MAROKKAANSE KLANKEN IN BOXTELS VERPLEEGHUIS

Swingend Suikerfeest in Liduina

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen van de Molenwijkschool bieden bewoner Riet van Leeuwen zoetige hapjes aan tijdens de viering van het Suikerfeest in centrumverpleeghuis Liduina. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Om een brok van in de keel te krijgen. Zo bijzonder was het om de bewoners van het Boxtelse centrumverpleeghuis Liduina dinsdag 14 september te zien dansen op de ritmische muziek die werd voortgebracht door een Marokkaanse muziekgroep. Het plezier dat van hun gezichten afstraalde zorgde voor een vrolijk tafereel tijdens de viering van het Suikerfeest in het verpleeghuis.

Tijdens het Suikerfeest vieren de moslims het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Dat gebeurt met lekker eten, waaronder zoetige hapjes, bezoeken aan familie en vrienden en muziek.

Het doel van de activiteit die dinsdag in het verpleeghuis plaatsvond, werd aan het begin van de bijeenkomst toegelicht door geestelijk verzorger Mathieu Hendriks van Zorggroep Elde. ,,We willen de bewoners op deze manier kennis laten maken met de cultuur en religie van medewerkers met Marokkaanse of Turkse roots die bij Liduina werkzaam zijn in de verpleging en huishoudelijke dienst. En dat worden er steeds meer, ook met het oog op het woonzorgcentrum ’Sefkat’ dat Zorggroep Elde volgend jaar wil gaan openen voor Turkse en Marokkaanse ouderen aan de Bosscheweg in Boxtel.”

Hendriks en hoofd verpleging Cees Raaijmakers gaven beide aan dat het doel van de gezamenlijke viering van het Suikerfeest was de band tussen de bewoners en medewerkers verder te verdiepen en te versterken. Daarnaast waren ook familieleden aanwezig in de zaal, net als een aantal leerlingen van de Molenwijkschool die de bewoners tijdens de zogeheten theeceremonie trakteerden op allerlei lekkernijen en later een dansje opvoerden. Hendriks: ,,Respect voor ouderen is een belangrijk onderdeel van de islamitische cultuur, vandaar dat de kinderen op de bewoners afstappen om met ze te praten en hapjes aan te bieden.”

MUZIEK
Behalve de theeceremonie gaf iman Mohammed Haya een recitatie ten beste uit de Koran en een voordracht over het Suikerfeest en de ramadan. Het hoogtepunt van de ochtend was het optreden van de Marokkaanse muziekgroep. Zanger Mohamed Messaoudi en een toetsenist speelden eerst een paar ingetogen nummers, maar daarna volgde een aanstekelijk ritmisch lied van zeker twintig minuten waarop de bewoners en hun begeleiders - samen met de kinderen van de Molenwijkschool - enthousiast en met lachende gezichten dansten en bewogen.

Steeds meer bewoners bevolkten de dansvloer, terwijl degenen die dat niet konden meeklapten of meedeinden op hun stoel of in hun bed. ,,Wat leuk om te zien dat iedereen het zo naar zijn zin heeft gehad en samen plezier beleefd met elkaar”, liet een opgetogen Hendriks na afloop weten. ,,Dat was precies de bedoeling, dit was een hele mooie ochtend.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mohammed Rahmoune van de Marokkaanse Stichting El Mostakbal schenkt tijdens de viering van het Suikerfeest in centrumverpleeghuis Liduina thee in voor de bewoners, medewerkers en activiteitenbegeleiders. (Foto: Albert Stolwijk).
16 september 2010

Print deze pagina

Terug