DUIZENDEN INWONERS BEVOLKEN BOXTELSE CENTRUM

Herfstfestijn breekt alle records

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De historische volksoptocht trok zondag 3 oktober duizenden toeschouwers naar het centrum van Boxtel. Het reuzenpaar Jas en Hanne beet het spits af in de fraaie praalstoet. (Foto’s: Marc Cleutjens).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het Herfstfestijn 2010 gaat de boeken in als een van de drukst bezochte openbare evenementen in de Boxtelse geschiedenis. Vele duizenden inwoners bevolkten zondag 3 oktober het zonovergoten centrum, waar de meeste winkels geopend waren, om de historische optocht voorbij te zien trekken.

De cultuurhistorische as tussen de Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen stond centraal tijdens het Herfstfestijn en zelden zal de as zo druk belopen zijn als afgelopen zondag. Rijendik stonden de toeschouwers op de trottoirs om de volksoptocht te aanschouwen. Maar ook zwaardgevechten van hospitaalridders vielen in de smaak, net als de hilarische balkonscene uit Shakespeare’s Romeo en Julia, opgevoerd door Boxtheater.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Blikvanger in de Boxtelse volksoptocht: de historische brandweerauto uit Liempde.

Ingetogen maar niet minder indrukwekkend was het Heilig Bloedspel dat aan de voet van de Sint-Petrustoren werd opgevoerd. Met Kees van de Loo in de rol van Eligius van den Aker werd het verhaal van het Boxtelse bloedmirakel aan jong en oud verteld. De bezichtiging van de Sint-Petruskerk en een kunstroute langs ongeveer 25 ateliers, galerieën en gewone huiskamers maakten het Herfstfestijn compleet.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtel wil uitgroeien tot de circusgemeente van Noord-Brabant en trekt alles uit de kast, ook clown Vladimir (Nol Gemen).

Een officieel moment vond plaats rond half vier ’s middags. Toen onthulde burgemeester Frank van Beers met pater Hans de Visser de laatste van zes gedenkstenen die de cultuurhistorische as markeren. De zesde steen is geplaatst voor De Croon aan de Markt. Vorige week zijn ook de andere twee nog resterende gedenkstenen geplaatst, de drie andere exemplaren liggen al enkele jaren in het Boxtels plaveisel.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aan de voet van de Sint-Petrustoren werd het Heilig Bloedspel opgevoerd. Pastoor Eligius van den Aker (Kees van de Loo) werd betrapt tijdens het uitwassen van de besmeurde altaardoeken...

Met dank aan een welhaast zomers zonnetje mag het Herfstfestijn aangemerkt worden als een evenement dat weer helemaal terug is. Na een paar minder succesvolle en verregende edities, was de uitvoering van 2010 een bijna niet te overtreffen succesnummer. En niet alleen de cultuurhistorische as mocht zich verheugen in veel belangstelling, ook de economische as – lees: de centrumwinkeliers en de horeca – deden prima zaken.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers onthult met pater Hans de Visser de laatste gedenksteen op de Markt.

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Herfstfestijn 2010 gaat de boeken in als een van de drukst bezochte openbare evenementen ooit. Zelden was het zo druk in de Clarissenstraat...
7 oktober 2010

Print deze pagina

Terug