GEMONDENAAR JAN VAN DE PASCH DRESSEERT PAARDEN

Lekker eten? Eerst even plassen…

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De paarden van Gemondenaar Jan van de Pasch geven zelfs voetjes… (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat een hond pootjes geeft en luistert naar commando’s van zijn baasje, klinkt heel logisch in de oren. Maar toen de redactie van deze krant het bericht kreeg dat Jan van de Pasch uit Gemonde zijn paarden commando’s kan laten uitvoeren, klapperden de oren. Het bewijs is echter geleverd: ook paarden kunnen voetjes geven en plassen als de baas dat wil…

De paarden Chianti en Shitano komen vrolijk aangelopen als Van de Pasch met een grote voerbak richting de wei loopt. ,,Ja, ik heb wat lekkers voor jullie, maar dan moeten jullie eerst even plassen”, zegt Van de Pasch tegen de twee paarden. Chianti produceert ondertussen al een flinke straal en ook Shitano volgt het bevel van zijn baas direct op. ,,Zo moeilijk is het niet om ze dit aan te leren”, vertelt de Gemondenaar. ,,Je kunt paarden net zo goed dingen aanleren als een hond, ik oefen best vaak met ze.”

Nadat de paarden hun eten op hebben, zegt Van de Pasch: ,,Kom op Shitano, geef eens een voetje.” De hengst tilt zijn linkerbeen op maar wisselt meteen als de baas zegt dat hij zijn andere voet op moet tillen. ,,De paarden zijn mijn huisdieren, zoals andere mensen honden hebben. Je kunt een paard alles aanleren, ze luisteren echt wel.”

RUSTIG LEVEN
Van de Pasch is al van jongs af aan met paarden bezig. Op zijn dertiende ging hij al met paard en wagen op pad om gebouwen te slopen. ,,De paarden hielpen daarbij”, vertelt de Gemondenaar. ,,Het is dan wel belangrijk dat ze je goed kennen, want vreemde dieren gaan bokken.”

De voormalige eigenaar van Van de Pasch Bouwmaterialen, inmiddels overgenomen door Van Aarle Houtbedrijf, stopte in 1996 met zijn werk en heeft nu meer tijd om met zijn paarden bezig te zijn. ,,Ik besteed veel tijd en aandacht aan ze, we zijn erg aan elkaar gehecht.” Wat ooit begon als hobby voor zijn dochter, is nu veranderd in de liefhebberij van Van de Pasch zelf. ,,Ze zijn nu 21 en 11 jaar oud en leiden een heel rustig leventje. Er wordt niet meer op gereden dus ze krijgen veel rust.”

We nemen afscheid van Chianti en Shitano. Als Van de Pasch wegloopt bij zijn trouwe viervoeters vraagt hij: ,,Krijg ik nog een kusje?” Een dikke pakkerd volgt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een kus als afscheid... (Foto: Albert Stolwijk).
16 september 2010

Print deze pagina

Terug