STRAATTHEATER EN MUZIEK OP EN ROND DE MARKT

Bockesprongen laat Boxtels centrum bruisen

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De gebochelde Dado vermaakt zich met het publiek. (Foto’s: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Het festival Bockesprongen heeft de afgelopen jaren naam gemaakt binnen de gemeente Boxtel. Tijdens het festival staan muziek en straattheater centraal. Ook creatieve activiteiten voor de schoolgaande jeugd maakt jaarlijks deel uit van het gevarieerde programma. De Markt was zondag 19 september dan ook gevuld met mensen die de gezelligheid op kwamen zoeken in het Boxtelse centrum. Want op elke straathoek was wel iets te beleven…

De gebochelde man Dado neemt een plekje in op de Markt. Hij kijkt om zich heen terwijl hij de attributen voor zijn voorstelling uitstalt. Op de vraag wat er zo dadelijk gaat gebeuren, blijft het stil. Al snel is het duidelijk: Dado praat niet. Stilzwijgend weet de straatartiest het publiek te boeien, zeker als een kind naar voren wordt geroepen om te assisteren bij de voorstelling. Dado gaat met de jongen dansen en hij moet alles nadoen. Dat gaat niet helemaal goed: in plaats van zijn linkerbeen tilt de jeugdige assistent telkens zijn rechterbeen op. Na vier keer gaat het eindelijk goed. Zijn beloning? Een welverdiend applaus van de omstanders.

Het winkelend publiek in de Hema staat raar te kijken als er ineens luid gezang door de winkel klinkt. Een groepje in het groen geklede dames stapt netjes in de maat de winkel door. Zijn het padvinders of toch de leden van Teejatergroep Orion? Hoe dan ook, de groep wordt door een aantal mensen nieuwsgierig gevolgd zodat de Markt nog wat extra bezoekers kan ontvangen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Muziek en theater, de belangrijkste pijlers van Bockesprongen, gevangen in een beeld.

HOOFDSTAD
Hoewel het programma hoofdzakelijk bestaat uit theater, muziek en kinderactiviteiten, probeert organisator Stichting Bockepruik toch elk jaar een vernieuwende draai aan het festival te geven. ,,We zijn blij dat het dit jaar toch door kon gaan”, meldt Peter van Oers van Bockepruik. ,,Het aantal sponsors is behoorlijk afgenomen, maar we zijn er toch in geslaagd om Bockesprongen weer anders dan andere jaren te maken.”

Bij Bibliotheek de Meierij aan de Burgakker wordt een discussie gehouden over de rol die Boxtel kan vervullen in de ontwikkeling van BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018. Naast Malta levert ook Nederland in 2018 een culturele hoofdstad. De provincie Noord-Brabant wil zich hiervoor aanmelden met de vijf grote steden en omliggende dorpen. Volgens Bianca Moors van de bibliotheek zou ook Boxtel hierin een plaatsje kunnen hebben.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jarno di Parno speelde Mr. Suitcase: een dakloze die de wereld rondreist op een bakfiets met vijftien koffers.

,,Er zijn hier veel culturele verenigingen. Als die wat meer gaan samenwerken, zijn we al een stuk op weg. Boxtel is een echt cultureel dorp.” Van Oers vult aan: ,,Met een festival als Bockesprongen proberen we die samenwerking te krijgen, het zou mooi zijn als dat nog vaker zou gebeuren.”

Op de Markt zijn kinderen druk bezig. Met zelf meegebrachte materialen mag de jeugd een echte dromenvanger maken. Mika (7) is maar wat trots op creatie: ,,Ik wilde heel graag zo’n dromenvanger maken voor boven mijn bed, maar hij moet wel een beetje stoer zijn. Daarom heb ik gekozen voor lege cd’tjes en rode touwtjes.” Zijn werkstuk staat behoorlijk in contrast met die van Sofie (8), die haar creatie uitdost met zoveel mogelijk roze en glitter. ,,Dit ziet er heel vrolijk uit”, zegt Sofie stellig. ,,Ik denk dat deze echt mijn enge dromen weg zal laten gaan.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse band Engo schitterde op het festival. Engo staat voor gedreven bruutpop.

WERELDREIS
Het muziekprogramma van Bockesprongen 2010 mag zeer gevarieerd worden genoemd. Het optreden van Lord Volture blijkt voornamelijk geschikt voor metalliefhebbers. ,,Echt een heel gave band”, vindt David van Lierop. ,,Ik heb hen al vaker zien optreden en ik ben er helemaal weg van. Ik hou wel van die harde metal, met name de gitaarsolo’s zijn prachtig.”

De muziek van Wieke Aurora Garcia vormen een schril contract met Lord Volture. Wieke neemt het publiek mee op wereldreis langs muziek uit diverse landen. Ze start haar optreden met Braziliaanse klanken gevolgd door Ierse tonen. Het publiek luistert ademloos naar de stem van de zangeres. ,,Dit is echt heel ontroerend”, zegt Thirza Nijhuis. ,,Ongelooflijk wat zij presteert op de harp. Een verrassend goed optreden is dit.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het Jezus Miracle Lab beleefden bezoekers het mooiste moment van hun leven nog een keer. Dat moment bleek bij binnenkomst de geboorte te zijn…

Verrassend is het voor Wieke zelf ook, vertelt de zangeres. ,,Vooraf weet ik soms ook niet wat ik precies ga doen; improvisatie speelt een grote rol in mijn muziek.” Samen met muzikanten Stormvogel, Onno Witte en Marco van As weet Wieke het Boxtelse publiek mee te krijgen. ,,De show bestaat uit verschillende nieuwe composities, afgewisseld met wat ouder materiaal”, vertelt Wieke voorafgaand aan haar optreden. ,,Er komen veel verschillende instrumenten aan bod, omdat ik het leuk vind de diverse klanken zo goed en zuiver mogelijk te laten horen.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen konden tijdens Bockesprongen dromenvangers maken van verschillende materialen.

Boxtel kan weer terugkijken op een mooi en gevarieerde editie van Bockesprongen. Hoewel de aanwezigen erg enthousiast zijn, valt een kleine kanttekening te maken: ,,Het is zo jammer dat een optreden als dat van Wieke Aurora Garcia pas op het eind van de dag wordt gehouden als de meeste mensen al weg zijn. Dat is een aandachtspuntje voor de organisatie”, vindt Nijhuis. Wellicht dat Bockesprongen dan volgend jaar nóg leuker wordt…

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De padvinders van Teejatergroep Orion zorgden voor veel bekijks in het Boxtelse centrum. (Foto: Thea van Nooijen).

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zangeres Wieke Aurora Garcia nam het publiek van Bockesprongen mee op een muzikale wereldreis. De belangstelling voor haar optreden was gering.
23 september 2010

Print deze pagina

Terug