PODIUM BOXTEL 14 OKTOBER IN TEKEN VAN DESDEKUNST

Eindelijk, het eerbetoon aan De Ploegadoers...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Ploegadoers ontvangen het eerste exemplaar van hun legendarische elpee Dè is de kunst. Van links naar rechts Ger van Aalst, Martien Grilis, Hans van Laarhoven, Johan Schoenmakers, Ad Braken, Piet Grilis en studio-eigenaar Cees van Zijl. (Archieffoto: Piet van Oers).

DOOR MARC CLEUTJENS

De avondvoorstelling is al maanden uitverkocht, voor de middagshow zijn nog amper dertig kaartjes te koop. Na een aanloop van meer dan twaalf maanden is het eindelijk zover: donderdag 14 oktober is Podium Boxtel aan de Burgakker het decor van het eerbetoon aan de waarschijnlijk bekendste Meierijse volksmuziekgroep aller tijden, De Ploegadoers. Veertig jaar na het verschijnen van hun legendarische album ’Dè is de kunst’ is het tijd voor DesdeKunst.

Deze week wordt bij de drukker de laatste hand gelegd aan de cd-boekjes, de zilveren schijfjes zelf worden op weer een andere plek geperst. Het programma voor beide shows op 14 oktober is klaar en omvat naast een optreden van DesdeKunst ook een show van Wè Ploegadoers, de groep die voortkwam uit de groep die in de theaterzaal aan de Burgakker in de schijnwerpers wordt gezet. Gerard Schalkx treedt ook op, met zijn orgeltje natuurlijk waarmee hij ooit aan de wieg stond van De Ploegadoers. Met de overleden broers Piet en Martien Grilis verzon de Liempdenaar een ludieke act voor de zittingsavonden in Ploegersland, zoals Liempde heet in carnavalstijd. En de rest is geschiedenis...

,,We zijn eigenlijk heel blij dat het tribuut eraan zit te komen”, zeggen René Cijffers en Tim de Laat van de Stichting BoeL, die het eerbetoon aan De Ploegadoers organiseert. Na meer dan een jaar voorbereiding staan alle betrokkenen – veelal familieleden en vrienden van de gebroeders Grilis – in de startblokken om van DesdeKunst een onvergetelijke happening te maken. ,,We hebben zo lang naar dit moment toegewerkt en dan is het goed dat het eindelijk gaat gebeuren”, stelt Cijffers. ,,Niets wordt aan het toeval overgelaten”, vult De Laat aan. ,,Er ligt een strak draaiboek.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Poseren voor café Het Wapen van Liempde. Van links naar rechts Hans van Laarhoven, Ger van Aalst, Ad Braken, Piet Grilis, Martien Grilis en Johan Schoenmakers. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

Dat is nodig omdat de voorstelling in Podium Boxtel tweemaal achtereen wordt opgevoerd. Om zes uur ’s avonds is de eerste show, drie uur later start show nummer twee. En dat is eigenlijk de belangrijkste omdat daarin de cd van DesdeKunst officieel wordt aangeboden aan burgemeester Frank van Beers. ,,Ook in de eerste show wordt de cd gepresenteerd hoor, maar dan zonder eregast”, grinnikt Cijffers. Het schijfje is na afloop te koop voor twee tientjes; vrienden en donateurs van de Stichting BoeL krijgen een exemplaar.

SURPRISES
Zonder te veel surprises bekend te maken, onthullen Cijffers en De Laat dat muziek de boventoon zal voeren tijdens de voorstellingen van DesdeKunst. Niet gek als naast de gelegenheidsband ook Wè Ploegadoers optreedt. ,,We kleden de shows aan met veel multimedia”, vertelt De Laat. Filmbeelden dus en foto’s uit de oude doos, en heel apart: geluidsfragmenten van toen.

,,Voor velen van ons zal het eerbetoon aan De Ploegadoers ook veel emoties oproepen”, vervolgt Cijffers. ,,Misschien kun je wel stellen dat dit tribuut er niet geweest zou zijn als oom Martien en oom Piet nog geleefd hadden.” Hij is even stil. ,,Het wordt een avond met een lach en een traan. Misschien zijn er wat zware momenten, maar die verluchtigen we dan weer met moppen waarmee oom Piet vroeger zo geweldig kon uitpakken.”

De Laat zet de cd-speler aan, de eerste klanken van DesdeKunst galmen door de woonkamer. Onmiskenbaar De Ploegadoers, maar in een nieuw jasje. En verhip, daar klinkt Harry Hendriks, die andere muzikale neef. ,,Harry heeft een ode geschreven aan De Ploegadoers die we ook op de cd hebben gezet”, verduidelijkt Cijffers. Het nummer zal volgende week ook klinken in Podium Boxtel, net als negen andere composities die in de Oirschotse Red Fish Studio van Jonathan Heywood zijn opgenomen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dit zijn De Ploegadoers! Piet Grilis heeft het hoogste woord in café Het Groene Woud. Hij wordt omringd door de andere muzikanten van de volksmuziekgroep. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

Aan die nummers hebben tal van muzikanten meegewerkt. De muzikale basis – gitaar, bas en drums – is gelegd door Harry Hendriks, René Cijffers en Joris Cijffers. Alle andere bijdragen zijn ingespeeld door andere familieleden, vrienden en bekenden. ,,En allemaal zullen ze volgende week op het podium staan”, belooft Cijffers. Aan het slot van de voorstelling wacht het publiek een grande finale. ,,En alles wordt gefilmd, zodat we later ook een dvd kunnen uitbrengen”, stelt De Laat.

De voorstellingen van DesdeKunst in Podium Boxtel worden gehouden op donderdag 14 oktober in Podium Boxtel aan de Burgakker. De show van 21.00 uur is uitverkocht, voor de uitvoering van 18.00 uur zijn nog enkele tientallen kaarten te koop via www.desdekunst.nl. Via deze website is na 14 oktober ook de cd te koop, deze kost tien euro.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De originele bezetting van De Ploegadoers. Van links naar rechts Gerard Schalkx, Piet Grilis en Martien Grilis (Foto: collectie Gerard Schalkx).
7 oktober 2010

Print deze pagina

Terug