CAMPING INTRODUCEERT EERSTE SPOORFIETSEN

Lekker fietsen over het Duits Lijntje

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Spoorfietsen over het Duits Lijntje. Het kan sinds deze week bij camping ’t Skônste Plekske in Schijndel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Bestuurders praten al jaren over de toeristische kracht van het Duits Lijntje. De ooit zo roemruchte spoorlijn die Boxtel met Wesel verbond, ligt er verkommerd bij nu er geen treinen meer rijden. Dat gaat veranderen nu de familie Van der Spank van ezelstal en minicamping ’t Skônste Plekske aan de Langstraat in Schijndel als eerste in de regio spoorfietsen gaat inzetten.

Nee, spoorbeheerder ProRail en de NS hebben ze nog niet geïnformeerd over de twee spoorfietsen die vanaf ’t Skônste Plekske richting Liempde en Boxtel gaan rijden. ,,Waarom zouden we dat doen?”, zegt Monique van der Spank van de Schijndelse minicamping. ,,De spoorlijn grenst aan onze achtertuin en ligt er jaren verlaten bij. De overwegen zijn ontmanteld en voorlopig gaat hier niets gebeuren.”

In opdracht van de campinghouders heeft een bedrijf twee spoorfietsen ontwikkeld die precies passen op de rails van het Duits Lijntje, maar ook op de openbare weg kunnen rijden. ,,Er zitten skelterwielen onder waarmee op straat gereden kan worden”, vertelt Van der Spank. ,,Bij de overweg vlakbij de camping kan de spoorfiets op de rails gezet worden en gaan de treinwieltjes rijden.”

TEGENLIGGERS
De twee spoorfietsen zijn geschikt voor vier personen, die nog eens twee tot drie kleine kinderen of bagage kunnen meenemen. Een ritje door natuurgebied De Geelders richting café Het Groene Woud, of nog verder richting Boxtel, zal zo’n anderhalf duren, verwacht de Schijndelse. ,,Enkele reis! Je moet rekenen op een dagdeel fietsen en onderweg natuurlijk picknicken of stoppen bij café Het Groene Woud in Kasteren.”

Het inzetten van twee spoorfietsen lijkt vragen om verkeersproblemen. Wat te doen als de twee fietsen elkaar tegenkomen? ,,Daar is over nagedacht”, grinnikt Van der Spank. ,,We proberen de boekingen zo te doen dat de fietsers elkaar niet tegenkomen. En mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan kan bij een van de vier overwegen op het traject even ruimte gemaakt worden. Iedereen krijgt sowieso een instructie vooraf omdat je met de spoorfiets enkele overwegen moet kruisen.”

Ezelstal en minicamping ’t Skonste Plekske wil met de spoorfietsen een concrete bijdrage leveren aan de recreatieve beleving van het nationaal landschap Het Groene Woud. Van der Spank: ,,Iedereen heeft de mond vol over het promoten van het toerisme, maar er gebeurt weinig. Daarom zijn wij nu in actie gekomen. gas geven dus, en hup, de spoorfiets op.”

Een tochtje op de spoorfiets is bij uitstek geschikt voor een familie- of bedrijfsuitje of een andere sportieve gelegenheid. Ook arrangementen zijn mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een huifkarritje of een ezeltocht die vanaf ’t Skônste Plekske worden georganiseerd. Meer informatie: www.hetskonsteplekske.nl.
9 september 2010

Print deze pagina

Terug