UITBATERS ’T HIJGEND HERT KOMEN UIT LIEMPDE

Boscafé tapt ’Hert’ op Biereloth

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hank en Anja van der Vleuten poseren met zoon Jan op het terras van boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het is het meest getapte biertje in boscafé ’t Hijgend Hert in het Zuid-Limburgse Vijlen. En uitbater Hank van der Vleuten denkt dat de glazen waarin Hert wordt geschonken het meest gepikt worden. Zondag 12 september is ’t Hijgend Hert een van de biertappers op Biereloth. Of de oud-Liempdenaar zelf komt staat nog niet vast. ,,We hebben ’s zondags meer dan duizend mensen over de vloer en ik kan waarschijnlijk niet op tijd weg.”

Net als Hank had ook echtgenote Anja een leuke baan toen verhuizing van Liempde naar Zuid-Limburg ruim tien jaar geleden op hun levenspad kwam. ,,We waren rond de veertig en vroegen ons af of we met ons werk wilden doorgaan tot onze 65e verjaardag”, vertelt Hank op de vroege dinsdagmorgen, kort voor openingstijd. ,,We voelden wel voor een nieuwe uitdaging en het leek ons leuk om ergens in Brabant een horecabedrijf te beginnen.”

Dat werd de uiterste zuidpunt van Limburg, op een steenworp van de Belgische grens. ,,In Brabant konden we geen geschikt pand vinden. Een vriend tipte ons dat er in Vijlen een bouwval te koop stond dat misschien paste in onze plannen.” Hank en Anja gingen een kijkje nemen en kozen voor een enorme uitdaging. ,,De ruďne die er stond moest worden omgetoverd in een boscafé”, stelt Hank. ,,Dat lukte wonderwel, alle gebouwen hebben we met de oude stenen opnieuw opgetrokken, zodat de nostalgische sfeer is gebleven.”

Inmiddels is ’t Hijgend Hert, zoals het Liempdse stel hun boscafé noemden, een begrip onder wandelaars en fietsers. De naam roept vraagtekens op. ,,Ken je café De Lachende Vis in Empel?”, grinnikt de uitbater. ,,Dat is ook zo’n mooie zaak met een leuke naam. Omdat ons café in het bos staat, kozen wij voor ’t Hijgend Hert.” En elke dag weer is het er druk, met steevast topdrukte op zondag als alle 26 medewerkers het vuur uit de sloffen lopen om de klanten te bedienen.

BOSBIER
Een van de blikvangers van ’t Hijgend Hert is – naast de eigen likeur Pruumke - het eigen bier dat er wordt geschonken. Onder de naam Hert – Vijlener Bosbier wordt het blonde pilsje (7,5 procent alcohol) het meest geschonken in de kroeg en op het terras. En sinds kort beschikt het boscafé ook over een bruine variant, Hert Bruin. ,,Een streekproduct waarin de suikers vervangen worden door Zuid-Limburgse stroop. Heel lekker”, meent Hank.

Hert wordt gebrouwen in een klein Belgisch brouwerijtje in Hombourg, net over de grens bij Vijlen. Daar, in brasserie Graine d’Or (De Gouden Graankorrel – red.), wordt met veel toewijding het bier gebrouwen dat inmiddels een begrip is bij bezoekers van ’t Hijgend Hert. ,,We hadden ook voor de grote brouwerij van Gulpener kunnen kiezen. Die ligt op negen kilometer afstand. Maar we hebben vol overtuiging gekozen voor een kleinschalig bedrijf, op slechts acht kilometer van ons café”, lacht Hank.

Tijdens Biereloth kunnen bezoekers kennismaken met Hert Blond en Hert Bruin. Daarnaast verwacht Hank, als hij op die drukke zondag kan komen, dat het vooral een ontmoeting met veel oude bekenden zal worden. Het bierfestival in de Rozemarijnstraat duurt van 13.00 tot 19.00 uur en is gratis toegankelijk.

Boscafé ’t Hijgend Hert van Hank en Anja van der Vleuten is gevestigd aan de straat Harles 23 in Vijlen. In 2008 werd het echtpaar uitgeroepen tot de meest markante horecaondernemers van Limburg. Momenteel wordt door het echtpaar net over de grens in het Belgische Sippenaeken gewerkt aan een bed & breakfast. ,,Dat wordt gerealiseerd in een oud en sfeervol gemeentehuisje. Het is amper drie kwartier lopen van ons café. Met de auto kun je er ook heen, maar dan moet je wel twaalf kilometer omrijden.” Meer informatie: www.boscafe.nl.
9 september 2010

Print deze pagina

Terug