ZES BOXTELSE KUNSTENAARS TONEN WERK IN KRUITHUIS

Boxtels kunstenaarsfeestje in Den Bosch

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers opent de expositie van zes Boxtelse kunstenaars in het Bossche Kruithuis. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR ROMY VAN DER SANDE

Een Boxtels feestje noemde burgemeester Frank van Beers het zondag 12 september. Hij doelde daarmee op de expositie van zes Boxtelse kunstenaars in Het Kruithuis in ’s-Hertogenbosch. Het zestal liet zich inspireren door het landschap. Dat komt tot uiting in de expositie Verre Kijkers. Bij de feestelijke opening was veel Boxtels publiek aanwezig. Pianist Eric Schoones, ook uit Boxtel natuurlijk, verzorgde de muziek. Zelfs de voorzitter van organiserende partij STOK (stedelijk overleg kunstenaars) komt uit het dorp.

Wie door het prachtige oude museum Het Kruithuis loopt, vindt verschillende invloeden terug op de kunstwerken. Veel Boxtelse weilanden komen er niet op voor. De kunstenaars laten zich graag inspireren door buitenlandse landschappen. Of, bijvoorbeeld, door de zee. De werken zijn gevarieerd, van abstracte olieverfschilderijen tot keramisch werk en zeefdrukken.

Voor burgemeester Van Beers was het zondag een beetje een thuiswedstrijd, aangezien hij wethouder in de Brabantse hoofdstad is geweest. Vol enthousiasme vertelde hij dan ook over de geschiedenis van Het Kruithuis. Een van de redenen waarom hij graag op de uitnodiging op de vernissage inging. Maar het was hem vooral om de kunst te doen. ,,Bij een snelle rondgang heb ik al gezien dat iedereen het thema op zijn of haar eigen wijze heeft ingevuld. Dat is de kracht van een tentoonstelling, zes kunstenaars die ieder hun eigen gedachten vereeuwigen in hun werk.”

BOSSCHEWEG
Kunstenaar Hanneke Boleij exposeerde al eerder in Het Kruithuis en stimuleerde vijf andere Boxtelse kunstenaars om ook hun visie op het landschap te tonen. Waarom dit thema? ,,Ik word al heel lang door landschappen geďnspireerd. Het is een thema dat veel kunstenaars gebruiken. Zelf laat ik me inspireren door de vlakken in het landschap, maar ook door stengels.” Boleij vindt het belangrijk dat de Boxtelse kunstenaars zich laten zien. ,,Het is best moeilijk om in het dorp zelf te exposeren. Op deze manier trek je uit je eigen huis. En Boxtel heeft altijd een band met deze stad gehad. We hebben niet voor niets de Bosscheweg.”

Katrien van Hettema geeft uitleg bij haar kleurige zeefdrukken. Een Boxtels landschap zien we niet. Wel de indrukwekkende top van de Mont Blanc, het landschap van Lapland en wie goed kijkt ziet ook nog het gewei van een rendier. Het dier dat Hettema op de vroege ochtend voor haar tentje zag staan. ,,Mijn schilderijen ontstaan tijdens mijn reizen. Kijk, hier zie je allemaal opgestapelde stenen, die moeten je de weg wijzen in Lapland.”

In het werk van Van Hettema zijn duidelijke herkenningspunten te vinden, het werk van Paul Maas is abstracter. Hij is al vijftig jaar schilder. ,,Zo’n vak houdt je jong, je kunt het blijven doen tot je er bij neervalt”, zegt hij. ,,Na de academie schilderde ik heel natuurgetrouw. Als je ouder wordt, neem je daar meer afstand van. Ik doe overal inspiratie op, maar vooral in Bretagne, bij zee en in Spanje. In dat land laat ik me inspireren door de geaardheid van het volk met het land.”

Burgemeester Van Beers maakt na zijn toespraak nog een tweede rondje door het pand. Hij hoopt dan ook dat de kunstenaars hun creatief vermogen nog vaak aanspreken. ,,Zodat wij ervan kunnen genieten.”

De werken van Hanneke Boleij, Paul Maas, Agnes Savelkous, Jan de Hoogh, Katrien van Hettema en Nantsje Vos zijn nog tot en met 26 september te zien in het Kruithuis.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bezoekers van de vernissage in het Kruithuis bewonderen een groot schilderij van Jan de Hoogh. (Foto: Albert Stolwijk).
16 september 2010

Print deze pagina

Terug