BURGEMEESTER ONTHULT KUNSTWERK PROBUSCLUB

Papierschepper terug in Molenwijk

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kunstenaar Jan Snellaars (tweede van links) geeft uitleg bij het bronzen beeld van de papierschepper. Verder staan op de foto Probusclub-oprichter Theo Doreleijers, burgemeester Frank van Beers en beide auteurs van ’Molenwijk, bijzonder park’, Piet van Oers en Roger van Laere. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Burgemeester Frank van Beers heeft woensdag 15 september in park Molenwijk een bronzen beeld van een papierschepper onthuld. Het fraaie kunstwerk, vervaardigd door de Essche kunstenaar Jan Snellaars, symboliseert de bijzondere geschiedenis van de Boxtelse papierfabriek die ooit op aan het Leijsenven heeft gestaan. Een levensechte papierschepper kwam ook heel even om de hoek kijken...

De bronzen papierschepper staat tussen restaurant Molenwijk en het Leijsenven, op de plek waar ongeveer tweehonderd jaar geleden heel veel pre-industriële bedrijvigheid was. Het beeld is een geschenk van de Probusclub aan de Boxtelse gemeenschap. De club van postactieve mensen bestaat twintig jaar en verraste al eerder met een lijvig boekwerk over park Molenwijk. ,,We sluiten ons feestjaar af met het aanbieden van de papierschepper”, vertelt voorzitter Kees van der Schoot.

De rode draad die Molenwijk speelt binnen de Probusclub kan verklaard worden door het feit dat het restaurant van de familie Wijnen sinds de oprichting de thuisbasis is. ,,De Probusclub heeft iets met Molenwijk en wil dat graag laten zien”, aldus Van der Schoot. Probus-oprichter Theo Doreleijers kroop gistermiddag in de huid van een papierschepper en liet in vol ornaat zien hoe deze ambachtsman tweehonderd jaar geleden aan het Leijsenven gewerkt heeft. Doreleijers speelde zijn rol met verve.

STOOMMACHINE
De groeiende belangstelling voor cultuurhistorie droeg bij tot de keuze voor een beeld van de papierschepper. Oud-huisarts Roger van Laere, ook lid van de Probusclub, vertelde bij de onthulling dat de papierfabriek een van de eerste industriële bedrijven in Boxtel was. In de hoogtijdagen werkten er meer dan tweehonderd arbeiders, die papier maakten van lompen die uit de Zuidelijke Nederlanden werden aangevoerd.

En die ambachtslui stonden garant voor een kwaliteitsproduct, aldus Van Laere. ,,Het Boxtelse velijnpapier werd landelijk bekroond waardoor er decennialang een landelijke afzetmarkt voor was. De fabriek voerde een watermerk van koning Lodewijk Napoleon, die in 1809 Boxtel bezocht en werd rondgeleid door Hendrik Verhees.”

Na 1830 ging het snel bergafwaarts met de papierfabriek en volgde openbare verkoop. Een van de twee windmolens werd gesloopt, het andere exemplaar werd omgebouwd tot oliemolen. ,,Daarin werd de eerste stoommachine van Brabant geplaatst”, vertelt Van Laere, die met Piet van Oers het lijvige boekwerk ’Molenwijk, bijzonder park’ schreef. Samen braken ze de voorbije maanden ook een lans voor de plaatsing van het kunstwerk. Om die reden werden ze gistermiddag tot lid van verdienste benoemd.

Burgemeester Van Beers onthulde het beeld van de papierschepper en nam het geschenk dankbaar in ontvangst. Op grond van de vele activiteiten die de Probusclub het voorbije jaar heeft georganiseerd, zette hij vraagtekens bij de term ’postactieve mensen’ waarmee de leden worden aangeduid. ,,In mijn ogen zijn jullie juist hyperactieve mensen.”

Kunstenaar Snellaars besloot de plechtigheid en vertelde gedreven over zijn ontwerp, dat prima past in de lommerrijke sfeer van park Molenwijk en de herinnering aan het rijke industriële verleden rondom het Leijsenven levend houdt. Want van een papierfabriek, laat staan windmolens en arbeidshuisjes, is geen spoor meer te vinden...
16 september 2010

Print deze pagina

Terug