STATION AAN DUITS LIJNTJE ONDERGAAT RENOVATIE

’Zon schijnt weer door de bovenlichten’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vernieuwde erker van het Liempdse stationnetje is een van de blikvangers van het monumentale pand. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Nadat hij vier jaar geleden al de bovenverdieping opknapte, renoveert Piet Rombouts momenteel de begane grond en de buitengevels van zijn woning in het voormalige spoorwegstation aan het Duits Lijntje in Liempde. ,,Oude elementen die door de jaren heen zijn verdwenen, wil ik zoveel mogelijk terugbrengen.”

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw stopte het personenvervoer over het Duits Lijntje. Sindsdien is veel verbouwd aan het stationnetje in de buurtschap Kasteren om het voor bewoning geschikt te maken. Omdat het toen nog geen rijksmonument was, gebeurde dat zonder oog voor de historische waarde van het in 1903 door de NBDS (Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij) gebouwde pand. Zo werd onder meer een extra verdieping aangebracht in het deel dat Rombouts nu vijf jaar bewoont.

,,De meest ingrijpende klus die we nu onder handen hebben genomen is het herstel van de oude etageverdeling met twee woonlagen”, vertelt de Liempdenaar. ,,De plafonds op de benedenverdieping krijgen weer hun oorspronkelijke hoogte. Straks schijnt ook de zon weer door de bovenlichten van de raampartijen. Die waren jarenlang dichtgetimmerd.”

Werkzaam voor de Brabants Milieu Federatie heeft Rombouts tot taak cultuurhistorische elementen in het landelijk gebied veilig te stellen en waar mogelijk te herstellen. ,,In die zin vind ik het prachtig om in dit pand te kunnen wonen. Ik heb altijd al zoiets gewild en als het dan ook nog te koop komt in je eigen dorp, is dat natuurlijk helemaal geweldig. Het is een gebouw met een verhaal en onze trots”, glundert de bewoner als hij de boorhamer even aan de kant heeft gelegd. Hij is bezig met het verwijderen van oud stucwerk van een binnenmuur.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het voormalige station aan het Duits Lijntje in Liempde wordt in oude luister hersteld. Het station is een rijksmonument. (Foto: Marc Cleutjens).

ERKER
Nadat hij het stof van zijn werkplunje heeft geklopt en even plaatsneemt op een stoeltje in de tuin, vertelt Rombouts honderduit. ,,Samen met mijn zoons Luuk en Simon bewoon ik drie/vijfde deel van het station: het voormalige kantoor van de stationschef, de wachtruimte van de treinreizigers en de vroegere berging. Die driedeling blijft gehandhaafd in mijn woning. Onze buren, de familie Sanders, huizen in het deel dat eertijds de wachterswoning was.”

Rombouts wijst op de erker die helemaal is vernieuwd. ,,Onze favoriete plek waar je een prachtig uitzicht over de buiten gebruik gestelde spoorlijn hebt. Daar stond vroeger het bureau van de stationschef, straks lees ik er in het weekeinde weer uitgebreid de zaterdagkrant. Heerlijk!”

Die erker werd in het verleden al eens vernieuwd en toen opgetrokken in gele baksteen. ,,Foeilelijk en voor velen een doorn in het oog. Ik heb het weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Straks komt er ook een dubbele deur in zoals oorspronkelijk het geval was. Die deuren zullen alleen niet open kunnen. Ze zitten er alleen voor het oog van het kerkvolk.” Pratend over deuren vertelt Rombouts dat de voorbije halve eeuw tal van ingangen van het pand zijn dichtgemetseld. ,,Ook de hoofdentree onder de in baksteen gemetselde naam ’Liempde’. Die wordt in ere hersteld.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tot in het kleinste detail is de verbouwing van het Liempdse stationnetje voorbereid. Op de bouwtekeningen is te zien hoe het monument in oude stijl wordt teruggebracht. (Foto: Albert Stolwijk).

SCHEUR
Het trespa van de boeiboorden van het station is weer vervangen door hout. ,,Geeft toch een heel andere aanblik, vind je niet?” Ook wijst Rombouts naar de versiering in de togen boven de deuren en ramen. Brabants Centrum liet vorige week op de voorpagina al zien hoe metselaar Toon Schevers met het nodige vakmanschap een raampartij in de kopgevel in oorspronkelijke staat herstelde. Dat in het onderschrift stond vermeld dat oorspronkelijke details zijn aangetroffen tijdens de bouwwerkzaamheden, blijkt op een misverstand te berusten. ,,Er zijn juist géén authentieke elementen gevonden, maar ik wil die wel graag zoveel mogelijk in ere herstellen”, corrigeert Rombouts.

De scheur in het metselwerk van de kopgevel is volgens de bewoner van het voormalige stationnetje een erfenis van het vele goederenvervoer dat ooit het enkelspoor passeerde. ,,Ik heb echter een bouwkundig rapport op laten stellen en daarin is aangetoond dat het pand op een onverwoestbare fundering rust. De scheur kan geen kwaad. Een ander overblijfsel van het vroegere treinverkeer is het roet op de rode dakpannen.”

Rombouts is erg te spreken over Ad Knoops en zijn medewerkers van Bouw Service Liempde die de renovatie hebben aangenomen. ,,In oktober moeten de bouwvakkers klaar zijn en willen we er onze intrek nemen. Dan hebben we nog een maand of twee om de inrichting af te werken zodat een en ander rond de jaarwisseling helemaal klaar is. Nu huizen we tijdelijk in de zwarte schuur in de tuin. Die berging hoop ik ooit nog te verplaatsen, zodat je vanaf de straat een beter zicht op dit fraaie gebouw krijgt.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet Rombouts is erg te spreken over Ad Knoops en zijn medewerkers van Bouw Service Liempde die de renovatie hebben aangenomen. (Foto: Albert Stolwijk).

Terug




9 september 2010

Print deze pagina

Terug