BESTUURDERS EN ONDERNEMERS NAAR DUITSLAND

Samenwerking Boxtel-Wittlich in
nieuwe fase

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het groene goud aan de Moezel is bijna klaar voor de oogst. (Foto's: Marc Cleutjens).

Bestuurders en ondernemers uit Boxtel en Wittlich hebben deze week in de Duitse jumelagestad een voorzichtige basis gelegd voor intensieve samenwerking. Vooral op het gebied van toerisme zouden beide gemeenten elkaar kunnen versterken. Ondernemers zien minder kansen, maar denken wel dat ze veel van elkaar kunnen leren.

,,Boxtel heeft in Wittlich hele belangrijke contacten gelegd om de jumelage met Wittlich belangrijke nieuwe impulsen te geven”, concludeerde wethouder Peter van de Wiel dinsdag na een intensief tweedaagse excursieprogramma. De Boxtelse delegatie bezocht tal van industriële bedrijven en maakte uitgebreid kennis met de toeristische infrastructuur die in het drukbezochte Eifel- en Moezelgebied tot in de kleinste details is uitgewerkt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op het Moezeldal nabij Kröv, op iets meer dan tien kilometer van Wittlich. Het toerisme is sterk ontwikkeld in deze regio.

Hoogtepunt van de tweedaagse was de rondleiding die burgemeester Joachim Rodenkirch hoogstpersoonlijk verzorgde. Rodenkirch nam de Boxtelse delegatie op sleeptouw om alle bezienswaardigheden van de Wittlicher binnenstad te tonen. Ook vertelde hij over de miljoeneninvesteringen die het gemeentebestuur samen met particuliere investeerders doet om het winkelhart te versterken.

De jumelage tussen Boxtel en Wittlich krijgt in oktober opnieuw gestalte. Dan is een delegatie uit de Duitse stad onder leiding van burgemeester Rodenkirch te gast op circustheaterfestival Circo Circolo. Volgend jaar maart ontmoeten de ondernemers elkaar weer, ook in Boxtel. Dan staat de tweede Ladonkmarkt op het programma. ,,Opnieuw een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen en vooral van elkaar te leren”, aldus voorzitter Siep Schukken van de Werkgeversvereniging Boxtel, WeB.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De binnenstad van Wittlich ondergaat een metamorfose. De hijskraan symboliseert de vernieuwing; op die plek wordt een winkelpassage met appartementen en parkeergarage gebouwd. De foto is genomen vanuit Hotel Well en kijkt uit op het oude raadhuis.

In de papieren editie van Brabants Centrum staat deze week een uitgebreide impressie van het tweedaagse werkbezoek van de Boxtelse delegatie aan Wittlich.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ondernemer Uli Schmitt staat symbool voor de ondernemingslust die veel jongere mensen in de regio Wittlich aan de dag leggen. Schmitt runt een fraai tuincentrum, dat met bewondering werd bekeken door de Boxtelse delegatie onder leiding van wethouder Peter van de Wiel.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hotel Lindenhof ligt in de heuvels buiten Wittlich en biedt een fraai uitzicht op het Wittlicher Tal. Op de foto worden wethouder Peter van de Wiel, Hans Maassen, Arjen Witteveen en Barend Faber geïnformeerd over de krachtige toeristenbranche in Wittlich.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse delegatie poseert op de Marktplatz van Wittlich. Links burgemeester Joachim Rodenkirch.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Joachim Rodenkirch (midden) verzorgt een stadswandeling door het centrum van Wittlich.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Wittlicher stadswapen werd ooit door Boxtelse keistampers in het straatbeeld gelegd. Reden om even halt te houden tijdens de rondgang door de historische binnenstad...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wie Wittlich zegt, zegt wijn. De Boxtelse delegatie bracht een uitgebreid ’werkbezoek’ aan het wijnhuis Zenden-Göhlen, compleet met wijnproeverij. De eikenhouten vaten hebben een inhoud van tweeduizend liter.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wittlich heeft 17.000 arbeidsplaatsen. Bij machinefabriek Clemens werken 700 mensen, die onder meer opslagtanks voor wijnbouwers in de Moezelregio bouwen.
23 september 2010

Print deze pagina

Terug