VRIJWILLIGERS IN DE WEER MET DUURZAAM BOUWEN

Ecodorp verrijst bij Kleine Aarde

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tussen de belangrijkste pilaren van het toekomstige duurzame educatiecentrum staat een groene hoogwerker die gebruikt wordt om de zware houten palen op de juiste plek te krijgen. (Foto’s: Peter de Koning).

DOOR TIM VAN DE SANDE

Het terrein van milieueductiecentrum De Kleine Aarde biedt momenteel een ongewone aanblik. Rechts van de entree ligt de grond bezaaid met gereedschap, bouwmateriaal en werktuig: slijptollen, kettingzagen, boormachines, schroevendraaiers, bouten, moeren. Op de grond liggen ladders, haspels, hamers, stapeltjes tegels en een aantal verdwaalde koffiemokken. Vrijwilligers bouwen er aan het experiment Ecodorp Brabant.

Her en der staan werkbanken en grote zakken bouwmateriaal. Uit de grond, beter gezegd de fundering, rijst een aantal enorme houten palen. Daaromheen steigers en een kraanwagen. Er wordt gewerkt. Er wordt gebouwd. Er wordt gepast en gemeten. Grof gezaagd en gesjouwd met houten palen.

De Kleine Aarde wordt momenteel bevolkt door vereniging Ecodorp Brabant. Tientallen ’ecodorpers’ vieren hun vakantie op een deel van het park. Het is geen gewone vakantie. Niet lekker met een spannend boek en een wijntje in de schaduw van de caravan. Nee, er is werk aan de winkel. De vakantie staat namelijk in het teken van hun experiment: het bouwen van een mini-ecodorp, bestaande uit een aantal duurzame gebouwen en voorzieningen.

De vereniging hoopt met het project veel publiciteit te krijgen en daarmee gemeenten enthousiast te maken voor haar plannen: bouwen van een eigen ecodorp in Nederland. Een duurzaam dorp waar alles is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en wat zichzelf kan voorzien van schone energie. De gebouwen die tijdens de pilot worden opgetrokken, komen na afloop in bezit van De Kleine Aarde.

BLOTEVOETENPAD
De afgelopen weken hebben vele ecodorpers en andere geïnteresseerden in duurzaam bouwen al een hoop werk verzet. Eind juli zijn ze begonnen en ze gaan door tot en met komende zaterdag 28 augustus. Slapen doen ze op de voormalige camping Den Bergh, die momenteel wordt ontmanteld. Overdag steken ze op het terrein van De Kleine Aarde de handen uit de mouwen. Deze week werkten ze aan de paalconstructie van het belangrijkste gebouw, het educatiecentrum, maar ook aan een zonnedouche met twee douchecabines. Én aan het blotevoetenpad. Een pad, vooral leuk voor kinderen, waarop je verschillende soorten ondergrond kunt ervaren, zoals modder, glasschuim, hout en steen.

Een belangrijk doel van het experiment is het opdoen van ervaring met duurzaam bouwen. Vrijwel alles doen ze zelf. Het wiel wordt dan ook regelmatig opnieuw uitgevonden. Van bedrijven en organisaties krijgt Ecodorp Brabant extra hulp en gratis bouwmateriaal. Ook zijn ze blij met de steun van het ministerie van VROM in de vorm van een subsidie van 120.000 euro.

DROOMVAKANTIE
Wouter Klijn is normaal projectleider in de industriële bouw en coördineert de bouw bij De Kleine Aarde. Hij vindt het een mooi experiment. ,,Tijdens deze weken wil ik ervaring opdoen. Ik wil zelf een duurzaam huis kunnen bouwen, zonder het gebruik van vervuilende stoffen. Er mag geen aardolie aan te pas komen.” Klijn legt uit dat duurzaam niet meteen minder luxe wonen betekent. ,,Ook de Romeinen deden het zonder aardolie en woonden toch heel comfortabel.”

Voor de deelnemers aan het pilotproject is de bouwvakantie net zo goed een droomvakantie, want allen fantaseren ze van het bouwen van hun eigen ecodorp. Ze hebben plezier in het werk en het samenwerken, dat is duidelijk zichtbaar. Een van hen is Martijn Ballemans die de groepsdynamiek beschrijft als een ’open vrijheid’. ,,Er is begrip en respect, je kunt goed bij jezelf blijven. Er is verbintenis met elkaar, een soort onzichtbare lijm. En alles gaat op basis van vrijwilligheid.”

Henco Vonk Noordegraaf vertelt dat ze gebruik maken van Dragon Dreaming, met als basis de vier stappen: dromen, plannen, doen, vieren. ,,Zie het als een bepaalde managementmethode. Niet brainstormen, maar dromen. Spontane ideeën krijgen zo de ruimte. Vieren is een extra onderdeel. Soms doen we een polonaise over het terrein. Ik ga nu bijvoorbeeld vieren dat ik een aantal plantjes goed heb verplaatst”, grapt Vonk Noordegraaf.

Zondag 19 september wordt Ecodorp Brabant op De Kleine Aarde vanaf 13.00 uur gepresenteerd aan het publiek. Niet alles zal dan zijn voltooid, maar bezoekers kunnen dan een goede indruk krijgen van duurzaam bouwen en van de dromen, plannen en daden van Ecodorp Brabant. Voor vrijwilligers en omwonenden staan zaterdag 28 augustus diverse activiteiten op het programma. Vanaf 16.00 uur worden zijn getrakteerd op muziek en rondleidingen. Ook is er een kinderprogramma.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor de dakconstructie van het educatiecentrum moeten een hoop houten palen de lucht in.
26 augustus 2010

Print deze pagina

Terug