NEDERLAND VERSLAAT ARGENTINIň

Mathilde Hotting wint goud
met Oranje in Singapore

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Nederlandse meisjeshockeyploeg onder 18 jaar veroverde deze week de gouden medaille tijdens de eerste Olympische Jeugdzomerspelen in Singapore. In de finale tegen ArgentiniŽ won Oranje dinsdag 24 augustus in de verlenging met 2-1. (Foto: Koninklijke Nederlandse Hockey Bond/Frank Uijlenbroek).

Het Boxtelse hockeytalent Mathilde Hotting heeft dinsdag 24 augustus met het olympisch hockeyteam voor meisjes onder 18 jaar de gouden medaille gewonnen tijdens de eerste Olympische Jeugdzomerspelen in Singapore. Het jeugdige Oranje versloeg dinsdag in de spannende finale het sterke ArgentiniŽ met 2-1 na verlenging.

De Nederlandse ploeg won in de groepsfase van Ierland (3-1), Zuid-Afrika (13-0) en Nieuw Zeeland (1-0) en speelde gelijk tegen ArgentiniŽ en Zuid-Korea, beide keren met 2-2. Die resultaten bleken voldoende voor het bereiken van de finale, waarin het Argentijnse team in de eerste helft de leiding nam en op goud leek af te koersen. Oranje begon na rust steeds beter te spelen, waarbij de 17-jarige Hotting Ė eerder twee keer trefzeker tegen Zuid-Afrika - zich niet onbetuigd liet met twee uitstekende acties.

De Boxtelse, die uitkomt voor hoofdklasser Oranje Zwart in Eindhoven, maakte eerst indruk met een keihard schot op goal dat nog maar net gekeerd kon worden door de Argentijnse doelvrouw. Bij haar tweede actie werd ze gevloerd door een verdedigster, waarmee ze een strafcorner verdiende voor Oranje. Hotting bleef als spits druk uitoefenen op het Argentijnse doel, maar het was uiteindelijk Lieke van Wijk uit Udenhout die de gelijkmaker binnenschoot voor Oranje en zo een verlenging afdwong.

GEDREVEN
In de verlenging nam Hotting het initiatief om de opbouw van de Argentijnsen te ontregelen en met succes. In de negende minuut volgde het beslissende moment toen Van Wijk zorgde voor de golden goal en Oranje daarmee aan een gouden medaille hielp.

Na afloop liet Hotting weten ontzettend blij te zijn met de gouden medaille. ,,Ik besef het nog niet helemaal, maar dat komt nog wel. Hier hebben we maanden keihard voor getraind. We mochten dinsdag 24 augustus nog niet uit ons dak gaan omdat in het paviljoen waar we slapen andere Nederlandse sporters verblijven die een dag later nog vol aan de bak moesten. Maar dat feest halen we donderdag 26 augustus tijdens de sluitingsceremonie of daarna in Nederland dubbel en dwars in.Ē

De eerste Olympische Jeugdzomerspelen voor sporters van 14 tot 18 jaar werden tot en met vandaag, donderdag 26 augustus, gehouden onder auspiciŽn van het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) dat in Singapore ruim 3.000 atleten toeliet. Tijdens het evenement stonden 26 olympische sporten op het programma, bij 184 onderdelen konden medailles behaald worden. De sporters waren gehuisvest in een olympisch dorp. Voor Hotting betekende het evenement in AziŽ haar eerste grote toernooi in het buitenland, met een zeer succesvolle afloop.
26 augustus 2010

Print deze pagina

Terug