GEUR VAN GRAS MAAKT PLAATS VOOR... RUBBER

Lekker voetballen op kunstgras ODC

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De pupillen van E2 en E3 spelen een onderling partijtje tijdens de dinsdag 24 augustus gehouden training op kunstgras. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARC CLEUTJENS

Als een biljartlaken liggen ze er bij, de twee kunstgrasvelden waarop de pupillen van derdeklasser ODC zaterdag 21 augustus de eerste voetbaltraining afwerken. Of het even wennen is? Nee hoor, in onderlinge potjes wordt naar hartenlust gevoetbald en iedereen lijkt het geploeter van weleer op de twee grasvelden van het Essche Heike al vergeten. De toeschouwers genieten ook, maar klagen ook over het gemis van de geur van gras. ,,Nu ruik je versnipperde autobanden...”

Nieuwsgierig hebben veel pupillen met hun ouders al een keer een glimp opgevangen van het kunstgras in sportpark Wagenaars. In de zomervakantie, toen de poorten van het complex nog op slot waren, gingen ze een kijkje nemen bij de aanleg van de groene matten. Nu is het toegangshek open, schenkt de kantinejuffrouw weer koffie en begroeten veel ODC’ers elkaar bij de hekken die de kunstgrasvelden omzomen. ,,Wel even wennen, zo’n hek rondom het veld”, zegt een van de ouders. ,,Vroeger kon je zo het veld oplopen, dat had meer charme.” ,,Niet zo zeuren”, reageert een van de trainers. ,,We zijn er honderd stappen op vooruitgegaan. En daar hoort ook zo’n hek bij.”

Kees Bekers straalt als hij de eerste pupillen onderlinge partijtjes ziet spelen. Het bestuurslid dat de metamorfose van het ODC-sportpark in goede banen leidt, is tevreden over de aanleg van de twee velden, ook al zijn de lichtmasten nog niet aangesloten op het elektriciteitsnet en moet er nog een ballenvanger komen bij het ven aan de spoorlijn. Of voetballen op kunstgras veel gewenning vereist? ,,Nee hoor”, zegt Bekers vastberaden. ,,We hebben gekozen voor een kunstgrasmat die de kwaliteit en uitstraling van echt gras prima benadert. Alles kan, zelfs slidings maken.”

KAUWGOMPLOEG
Steeds meer pupillen melden zich voor de kennismakingstraining. Er klinkt bewondering voor de prachtige grasmatten. Maar er zijn ook nog veel vragen. Mag je bijvoorbeeld met voetbalschoenen op kunstgras? ,,Dat mag gerust, de mat is oersterk en heeft een bedding van zowel zand als rubber”, legt Bekers uit. Het bestuurslid geeft ook aan dat bij de toegang van het sportpark een bord komt te staan met daarop allerlei spelregels. ,,Zo is roken op en rond het veld natuurlijk taboe om brandgaatjes te voorkomen. Daarnaast is kauwgom funest voor het kunstgras. We overwegen een kauwgomploeg samen te stellen, die eenmaal per week de velden gaat inspecteren en het spul moet verwijderen.

In een onderling partijtje nemen de spelers van F1 en F2 het tegen elkaar op. Omdat nog lang niet iedereen terug is van vakantie, worden gemengde teams gemaakt, die er driftig op los scoren. De bal rolt lekker snel en stuitert goed op het rubber dat met zakken vol is aangevoerd naar het Essche Heike. De zwarte korreltjes hebben twee nadelen, zo bemerkt iedereen. Het stinkt naar autobanden en het is funest voor de wasmachine. ,,Belangrijk advies aan alle ouders hoor”, waarschuwt de kantinejuffrouw. ,,Kleren en sokken goed uitkloppen voordat je ze gaat wassen. Als die rubberstukjes in de wasmachine komen, gaat je pomp vast en zeker kapot.”
26 augustus 2010

Print deze pagina

Terug