VELDER IN TREK BIJ ENKELE DUIZENDEN BEZOEKERS

Kletsnatte Dag van het Levend Erfgoed

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers verrichtte de opening van de Dag van het Levend Erfgoed. Rechts Liempdenaar Jos van de Laar. (Foto’s: Albert Stolwijk).

DOOR MARGO BARTELDS

Terwijl de regen zondag gestaag uit de lucht valt, staat op de Velderseweg in Liempde een file richting de parkeerplaats. De wachtenden schuiven aan voor de eerste Dag van het Levend Erfgoed. Enkele duizenden bezoekers kwamen van heinde en verre naar het evenement. De echte liefhebbers van de oudere rassen van honden, paarden, runderen, schapen, geiten en kleinvee laten zich niet belemmeren door het soms beroerde weer. Met laarzen, paraplu’s en regenkleding betreden ze landgoed Velder.

Eigenaren van oudere hondenrassen hebben vaak hun huisdier bij zich, zo blijkt al snel. Een aantal neemt deel aan behendigheidsdemonstraties, maar ook anderen tonen met trots hun huisdier. Ineke Schouten uit Nederwetten vertelt over haar twee Stabij-honden. In gesprek met een van de leden van de Nederlandse vereniging voor Stabij- en Wetterhoun verklaart ze dat haar Friese honden erg gehoorzaam zijn en een prima jachtinstinct hebben. Schouten koopt bij de Friese vereniging een bordje: ’Hier waakt de hond’.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook leuk op Velder: in de stromende regen koeien aaien...

Nicole Schalkx van de organiserende Stichting Zeldzame Huisdieren (SZH) vertelt dat het de eerste keer is dat de Dag van het Levend Erfgoed wordt georganiseerd. In totaal zijn zeventig fokverenigingen vertegenwoordigd. ,,Deze dag laat zien wat de verschillende rassen te bieden hebben. Wanneer de mogelijkheden van de verschillende rassen beter bekend wordt, dan zullen ze vaker gebruikt worden. Dat draagt onder andere weer bij aan de biodiversiteit op de boerderij”, stelt Schalkx.

KROKET
Op het culinair plein van landgoed Velder worden door Jos Hermans van restaurant De Negenmannen in Boxtel en Evert Thielen van restaurant Gertrudehoeve uit Son en Breugel verschillende hapjes gepresenteerd, gemaakt van het vlees van traditionele runder- en schapenrassen. Zo wordt bijvoorbeeld een kroket van het vlees van een friesroodband koe gepresenteerd. De SZH gaat er vanuit dat als er behoefte is aan de producten van de oudere dierrassen, het fokken en houden daarvan ook economisch interessant is. ,,Bovendien draagt het bij aan een grotere biodiversiteit”, meent zegsvrouw Schalkx.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De regen viel op Velder soms met bakken uit de hemel. Ook cuisinier Jos Hermans van De Negenmannen moest schuilen.

De vele gezinnen met jonge kinderen hebben vooral oog voor het kleinvee, de schapen en de geiten. De kinderen kunnen zich laten schminken. Het gezin Heijink uit Vorden geniet volop. Vooral de geiten en de paarden hebben hun belangstelling. Pippa (9) is inmiddels geschminkt als konijn. Zusje Boele (7) is omgetoverd in een tijger. Marcel Deken is zondag met zijn vader vanuit Hoorn naar Velder gekomen. ,,Voor mijn vader is de reis te lang om zelf te rijden en hij gaat graag kijken naar paarden en koeien.” Deken senior is lid van SZH en was vroeger agrariër met verschillende runderrassen op zijn bedrijf.

Op het landgoed zit de stemming er prima in, ook al valt de regen soms met bakken uit de hemel. Met waardering in de stem bespreekt de speaker de verschillende kenmerken van de getoonde paarden. ,,Een ranke nek met de hals in vloeiende lijn met de krachtige romp, staat dit paard op slanke, maar goed gespierde benen.” Zeker weten, als het weer mee had gezeten, had dit evenement beslist de beoogde tienduizend bezoekers naar Velder gelokt.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De keuring van bijzondere koeienrassen verliep niet altijd even vlekkeloos...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bezoekers van de Dag van het Levend Erfgoed op landgoed Velder bekijken bijzondere schapenrassen.
2 september 2010

Print deze pagina

Terug