VEEL LEGE PLEKKEN IN CIRCUSTENT

Freiwalds circusshow verdient
meer publiek

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Olifant Buba stal de show tijdens de boeiende voorstelling van Freiwalds Menagerie Circus op het Breukelsplein in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Nee, leeuwen waren er niet en ook geen tijgers, maar de bekendste circusolifant van Nederland, Buba, was wel van de partij, net als zebra’s, een ezel, kamelen, maar ook ganzen, geiten en zelfs een piepklein hondje. En wat te denken van de razend knappe handstandact van Jeanne Durand-Raucher uit Frankrijk en de slapstick comedy van de Nederlander Thijs de Waard. De voorstellingen van Freiwalds Menagerie Circus in Boxtel boeiden van begin tot eind, jammer dat de publieke belangstelling wat tegenviel…

De show waarmee Freiwalds Menagerie Circus dit jaar door Nederland reist en van donderdag 23 tot en met zondag 26 september Boxtel aandeed, is een parodie op de vele talentenjachten die momenteel in ons land gehouden worden. Na Idols, The X-Factor en Holland’s Got Talent, maken bezoekers van het circus kennis met de ’Wow-factor’. Het hooggeëerde publiek had de taak om de beste act te kiezen uit de olifant, paarden, luchtacrobaten, kamelen, koorddansers en zebra’s. Spreekstalmeester Natascha Freiwald koos uit het midden van het publiek een jury, terwijl de overige toeschouwers met gejuich en applaus duidelijk konden maken wat ze van de verschillende acts van de voornamelijk jonge circusartiesten vonden.

LACHSALVO’S
Thijs de Waard zorgde vrijdag 24 september met zijn hilarische optredens voor veel lachsalvo’s in de matig bezette circustent, terwijl ook de acrobatische toeren die Jeanne Durand-Raucher uithaalde op een stoel en een tafeltje veel indruk maakten. Vooral toen ze een handstand maakte, waarbij ze steunde op één hand, kreeg ze een ovationeel applaus.

Ook de artiesten die touwtje sprongen met een brandend touw en vuurspuwend door de piste liepen zorgden voor ooh’s en aah’s op de tribune, terwijl de dressuuract met onder meer een ezel, ganzen, geitjes en een hondje op de lachspieren werkte. De geitjes liepen een paar meter op twee pootjes, terwijl de ganzen in fraaie stijl van de glijbaan zoefden.

Het publiek genoot zichtbaar, zeker toen de beroemde circusolifant Buba haar opwachting maakte en liet zien wat ze in huis heeft. De 3.500 kilo zware dame liep een stuk achteruit en vlijde zich daarna charmant neer in de piste. ,,Clown Thijs vind ik het leukste”, liet Kim van Casteren (9) uit Boxtel weten. ,,Al vind ik eigenlijk alle acts wel heel erg goed, zeker ook die met dat hondje dat precies lijkt op onze eigen hondje. Nu wil ik een ritje gaan maken op olifant Buba.”

Vader Henri van Casteren had ook genoten van het schouwspel. ,,Het is weliswaar niet zo heel druk, maar wel lekker rustig, knus en gezellig in de tent. Je zit er bovenop en de acts zijn prima. Dat de publieke belangstelling gering is, komt denk ik ook omdat het vrijdagmiddag is. Ik hoorde dat de eerste voorstelling donderdagavond vrijwel uitverkocht was, waarschijnlijk zal de opkomst in het weekeinde ook wat groter zijn.”

AFWISSELENDE SHOW
Olifant Buba bleek na haar optreden nog genoeg energie over te hebben om een aantal bezoekers door de piste te leiden. Complete gezinnen namen plaats op haar rug en konden zich vanaf een hoogte van ongeveer 2,65 meter zo zelf een beetje circusartiest wanen. Hoewel vrij kleinschalig van opzet, bood de voorstelling van Freiwalds Menagerie Circus genoeg spectaculaire, indrukwekkende en ook humoristische momenten om van een geslaagde voorstelling te spreken. Jammer dat de publieke belangstelling bij enkele voorstellingen tegenviel. De afwisselende show had ook vrijdagmiddag een bomvolle circustent verdiend.
30 september 2010

Print deze pagina

Terug