KRITIEK OP ’POEPBESLUIT’ LANGE LOOP

Sportvissers in actie tegen hondenpoep

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse sportvissers verzetten zich tegen het uitlaatbeleid van de gemeente Boxtel. Vooral langs De Lange Loop is vissen tussen de hondendrollen een crime. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De verenigde sportvissers in Boxtel verzetten zich tegen de plannen van het gemeentebestuur om langs De Lange Loop in Boxtel-Oost een uitlaatzone voor honden in te richten. De vissers zeggen dat het college van B. en W. geen rekening houdt met het feit dat deze groep vrijwel dagelijks aan de oevers van de Dommel actief is. ,,Gek dat hondenpoep overal in Boxtel eigenlijk opgeruimd moet worden, behalve langs De Lange Loop waar wij zitten”, foetert visser Ad van Gennip.

Van Gennip werpt zich op als spreekbuis van de grote groep sportvissers die in Boxtel en omgeving actief is. De vissers zijn verenigd binnen clubs als Ons Genoegen en De Laatste Kans, de zustervereniging in Liempde. Daarnaast zijn ook de ongebonden sportvissers de dupe van het besluit om langs De Lange Loop een uitlaatzone in te richten waar de uitwerpselen van honden niet opgeruimd hoeven worden.

Zaterdag gaf Van Gennip binnen zijn club Ons Genoegen het startsein voor een handtekeningenactie, die het gemeentebestuur op andere gedachten moet brengen. Voorzitter Wim van de Ven heeft de actie omarmd, dat doet ook het bestuur van De Laatste Kans bij monde van voorzitter Pieter van de Ven. Niet alleen worden onder leden handtekeningen verzameld, ook in hengelsportzaak Van Pinxteren in winkelcentrum Oosterhof kan een petitie getekend worden.

EMMERTJE WATER
Het besluit om langs De Lange Loop een uitlaatzone in te richten, heeft desastreuze gevolgen voor de hengelsport in Boxtel, zo waarschuwt Van Gennip. Over een lengte van ongeveer drie kilometer worden de Dommeloevers onbegaanbaar voor vissers, die nu al fors gehinderd worden door de overlast van hondenpoep. ,,Er gaat bijna geen dag voorbij of er klopt een visser aan met de vraag of hij even een emmertje water mag lenen om laarzen en visspullen schoon te maken”, zegt Van Gennip, die zelf nabij de Dommel in Boxtel-Oost woont.

De sportvissers vrezen dat een uitlaatzone hondenbezitters zal aantrekken en nog meer viervoeters langs de Dommel worden uitgelaten. ,,En dat gebeurt dan net op die strook van twee tot drie meter breed waar wij zo graag onze hobby beoefenen. Het is te gek voor woorden dat de politiek helemaal geen rekening met ons houdt”, moppert de sportvisser. ,,Straks is het langs de Dommel net zo erg als langs de Vorsenpoel. Daar kun je als visser eigenlijk al niet meer terecht omdat er zoveel hondenpoep ligt.”

DOMMEL DOOR BOXTEL
De grootste ergernis van de vissers is gelegen in het feit dat Boxtel vele miljoenen euro’s investeert in het project Dommel door Boxtel. Van Gennip: ,,De Dommel ziet er straks weer prachtig uit en is schoon. Dat is goed voor de visstand en zeker als straks het snoekseizoen begint, vind je ons graag langs de rivier. En juist langs die mooie Dommel hoeft de hondenpoep niet meer opgeruimd te worden. Het is te gek voor woorden.”

De komende weken blijven de sportvissers handtekeningen aanvragen. Daarnaast willen ze een gesprek met het gemeentebestuur om hun kritiek op tafel te leggen. ,,Naast onze voorzitters weten we ons ook gesteund oor de Hengelsportfederatie Zuidwest-Nederland”, zegt Van Gennip. ,,We willen het gemeentebestuur duidelijk maken dat er langs de Dommel ook vissers zitten. Kennelijk heeft daarmee niemand rekening gehouden toen dat onzalige besluit over de uitlaatzone is genomen.”
7 oktober 2010

Print deze pagina

Terug