GEDENKSTENEN CULTUURHISTORISCHE AS COMPLEET

Passen en meten met 1.000 kilo graniet

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hans de Visser poseert bij een van de zes gedenkstenen in hartje Boxtel. De steen in de Oude Kerkstraat verwijst naar het Boxtels bloedmirakel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Als zaterdag 2 en zondag 3 oktober het Herfstfestijn in Boxtel van stapel loopt, is het straatbeeld verfraaid met de laatste drie gedenkstenen die in een serie van zes tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petruskerk de cultuurhistorische as versieren. Woensdag 29 september hielp pater Hans de Visser een handje mee toen aannemer Marcel van Pinxteren het schependomszegel in de stoep voor De Croon plaatste.

,,Alle gedenkstenen liggen in de richting van het kasteel naar de kerk. Behalve deze”, vertelt De Visser die het initiatief nam voor de versieringen in het plaveisel. Hij wilde er per se bij zijn toen woensdag een begin werd gemaakt met het plaatsen van de tweede serie van drie stenen, die jarenlang op de gemeentewerf lagen opgeslagen. Waarom de zogeheten schependomszegel in een andere richting wijst dan de vijf andere granieten stenen, wil De Visser graag uitleggen. ,,Er staat het Boxtelse wapen op, compleet met schildhouder Sint-Petrus. Daarom moet deze afbeelding naar het gemeentehuis wijzen.”

Frans en Annie van Loon komen voorbij en zien de werkzaamheden een tijdje aan. Gevat in een stalen constructie wordt de hardstenen cirkel in een kuub beton geplaatst die Van Pinxteren even tevoren vanaf een aanhangertje in de uitgegraven kuil heeft gestort. Door de gewenste richting moet de aannemer, die wordt geholpen door Johan van den Boogaard en Kees Scheutjens, nog gauw even wat klinkers extra weghalen. Dan kan het aan een kraan bungelende gevaarte eindelijk op zijn definitieve plek komen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Woensdag 29 september werd een gedenksteen geplaatst op de Markt. Als komend weekeinde het Herfstfestijn losbarst moeten ook bij de entree van de Burgakker en op de hoek van de Clarissenstraat en Oude Kerkstraat dergelijke versieringen in de bestrating zijn aangebracht. (Foto: Albert Stolwijk).

DRAAIEN MAAR!?
,,Ik vind het eigenlijk mooier als Sint-Petrus met zijn kruin naar de gevel van De Croon ligt. Dan kijkt ie als het ware naar het gemeentehuis”, mijmert Annie. Haar man knikt. Pater De Visser kijkt op: ,,Vind je?” Het echtpaar knikt. ,,Ja, ik ben het wel met hen eens”, zegt Van Pinxteren. ,,Hmm, jullie hebben gelijk. We draaien de steen!”, geeft De Visser opdracht. En dus kruipt Scheutjens opnieuw achter het stuur van de kraan en wordt de ronde steen 180 graden gedraaid.

De twee andere stenen worden nog voor aanvang van het Herfstfestijn geplaatst op de hoek van de Clarissenstraat en Oude Kerkstraat en de Burgakker en de Rechterstraat. ,,Aanvankelijk wilden we de steen midden op de kruising leggen, maar ik vrees dat de vrachtauto’s die er overheen rijden bandensporen zullen achterlaten en dat is zonde. Door de afbeelding deels te integreren met de bestrating van de Burgakker hoop ik dat deze in de toekomst gehandhaafd blijft. Bij de gemeente leven plannen om de kinderkopjes te vervangen. Een onzalig plan”, vindt De Visser.

In de papieren editie van deze krant: ’Stapstenen in de Boxtelse geschiedenis’ en ’Zes stenen, zes verhalen…’.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pater Hans de Visser (links) helpt mee om de granieten gedenksteen in het trottoir voor De Croon te plaatsen. Aannemingsbedrijf Van Pinxteren plaatst deze week de laatste drie cirkels met historische afbeeldingen. (Foto: Albert Stolwijk).
30 september 2010

Print deze pagina

Terug