LUCILLE WERNER TE GAST BIJ WSD-GROEP IN BOXTEL

’Handicap is niets om je voor te schamen’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lucille Werner voert overleg met WSD-directielid Pieter Springer. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De klantencontactdag die de WSD-Groep donderdag 23 september in Boxtel hield, had onder meer tot doel om de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf te presenteren aan de aanwezige werkgevers. Speciale gast was presentatrice Lucille Werner van het televisieprogramma Lingo, die ondanks een handicap een succesvolle loopbaan heeft opgebouwd in de tv-wereld. Een ideaal voorbeeld derhalve voor andere mensen met een beperking. ,,Een handicap moet je nooit wegstoppen”, aldus Werner.

Werner trad donderdag in het hoofdkantoor van de WSD-Groep aan de Schouwrooij in Boxtel op als presentatrice van de klantencontactdag, maar hield daarnaast op gedreven wijze een verhaal over haar ervaringen in de televisiewereld. ,,Ik ben geboren met een hersenbeschadiging, waardoor ik moeilijk kan lopen”, vertelde de in Eindhoven geboren presentatrice, die zich met haar eigen stichting, de Lucille Werner Foundation, inzet voor mensen met een handicap.

Werner: ,,,,Toen ik rond de twintig was, wilde ik het liefste popster Madonna zijn, maar toen bleek dat ik daarvoor het talent niet had, bedacht ik me dat presentatrice ook een mooi vak is. Nadat ik aan het werk kon bij Lingo wilde de regisseur eerst dat ik alleen keurig achter mijn tv-desk te zien zou zijn en niet, net als mijn voorgangers, al lopend in beeld naar de finaleplek. Ik dacht juist: ik doe het wel.”

LOOPJE
Het gevolg van haar loopje in de dagelijkse uitzendingen – ’het zijn niet meer dan zes, zeven passen’ – was dat veel kijkers brieven stuurden. ,,Mensen vroegen zich af of de makers van Lingo mij niet in bescherming konden nemen, maar dat is helemaal niet nodig. Een handicap is niets om je voor te schamen of weg te stoppen. Integendeel, ik heb me dan ook voorgenomen om dat loopje zolang mogelijk vol te houden.”

Werner vertelde in het bedrijfsrestaurant van de WSD-Groep aan de aanwezige werkgevers dat ze veel te danken heeft gehad aan mediamagnaat Joop van den Ende. ,,Hij geloofde in mij. Dat zei hij jaren geleden toen er nog helemaal geen presentatoren met een handicap op televisie te zien waren. Ik heb alles aan Joop te danken en ik weet zeker dat als de werkgevers in de zaal arbeiders met een handicap een kans geven ze daar dubbel en dwars voor terugbetaald worden. Deze mensen lopen harder voor de baas dan ’gewone’ werknemers en willen zich maar al te graag bewijzen. Ze zijn heel erg gemotiveerd en willen dolgraag voor u aan de slag gaan.”

FILOSOFIE
Het verhaal van Werner klonk de leiding van de WSD-Groep als muziek in de oren omdat het heel nauw aansluit bij de filosofie van het bedrijf. Directielid Pieter Springer, die onder meer leiding geeft aan de WSD-bedrijven In Werk en Reïntegratie & Detachering, gaf donderdag een toelichting op de ontwikkelingen die het vroegere werkvoorzieningenschap doormaakt. Daarbij gaf hij aan dat de tijd dat medewerkers alleen maar productiewerk deden, dozen moesten inpakken of aan de lopende band stonden voorbij is.

Springer: ,,WSD is van een productiebedrijf een dienstverlener geworden die op heel veel markten thuis is. We omschrijven het proces als de ontwikkeling van productiebedrijf naar mensontwikkelbedrijf””, aldus Springer. ,,De succesfactor is de mensontwikkeling. Wij streven ernaar dat onze medewerkers op efficiënte wijze naar de arbeidsmarkt geleid worden en in de juiste werkomgeving terecht komen. De WSD transformeert van werkvoorziener naar arbeidsbemiddelaar.”

Springer gaf in zijn betoog aan dat bij iedere medewerker in kaart wordt gebracht wat het arbeidsperspectief is. ,,Zestig procent van de mensen die bij ons instroomt bestaat uit personen met een meervoudige handicap, waardoor wij als organisatie er voor moeten zorgen dat wij hierop inspelen en de tools in handen hebben om ze te begeleiden.”

MEDEWERKING
Springer gaf aan dat een succesvolle loopbaan ook afhankelijk is van de medewerking van de bedrijven. ,,Een belangrijke factor is ook hoe er met onze mensen wordt omgegaan”, aldus Springer. ,,Wij proberen onze mensen zo hoog mogelijk op de reïntegratieladder te krijgen, waarbij begeleid werken het hoogste doel is, dus dat mensen in dienst treden bij een bedrijf. Als werkgever loop je geen enkel risico, want er zijn zoveel vangnetvoorzieningen. Zoals Lucille Werner al zei: je krijgt er gouden krachten voor terug, loyale en gemotiveerde medewerkers.”

Om de boodschap van de WSD-Groep verder te verspreiden heeft het bedrijf in Boxtel vijf ambassadeurs bereid gevonden om mee te denken over de nieuwe ontwikkelingen. Zij vormen een soort comité van aanbeveling richting collega-werkgevers die nog geen banden met de WSD hebben. Een van hen is directeur Siep Schukken van de firma Conval, die ook voorzitter is van de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB).

Een van de doelen van de klantencontactdag was om meer ambassadeurs te werven. Een klusje dat Lucille Werner donderdag op zich had genomen. ,,We gaan hier met zijn allen niet weg, voordat we drie nieuwe ambassadeurs aan het bestand kunnen toevoegen”, liet de presentatrice weten. ,,Maandag begint Lingo weer op de televisie, maar als het moet laat ik de eerste uitzending gewoon schieten. Dus meldt u aan als ambassadeur en vertel het verhaal van de WSD verder aan u collega-werkgevers.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lucille Werner fungeerde donderdag 23 september als presentatrice tijdens de klantencontactdag van de WSD-Groep in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
23 september 2010

Print deze pagina

Terug