BOUWDORPEN IN LIEMPDE, LENNISHEUVEL EN ESCH

Ruimtevaarders en circusartiesten in vakantiestemming

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: In Liempde zijn kinderen deze week druk bezig met het bouwen van ruimtevaartuigen. De groep onder leiding van Piet Smulders wil zelfs een raket van zes verdiepingen maken. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR ONZE VERSLAGGEVERS

Met het einde van de zomervakantie in zicht werd in Liempde, Lennisheuvel en Esch deze week de jaarlijkse kindervakantieweek gehouden. In de dorpen maakten kinderen verschillende bouwwerken rondom een vrolijk thema. Een kermisattractie of ruimtevaartuig, de jeugd draaide er de hand niet voor om. Brabants Centrum nam een kijkje in de drie bouwdorpen…

LIEMPDE
In Liempde nemen 250 kinderen deel aan de tweede editie van de jeugdvakantieweek in het dorp. De organisatie is erg blij met de locatie; men kan gebruik maken van sporthal Pius X, De Serenade en het nabijgelegen trimbos. Ook staat er een grote tent op het terrein. Op het grote plein bij De Serenade aan de Oude Dijk gaan de kinderen aan de slag met het bouwen van raketten en satellieten. Het thema van de Liempdse kindervakantieweek is immers ruimtevaart.

De groep van Thijs Welvaarts (7) en Roy Bergman (7) staat onder leiding van Piet Smulders. Deze oud-timmerman is bijna net zo enthousiast als de kinderen en timmert er lustig op los. ,,Een paar kinderen hebben al op hun vinger geslagen, maar dat hoort bij het werk”, zegt Smulders. Thijs laat vol trots het bouwwerk zien: ,,We hebben een keuken, wc en slaapkamers gemaakt en op het dak gaan we vlaggen neerzetten.” Maar eerst moet hun raket nog hoger worden. ,,Wel zes verdiepingen hoog”, vindt Roy.

In De Serenade en Pius X maken de kinderen maskers van papier-maché. ,,Dit wordt een masker van een buitenaards wezen”, vertelt Melissa van de Brand (11). ,,We gaan het masker ook beschilderen. Het ene oog wordt groen en de andere blauw. Misschien zien buitenaardse wezens er wel echt zo uit. Als ze tenminste bestaan.”

De kinderen zijn ingedeeld in verschillende groepen en doen afwisselend alle activiteiten. Er worden ook ruimtepakken gemaakt, er zijn bosspelen, zeskamp en een dansworkshop. ,,We zijn het hele jaar bezig geweest om alles te regelen, het is een enorme klus”, vertelt Mieke Beerens van de organisatie. ,,We boffen dat we veel vrijwilligers hebben gevonden die willen helpen.”

LENNISHEUVEL
Rondom de kiosk bij gemeenschapshuis Orion beleefden de kinderen van Lennisheuvel gisteren en vandaag een reprise van de kermis. Vooral de vijfjarige Jessie uit groep 1 van de Sint-Theresiaschool ziet uit naar het moment dat de draaimolen waaraan ze werkt klaar is. Want zij was vorige week nog op vakantie tijdens de Boxtelse kermis. Haar één jaar oudere vriendinnetje Kimberley was wel op de échte kermis. De mallemolen vond ze het leukst en daarom beschildert het tweetal vol enthousiasme een paardje met felle kleuren.

Jort (7) en Teun (8) timmeren ondertussen de kassa in elkaar. Op de vraag of ze zin hebben om volgende week weer naar school te gaan, fronst de oudste zijn wenkbrauwen. ,,Nou…”, klinkt het voorzichtig. ,,Een beetje. Gelukkig kom ik bij Leonie in de klas, dat is een leuke juf.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kinderen in Lennisheuvel bouwden gisteren en vandaag aan een eigen kermis. Deze timmergroep met eindejaarsleerlingen mocht zich uitleven met eigen creaties. (Foto: Gerard Schalkx).

Jan Strik hoort hij grinnikend aan. Als vader van drie andere kinderen die meedoen aan het kindervakantiewerk in Lennisheuvel begeleidt hij het groepje. Het water gutst van zijn voorhoofd terwijl hij platen spaanplaat op maat zaagt: ,,We boffen met het weer.”

Namens het organiserend comité vertelt Mary Swinkels dat dit jaar 117 kinderen binnen de omheining meedoen aan het bouwdorp dat in het teken van de kermis staat. ,,Gelukkig hebben we voldoende ouders die meehelpen én die zorgen dat we over voldoende materialen kunnen beschikken.”

ESCH
Op het terrein aan de Venakkers in Esch stond de kindervakantieweek maandag, dinsdag en gisteren in het teken van het thema circus. Op het programma van bouwdorp JESch stond onder meer een voorstelling met een clown en minifietsjes waaraan de kinderen mochten deelnemen. Maandag en dinsdag werd het dorp opgebouwd en gisteren werd de traditionele handelsdag gehouden, waarbij de jeugd in groepjes spullen mocht verkopen of diensten aanbieden. De kinderen betaalden hiervoor met JEScho’s, de enige geldige munteenheid tijdens het bouwdorp.

Dirk van de Loo (7) en Bart van der Struijk (8) brachten gisteren onder meer spelletjes, speelgoedauto’s, boeken, groene ranja en cola aan de man. ,,Ik heb al vijftien JEScho’s verdiend en Bart veertien”, laat Dirk weten. ,,Ik vind de verkoopdag de leukste dag van het bouwdorp, al is het bouwen ook grappig om te doen. Nee, ik vind het niet zo erg dat ons huisje weer kapot gemaakt wordt. Daarvoor in de plaats krijgen we vanavond tijdens de afsluiting een mooi vuurtje.” Bart denkt er iets anders over. ,,Ik vind het eigenlijk best zonde. Doe je twee dagen je best om een hut te bouwen en de volgende dag moet het weer weg. Jammer hoor.”

Volgens voorzitter Gerrit Stubbe van het bouwdorp JESch was het zondag vanwege het slechte weer maar de vraag of het evenement wel door kon gaan. ,,Het was hartstikke nat op het terrein, alles was weggewaaid en ook de versiering was verdwenen. Gelukkig voor de honderd vrijwilligers en de 250 kinderen is het de afgelopen dagen beter weer geweest en kon alles gewoon volgens plan verlopen.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De jaarlijkse handelsdag was een van de hoogtepunten voor de Essche jeugd tijdens de kindervakantieweek in het bouwdorp JESch. (Foto: Gerard Schalkx).




2 september 2010

Print deze pagina

Terug