ZOMERVAKANTIE OOK IN GEMONDE NU ECHT VOORBIJ

Eerste schooldag zonder kapstok

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van juf Francine van Oirschot moesten tijdens de eerste schooldag hun jas mee in de klas nemen. Omdat de verbouwing van de Sint-Lambertusschool nog niet helemaal klaar is, staan er nog geen kapstokken in de hal. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Voor de leerlingen van de Gemondse Sint-Lambertusschool was maandag 6 september een bijzondere dag. De eerste dag van het nieuwe schooljaar is altijd spannend, maar de Gemondse jeugd kwam ook nog eens in een bijna nieuw gebouw terecht. In de vakantie is hard gewerkt aan de renovatie van de Sint-Lambertusschool en die is nu bijna klaar. De leerlingen herkenden hun school bijna niet meer terug…

Het schoolplein van de Sint-Lambertusschool begint om kwart over acht langzaam vol te lopen. Her en der staan groepjes kinderen na te praten over de vakantie die toch écht na zes weken weer voorbij is. ,,Dat is wel jammer, maar het is ook leuk om iedereen weer te zien”, vindt Chantal Blom (groep 8). ,,De eerste schooldag is best wel spannend, we moeten toch weer wennen aan een nieuwe klas.”

Lauren den Otter gaat dit jaar naar groep 7 en kijkt eigenlijk wel uit naar het nieuwe schooljaar. ,,In de vakantie mis ik mijn vriendinnen wel, nu zien we elkaar weer elke dag. We krijgen één nieuwe leerling in de klas, ik ben heel benieuwd.” De jongens uit groep 7 begroeten elkaar met een speciale handdruk. ,,Dat doen we inderdaad elke ochtend”, zegt de groep. ,,We zullen het juf Chantal dit jaar ook eens leren.”

UITSLAPEN
Gijs Voets, Jurian Sluiter en Stan van Oirschot staan uitgebreid bij te praten over hun leuke vakantie. Hoe jammer het ook is dat die voorbij is, ze zijn ook blij dat ze elkaar weer zien. ,,Het is leuk om kennis te maken met onze nieuwe leraar”, vindt Gijs. Het drietal komt bij meester Peter en meester Wim in de klas. ,,We zitten niet bij elkaar, dat is wel jammer”, zegt Gijs. Stan vult aan: ,,Het is wel leuk om kennis te maken met de nieuwe leraar en in een ander lokaal te zitten.” Ook Jurian kijkt uit naar de eerste schooldag. ,,Ik heb het hier erg naar mijn zin, zeker de eerste week.” Terwijl hij om zich heen kijkt: ,,Het is nog best rustig op het plein. Er zijn vast veel kinderen te laat omdat ze nu gewend zijn uit te kunnen slapen…”
TOILETTEN
Bij binnenkomst in de school staan de kinderen even verbaasd te kijken. De vloeren zijn vernieuwd en de muren zijn geverfd. Ook is ruimte in het gebouw anders ingedeeld. Er is maar één probleem: de kapstokken zijn verdwenen. De leerlingen van juf Francine van Oirschot moeten hun jassen mee het lokaal in nemen en mogen ze over de stoelleuning hangen. ,,De verbouwing is nog niet helemaal klaar”, legt de leerkracht uit. ,,Omdat er nog nieuwe radiatoren komen, kunnen de kapstokken nog niet worden opgehangen.”

Niet alleen in de gangen en de hal van de Sint-Lambertusschool zijn veranderingen doorgevoerd, ook in de lokalen ziet het er heel anders uit. Nieuwe vloerbedekking en vrolijke kleuren op de muren. Juf Francine is het meest trots op de nieuwe ramen. ,,Die kan ik met een afstandsbedieningen open en dicht doen”, zegt ze enthousiast. ,,Handig hè? Vooral voor de hoge ramen.” Momenteel wordt ook hard gewerkt aan de toiletten in het gebouw. ,,Dus jullie moeten de plas ophouden”, zegt de juf met een knipoog. Maar dat is niet nodig, en dat weten de kinderen ook. Boven zijn immers ook toiletten…
9 september 2010

Print deze pagina

Terug