ONVREDE IN ESCH OVER VERKEERSMAATREGELEN

’Obstakels Dorpsstraat zijn levensgevaarlijk’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Door de aanleg van extra wegversmallingen in het centrum van Esch moeten vrachtwagens nu slingerend door de Dorpsstraat rijden. Volgens de chauffeurs van de plaatselijke transportbedrijven Bergman en Bekkers is de verkeerssituatie door de nieuwe obstakels alleen maar onveiliger en gevaarlijker geworden. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

In Esch is commotie ontstaan over de verkeersobstakels die sinds vorige week in opdracht van de gemeente Haaren zijn aangelegd in de Dorpsstraat. Tegenover het verwijderen van verkeersdrempels staat de aanleg van een aantal wegversmallingen die met name kwaad bloed zetten bij de lokale transportbedrijven en ’buren’ Bergman Transport en Gebr. Bekkers Transporten. ,,De situatie in de Essche kom was al onveilig, maar is nu echt levensgevaarlijk geworden”, aldus Frank Bergman en Marcel Bekkers.

Marcel en Hein Bekkers van het gelijknamige transportbedrijf aan de Leunisdijk namen deze week al contact op met de gemeente Haaren om hun ongenoegen te uiten over de aanleg van de wegversmallingen. ,,Er worden inderdaad verkeersdrempels verwijderd, maar daarvoor in de plaats wordt op een aantal plekken in de Dorpsstraat wegversmallingen aangelegd”, liet Marcel Bekkers deze week weten. ,,Daardoor is er nauwelijks ruimte voor de lokale vrachtwagens - bestemmingsverkeer dat hier gewoon moet zijn - om door de kom te rijden. Dat kan alleen nog met kunst- en vliegwerk en al slingerend tussen die nieuwe palen die rechts en links op de weg zijn aangelegd op betonnen stoepranden. Bovendien is die afstand tussen de palen zó klein, dat een vrachtwagen er nog maar ternauwernood door kan.”

DEMONSTRATIERIT
Frank Bergman van Bergman Transport maakte deze week met Marcel Bekkers als bijrijder een demonstratierit met een grote truck door de dorpskom van Esch. Dit om te laten zien voor welke problemen vrachtwagenchauffeurs onderweg komen te staan. Het kostte Bergman dinsdag rond de klok van een uur ’s middags uiteindelijk een kwartier om de geringe afstand van de Leunisdijk naar de spoorwegovergang in de Runsdijk af te leggen, mede door een aantal opstoppingen bij de nieuwe wegversmallingen en een tegemoetkomende takelwagen.

,,De situatie in Esch was al onveilig, maar is nu echt levensgevaarlijk geworden”, liet Bergman tijdens de rit weten. ,,De Leunisdijk zorgt al voor problemen, maar de Dorpsstraat met al die nieuwe wegversmallingen spant echt de kroon. Doordat je langs en tussen al die obstakels moet slingeren door de toch al nauwe straat en daardoor met de trailer uitzwenkt tot op de stoep, is de kans op ongelukken alleen maar toegenomen.”

Hij vervolgt: ,,Vooral ook omdat fietsers, bromfietsers en scooters zich tijdens die slalom in de dode hoek van de wagen kunnen bevinden. Je ziet ze dus gewoon niet vanuit de cabine. Je moet er toch niet aan denken dat je zo een aanrijding veroorzaakt of een kind raakt. En wat denk je als twee vrachtwagens elkaar tegemoet rijden? Dan krijg je helemaal een opstopping en kun je als chauffeur geen kant uit, net als de andere verkeersdeelnemers. We rijden elkaar gewoon klem tussen de paaltjes.”

GESPREK VAN DE DAG
De maatregelen in de Dorpsstraat vormen volgens Bekkers en Bergman het gesprek van de dag in Esch. De verontwaardiging is volgens het tweetal groot en niet alleen bij de chauffeurs van de plaatselijke transportbedrijven.

Bekkers: ,,Niemand is er blij mee, ook de mensen in de Dorpsstraat kunnen hier geen vrede mee hebben. Het zou gaan om een proef van de gemeente, maar de wegversmallingen die nu aangelegd zijn en worden, zien er behoorlijk definitief uit. Tijdens een informatieavond over het dorpsontwikkelingsplan eind vorig jaar spraken de mensen van de gemeente nog over plastic verkeersobstakels, maar nu hebben ze verkeersremmers van beton aangelegd.”

Bekkers toonde deze week een boze e-mail van een kennis die gericht is aan de gemeente Haaren. ,,Kijk maar wat er staat: ’In het dorp Esch liggen al meer drempels en heuvels dan er inwoners wonen en wat doen jullie? Nog maar eens een paar versmallingen erbij. Jullie zijn echt walgelijk bezig. Dit is echte waanzin, hebben jullie een zonnesteek opgelopen met de vakantie. Geen vriendelijke groeten’. Dit mailtje zegt wel iets over hoe de mensen in Esch tegen de maatregelen aankijken.”

DWAZE MAATREGELEN
Ook chauffeur Henri van de Bogaart van transportbedrijf Bekkers stelt dat de verkeerssituatie in Esch alleen maar onveiliger wordt. ,,Door mijn werk kom ik in heel veel dorpen in heel Nederland en maak ik veel rare verkeerssituaties mee, maar waar ze hier nu in de Dorpsstraat mee bezig zijn, overtreft alles. Als er dadelijk eens wat gebeurt, hebben de chauffeurs het weer gedaan. Bergman en Bekkers moeten met zeker achttien vrachtwagens door Esch en dan hebben we het nog niet over de leveranciers die in Esch moeten zijn. We houden iedere dag rekening wanneer we de weg op gaan, want we mogen bijvoorbeeld niet gaan rijden rond schooltijden. Maar hier kunnen we weinig aan doen.”

Van de Bogaart heeft een verzoek aan de betrokken medewerkers van de gemeente. ,,Ik zou graag de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze dwaze en gevaarlijke maatregelen in het centrum van Esch willen uitnodigen om een keer mee te rijden met een van onze vrachtwagens. Dan kan men zelf zien wat voor onveilige en gevaarlijke situaties er kunnen ontstaan. Ik denk dat veel mensen het eens zijn met mij.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrachtwagens moeten nu slalommen in de Essche Dorpsstraat om koers te zetten richting de rijksweg A2. De nieuwe wegversmallingen zorgen voor opstoppingen in het centrum van Esch. (Foto: Albert Stolwijk).
9 september 2010

Print deze pagina

Terug