HUUB MENGELS DEBUTEERT IN BOXTELSE KUNSTROUTE

Anatomische vormen in hardsteen

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: In zijn tuin legt Huub Mengels de laatste hand aan een witmarmeren paardenhoofd met als extra toevoeging metalen leidsels. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Aan de jaarlijkse kunstroute De Rode Draad doen steeds meer lokale kunstenaars mee. Het merendeel staat te trappelen om creaties te laten zien. Zo niet Huub Mengels. De gepensioneerde SintLucas-docent moest over de streep getrokken worden om zijn hardstenen beelden aan het publiek te tonen. ,,Ik beeldhouw alleen voor eigen plezier.”

Als teken- en schilderdocent leerde Mengels (66) de SintLucas-student jarenlang tweedimensionaal werken. Maar onder meer zijn oorsprong als etaleur maakte dat hij vijf jaar geleden, toen hij na dertig jaar de schooldeur voor het laatste achter zich dichttrok, ’eindelijk’ de overstap naar driedimensionaal werk kon maken. ,,Doordat ik stopte met werken, kreeg ik gelegenheid om mijn techniekervaring verder te verdiepen.”

Mengels werkt onder andere met Belgisch arduin en Carrara-marmer uit Italië. ,,Hardsteen dat niet zo gemakkelijk te bewerken is. Zwaar ook vooral. Daarom hebben mijn creaties bescheiden afmetingen. Ik zou best grotere beelden willen maken, maar die zijn dan niet meer te tillen.”

BEPERKT
In het atelier en de tuin van zijn woning aan De Beukums maakt Mengels zo’n drie tot vier beelden per jaar. Dat de Boxtelaar vooral geďnspireerd wordt door anatomische vormen, is niet verwonderlijk. ,,Bij SintLucas heb ik jarenlang met mode te maken gehad. Soms maak ik eigen ontwerpen, maar op andere momenten doe ik ook ideeën op als ik bijvoorbeeld naar schilderijen kijk.” Doordat hij puur hobbymatig werkt, is de beeldhouwer beperkt. ,,Ik werk het liefst met zo primitief mogelijk gereedschap.”

De beelden van Huub Mengels zijn zaterdag 2 en zondag 3 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur te zien in en om het VVV-kantoor aan de Markt. Hier exposeert de Boxtelaar samen met Ad van Amelsfort die sieraden van roestvrij staal toont.
30 september 2010

Print deze pagina

Terug