Briljanten paar in Boxtel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: …JOKE EN TOON VAN DEN BROEK… (Foto: Peter de Koning)

DOOR HENK VAN WEERT

Het gebeurt zelden dat een echtpaar het briljanten huwelijksjubileum kan vieren. En ondanks dat Toon van den Broek uit Boxtel toch niet meer de jongste was toen hij zijn jawoord gaf aan Joke Raaijmakers uit Gemonde, bereiken zij deze mijlpaal wel. De Tweede Wereldoorlog was net voorbij toen het huwelijk na vijf jaar verkering werd gesloten. Zaterdag 14 augustus is dat precies 65 jaar geleden.

In het eerste oorlogsjaar hadden de twee elkaar voor het eerst ontmoet. Zoals dat ging in die tijd: op de kermis, in dit geval te Vught. ,,Ik was al een tijd aan het dansen en zag haar opeens staan. Ik denk: dat wordt de mijne”, glundert de 95-jarige Toon. De vijf jaar jongere Joke herinnert het zich nog als de dag van gisteren: ,,Echt, het was liefde op het eerste gezicht. En verliefd zijn we nog altijd.”

Sinds drie jaar woont het paar met veel plezier op de tweede verdieping van woonzorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat. Daar hebben ze het prima naar hun zin. ,,De verzorging is geweldig en we krijgen dagelijks heerlijk te eten”, zegt Joke. Haar man, die als huzaar in Breda gelegerd was toen zij hem leerde kennen, knikt instemmend. ,,We kijken terug op een fijn en gelukkig leven. Ik heb met plezier 43 jaar bij de vroegere meubelfabriek Novum gewerkt. Eerst als meubelmaker, later als afdelingschef. Maar dat is lang geleden. Ik geniet nu alweer dertig jaar van mijn pensioen.” Lachend: ,,Ik ben unnen dure voor de AOW.”

Met tevredenheid en vol trots vertelt Joke over hun twee dochters en zoon die goed terecht zijn gekomen. ,,En naast vier kleinkinderen hebben we ook al drie achterkleinkinderen”, wijst ze naar de fotolijstjes op de vensterbank.

Hoewel de gezondheid bij tijd en wijle een probleem vormt (Toon: ,,Dankzij de pillen zijn we er nog”) blijven ze graag op de hoogte van wat zich afspeelt in de wereld. Als rasechte ODC’er die in zijn jonge jaren lang in het vaandelteam van de tricolores speelde, volgt hij de sportverslagen op televisie op de voet. ,,Maar ook de politiek hoor. Als je nu toch ziet wat er allemaal gaande is om een kabinet te formeren, pffff…”

Komende zaterdag trakteert het bruidspaar Van den Broek de medebewoners van Simeonshof op koffie en gebak en begin september staat een boottochtje met het eigen gezin op stapel.
12 augustus 2010

Print deze pagina

Terug