VRIJDAG 8 OKTOBER OPLEVERING RIJKSMONUMENT

Kerkorgel Esch terug na fikse opknapbeurt

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Maandag 4 oktober werden onderdelen van het gerestaureerde orgel in de Sint-Willibrorduskerk naar boven getakeld. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Orgelbouwer Van Rossum uit Wijk en Aalburg is maandag 4 oktober in de Sint-Willibrorduskerk in Esch begonnen met het terugplaatsen van het gerestaureerde orgel. Het rijksmonument, dat dateert uit de achttiende eeuw, was dringend aan een opknapbeurt toe omdat het al langer gebreken vertoonde. Ook de restauratie van de bijbehorende beelden van Koning David en twee engelen door Joachim van den Heuvel is afgerond. Het orgel wordt vrijdag 8 oktober opgeleverd.

,,Het resultaat wordt prachtig”, liet vice-voorzitter Martine van Bouwdijk Bastiaanse van het kerkbestuur deze week weten. ,,Het houtsnijwerk van het orgel is blauw en de prachtig gerestaureerde beelden zijn wit met goud. Het geheel oogt heel spectaculair, mede dankzij de hemelsblauwe achtergrond; een kleur die gebruikt is op advies van de bekende Essche architect Hubert-Jan Henket. Vrijdag wordt het orgel opgeleverd in het bijzijn van vaste organist Cis van den Heuvel, vertegenwoordigers van orgelbouwer Van Rossum en adviseur Rogér van Dijk van de Katholieke Klokken en Orgel-raad, de KKOR.”

Volgens Van Bouwdijk Bastiaanse moest er voordat het orgel teruggeplaatst kon worden veel werk verricht worden in de kerk. ,,Achter in het kerkgebouw bij het koor is onder meer een nieuwe vloer geplaatst, terwijl ook het plafond gestuct en geschilderd moest worden.” Ze vervolgt: ,,Verschillende vrijwilligers uit de parochie hebben hun handen laten wapperen en gedurende heel wat uren prachtig werk geleverd onder leiding van Toon Ruijs, die zich bezighoudt met het onderhoud van de kerk. De vrijwilligers werden bij hun werk ondersteund door een schilder- en onderhoudsbedrijf uit Esch. Deze week gaan we met een poetsploeg ook nog de kerk grondig schoonmaken.”

Hoewel het orgel weer terug is in de kerk, is nog steeds heel veel geld nodig om het werk te bekostigen. Van Bouwdijk Bastiaanse: ,,Met de restauratie van het monumentale instrument is een bedrag gemoeid van zo’n 160.000 euro. We hebben inmiddels weer wat financiële bijdragen ontvangen, waardoor het nog benodigde bedrag nu gelukkig minder is dan 50.000 euro, maar we zijn er nog lang niet. We hopen nog altijd op een substantiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In het ergste geval kan de parochie bijspringen, maar we hopen dat dit niet nodig is en dat we het via donaties kunnen redden. We hebben de tijd tot 31 december van dit jaar.”

BED IN KERK
De onderhoudsman van de kerk, Toon Ruijs, was deze week aanwezig bij het plaatsen van het gerestaureerde kerkorgel. ,,Ik heb hier de afgelopen maanden inderdaad heel wat tijd doorgebracht. Samen met vijfentwintig tot dertig vrijwilligers hebben we heel wat werk verzet. Mijn vrouw zei op een gegeven moment gekscherend dat ik hier maar een bed moest neerzetten, maar het resultaat van alle inspanningen mag er zijn. We hebben ons onder meer beziggehouden met metsel- en stucwerk en daarnaast, samen met een onderhoudsbedrijf uit Esch, met het weghalen en aanleggen van een nieuwe vloer bij het koor.”

Het schilderwerk achter in de kerk is uitgevoerd door het Essche bedrijf Evers Schilderwerken. ,,In de ruimte onder het koor, bij de entree van de kerk, krijgt het plafond een nog lichtere tint blauw. Mijn vrouw moest meteen aan Griekenland denken toen ze de combinatie van blauw met de witte kleuren voor het eerst zag in de kerk”, lacht Ruijs. ,,Veel Esschenaren die hier binnenlopen moeten toch nog een beetje wennen aan al dat blauw, maar de kans bestaat dat die kleur straks niet alleen achter in de kerk, maar in het hele gebouw terug gaat komen.”

OUDE LUISTER
Ruijs is in zijn nopjes met het gerestaureerde orgel. ,,Het instrument is helemaal in oude luister hersteld door orgelbouwer Van Rossum, waarbij ook aandacht is voor de details. Net als vroeger ontbreken bijvoorbeeld de voetpedalen en is het gedeelte dat later was aangebouwd verwijderd. Het orgel staat nu meer in het midden dan eerst, precies boven de entree van de kerk en voor het grote glas-in-loodraam. Nu is het ook nog zaak om het instrument en de blauwe achterwand zo goed mogelijk uit te lichten.”
7 oktober 2010

Print deze pagina

Terug