RENOVATIE MUZIEKTEMPEL BIJNA VOLTOOID

Gemonde mag weer pronken met kiosk

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Gemondse kiosk ondergaat momenteel een grote verbouwing. De officiële opening van de vernieuwde kiosk moet plaatsvinden tijdens de kermis in oktober. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De renovatie van de kiosk in Gemonde is bijna afgerond. Tijdens de kermis in oktober wil eigenaar Gerrit Dortmans de kiosk overdragen aan de gemeente Sint-Michielsgestel. Wethouder Henk van Roosmalen hielp maandag bij het dakdekken en bezegelde daarmee de overeenkomst tussen de gemeente en ondernemer Dortmans.

De kiosk en het terrein eromheen zijn al jaren onderwerp van discussie én frustratie in Gemonde. De plek werd jarenlang slecht onderhouden en was behoorlijk aan het verpauperen. Dortmans en de toenmalige wethouder Joke van Doorn sloten eerder al een overeenkomst om de kiosk een opknapbeurt te geven, maar deze plannen werden in de ijskast gezet. Met de komst van wethouder Van Roosmalen kwam het project in een stroomversnelling en de Gemondenaren kunnen opgelucht ademhalen: hun kiosk wordt na jaren wachten onder handen genomen.

Twee weken geleden werd gestart met de grootscheepse renovatie. Een nieuw trapje, reling en vloer maken deel uit van de verbouwing. Ook wordt de kiosk opnieuw geschilderd en krijgt nieuwe bedrading en verlichting. ,,Het houtwerk onder de rieten kap bleek gelukkig nog in orde te zijn”, vertelt Dortmans. ,,Wel wordt de rieten kap helemaal vernieuwd, daar kan de wethouder mooi bij helpen.” Van Roosmalen beklom inderdaad de ladder om te helpen met het dakdekken. ,,In mijn jeugd heb ik dat ook gedaan”, lichtte de wethouder toe.

VERPAUPERING
De kiosk werd op 5 oktober 1946 in gebruik genomen door muziekvereniging Sint-Lambertus. Dertig jaar later, op 16 oktober 1976, brandde het bouwwerk af. In datzelfde jaar werd al eerder geprobeerd brand te stichten, de schade kwam uit op een bedrag van 20.000 gulden. Met het geld werd een nieuwe kiosk gebouwd.

Dortmans nam enkele jaren geleden de kiosk over van Harrie Geerts en sinds die tijd werd er door de gemeente Sint-Michielsgestel weinig aan onderhoud gedaan, terwijl de gemeente daar voorheen wel voor zorgde. ,,Dat was mij ook een doorn in het oog”, zegt Dortmans. ,,Ook ik vond het zonde dat de kiosk er zo slecht bij lag, maar de Gemondenaren krijgen er nu écht iets moois voor terug. Zelfs nog mooier dan het bouwwerk al was.”

Wethouder Van Roosmalen benadrukt dat de kiosk belangrijk is voor het dorpsgezicht van Gemonde. ,,De muziekverenigingen moeten gebruik kunnen maken van een dergelijke faciliteit. De verpaupering was natuurlijk hartstikke zonde, gelukkig zijn de meningsverschillen tussen de gemeente en de eigenaar bijgelegd. We maken iets moois van de kiosk, zodat alle inwoners er straks profijt van hebben. De verpaupering is straks definitief verleden tijd.”

De officiële opening van de vernieuwde kiosk zal plaatsvinden tijdens de Gemondse kermis. De gemeente wordt eigenaar van de kiosk en de bijbehorende grond en zal deze gaan beheren.

’T HOF
De renovatie van de kiosk hangt samen met de bouw van tien woningen aan ’t Hof in Gemonde. Dortmans Vastgoed en de gemeente Sint-Michielsgestel gaan hier samen mee aan de slag. De bouw van de vijf geschakelde starterswoningen, twee tweekappers en de vrijstaande woning start binnenkort. ,,Ik hoop aan eind van deze maand duidelijkheid te hebben over de termijnen”, aldus Dortmans. De starterswoningen krijgen een verkoopprijs van maximaal 200.000 euro, de overige huizen gaan maximaal 300.000 euro kosten.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Henk van Roosmalen (links) en ondernemer Gerrit Dortmans (midden) hielpen maandag 5 september een handje tijdens het dakdekken bij de kiosk in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).
9 september 2010

Print deze pagina

Terug