KLEIN MONUMENT AAN KONIJNSHOOLSEDREEF

Te koop: dienstwoning van Stapelen

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op de voormalige dienstwoning van kasteel Stapelen aan de Konijnshoolsedreef. Het pandje is sinds enkele weken te koop en verdient een flinke opknapbeurt. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARC CLEUTJENS

Als er één huis in Boxtel te vinden is waar de tijd heeft stilgestaan, dan is dat het pandje aan de Konijnshoolsedreef 9, dat sinds deze week te koop is. Het woonhuisje met bakhuis en erf werd omstreeks 1865 in opdracht van de familie Mahie gebouwd als dienstwoning van kasteel Stapelen. Opvallend: het huis heeft een dubbelganger aan de Burgakker.

Makelaar Theo van Krieken van Van Krieken Makelaardij in Liempde is enthousiast over het woonhuis dat hij sinds deze week in de etalage heeft staan. Het is een bijzonder woonhuis dat kenmerkend is voor de bouwtrant van de negentiende eeuw en samen met het bakhuis en het erf een mooi voorbeeld van dorpsbewoning laat zien.

Van Krieken vertelde deze week dat het te koop is bij inschrijving. Er zouden zich al meerdere gegadigden hebben gemeld voor het pand dat al bijna twintig jaar op de gemeentelijke monumentenlijst prijkt. Bijzonder is dat in het bakhuis nog een poepdoos aanwezig is; in het huis bevindt zich nog geen toilet. ,,Het woonhuis moet echt van top tot teen gerenoveerd worden en daarmee zal de koper bij zijn bod rekening mee moeten houden”, stelt de makelaar.

GESCHIEDENIS
De geschiedenis van de dienstwoning aan de Konijnshoolsedreef voert terug tot 1865, toen Gerardus Johannes Henricus Mahie (1802-1871), heer van Boxtel en Liempde, opdracht gaf voor de bouw van twee soortgelijke huisjes. Mahie was een schatrijke man, die met de aankoop van kasteel Stapelen in Boxtel de tweede hoogst aangeslagene was bij de Rijks Directe Belastingen in Noord-Brabant. De van oorsprong Belgische familie Mahie was rijk geworden met een glasblazerij en zag haar vermogen in de 18e eeuw verder groeien door huwelijken binnen vooraanstaande families.

Mahie liet voorafgaand aan de bouw van de in waterstaatsstijl gebouwde dienstwoningen eerst kasteel Stapelen grondig verbouwen. Dat liet hij doen door de Tilburgse architect A. Goijaerts, die ook de ontwerper zou zijn van de huisjes aan de Konijnshoolsedreef en de Burgakker. De onlangs overleden historicus Jean Coenen beschreef de verbouwing van Stapelen in zijn boek Baanderheren, Boeren & Burgers. Hij stelt dat van een restauratie geen sprake was. Het Boxtelse kasteel, dat ooit werd bewoond door de heren Van Horne en Van Salm Kyrbourg, werd deels herbouwd in neogotische stijl.

Sinds 1859 bewoonde de familie Mahie kasteel Stapelen in de zomermaanden. De kasteelheer bleef raadslid in ’s-Hertogenbosch en zou zich pas in 1867 definitief in Boxtel vestigen. Na zijn dood in 1871 werd op het kerkhof van Liempde een imposant grafmonument opgericht. Volgens Coenen onderstreept dat monument dat Mahie heer van Boxtel én Liempde was.

OORSPRONKELIJK
Beide dienstwoningen blijken in dezelfde bouwtrant opgetrokken, zo blijkt uit een inventarisatie die in 1991 in opdracht van de gemeente Boxtel werd verricht. De twee huisjes bestaan uit een bouwlaag met daarop een zolder met daarop een met Tuile du Nord-pannen gedekt zadeldak. Ondanks enkele later aangebrachte veranderingen, is duidelijk zichtbaar dat beide dienstwoningen verwant zijn.

Een groot verschil is de huidige inrichting. Waar het pandje aan de Burgakker al vele verbouwingen en moderniseringen onderging, is de dienstwoning aan de Konijnshoolsedreef in goeddeels oorspronkelijke staat, compleet met secreet in de bakstenen bijschuur. De toekomstige koper zal in de buidel moeten tasten om dit gemeentelijk monument bij de tijd te brengen. Hopelijk blijven veel oude elementen voor het nageslacht bewaard. Want wie heeft er vandaag de dag nog een goed functionerende poepdoos in de schuur...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op de voormalige dienstwoning van kasteel Stapelen aan de Burgakker. Het pandje is fraai gerestaureerd. (Foto: Peter de Koning).
26 augustus 2010

Print deze pagina

Terug