vallen op: er heerst een grote saamhorigheid en een hecht familiegevoel. Ook beschikt de club over een prima accommodatie. Maar wat me irriteert is dat sommige mensen beginnen te kankeren als het sportief even tegenzit. Dat moet veranderen en daar spreek ik de leden persoonlijk op aan.”

Pronk is vrijdag met unanieme stemmen door de ledenvergadering benoemd tot opvolger van Berry Dankers. Die nam vorig jaar tijdelijk de voorzittershamer over van Harrie van der Meijden in de wetenschap dat Pronk nu beschikbaar zou zijn. ,,Deze maand komt de zilvervloot binnen en ontvang ik mijn eerste AOW”, grinnikt Pronk. Dat hij 65 wordt, betekent echter niet dat hij stopt met werken. ,,Was eigenlijk wel de bedoeling, maar mijn opvolging was niet goed geregeld. Daar blijf ik tot uiterlijk eind 2011 in functie”, vertelt de directeur van vleesbedrijf Vion Retail.

Vorig jaar werd Pronk benaderd als voorzitter van voetbalclub Boxtel. ,,Dat was nadat ik een keertje toevallig bij de wasstraat met Van der Meijden had staan praten. Ik vertelde terloops dat ik dit jaar, in 2010, met pensioen zou gaan. Enkele weken later werd ik benaderd door Dankers die ’gewoon even’ wilde praten over de club. Hij legde een stapel organogrammen op tafel en begon honderduit te vertellen over de wijze waarop ’BOC’ aan de structuur de laatste jaren heeft verbeterd met het programma ’Op weg naar beter’. Ik was onder de indruk maar begreep nog niet goed wat ik met al die informatie moest. ’Jij moet onze nieuwe voorzitter worden, je hebt vanaf volgend jaar toch niets meer te doen’, vertelde Berry me.”

BREDE ORGANISATIE
Sinds januari heeft Pronk geconstateerd dat RKSV Boxtel, waarvan hij sinds 1978 lid is, zich de laatste tijd goed heeft ontwikkeld. ,,Een paar jaar geleden werd al het werk nog gedaan door een klein vast groepje. Echte diehards die onmisbaar zijn. Gelukkig is nu een brede organisatiestructuur opgezet waarbij de club kan putten uit een enorm arsenaal vrijwilligers. Echt heel bijzonder, ook al heb je nooit mensen genoeg.”

De kersverse voorzitter van de voetbalclub ziet het als een van zijn belangrijkste taken om de organisatiestructuur verder uit te bouwen en vooral te consolideren. ,,Dat is ook de reden waarom ze mij gevraagd hebben. Vanwege mijn ervaring in het bedrijfsleven en als relatieve buitenstaander. Zelf had ik aanvankelijk het idee dat er een jonger iemand aan het roer zou moeten gaan staan, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik hier de komende drie tot vijf jaar een prima taak kan vervullen. Want ik weet uit ervaring dat het gevaar op de loer ligt om weer af te glijden. Het in de voorbije jaren opgebouwde commissiestelsel moet optimaal blijven functioneren en moet niet afhankelijk zijn van de poppetjes. Het is nu eenmaal zo dat mensen komen en gaan. Maar de structuur moet overeind blijven om de vereniging tot in lengte van jaren verder te dragen.”

SPONSORDAG
De nieuwe voorzitter van de voetbalclub heeft zich voorgenomen zich niet met het sportieve beleid te bemoeien. ,,We hebben een prima technische commissie onder leiding van Barry Schelle. Daar heb ik vertrouwen in en dat moet de rest van de club ook hebben. Ook op momenten als het sportief wat tegenzit, zoals nu. We willen om op termijn een stabiele derdeklasser te worden. Wensen zijn er ook qua accommodatie. Want hoewel we de beschikking hebben over prima clubgebouwen en velden, zullen we er niet aan ontkomen ook hier kunstgras aan te leggen. En ook de parkeerplaats moet een keer worden verhard.”

Zondag 17 oktober hijst Pronk zich in het nette pak. De voorzitter heeft een roodwitte stropdas gekocht die hij regelmatig zal dragen. Komende zondag zeker, want dan ontvangt hij alle sponsors en wordt om 13.00 uur het overdekte Harrie van der Meijdenplein officieel geopend door wethouder Anton van Aert van Sportzaken.
14 oktober 2010

Print deze pagina

Terug