VERZAMELTUIN FRENS VAN DEN BIGGELAAR HEEFT LIEMPDSE WORTELS

Dungens arboretum telt 1.404 bomen

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Arboretum D’n Hooidonk is uitgestrekt. De gratis toegankelijke bomentuin is ruim vijvenhalve hectare groot. (Foto's: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

Sinds 1974 heeft oud-Liempdenaar Frens van den Biggelaar samen met zijn echtgenote Mia in Den Dungen een bijzondere collectie bomen aangelegd. Hun verzameldrift heeft geresulteerd in een ruim vijvenhalve hectare groot arboretum dat precies 1.404 exemplaren telt. Sinds kort heeft het echtpaar het beheer overgedragen aan een stichting om de toekomst van de groene verzameling tot in lengte van jaren veilig te stellen. Bezoekers kunnen vrij rondkijken op landgoed D’n Hooidonk.

Twee jaar geleden heeft Van den Biggelaar zijn hoveniersbedrijf van de hand gedaan en sindsdien legt de 64-jarige oud-inwoner van Liempde zich nóg meer toe op de uitgestrekte bomentuin die aan het bedrijf grenst. ,,Door de jaren heen heb ik van in totaal dertien mensen grond kunnen kopen en zo is dit aangesloten perceel beetje bij beetje gegroeid tot wat het nu is. Recent heb ik de laatste aankoop kunnen doen en daarmee behoort ook de oudste boerderij van Den Dungen, gebouwd in 1667, voortaan tot dit arboretum. Bovendien hebben we daarmee de landgoed-status verworven, die je pas krijgt als je meer dan vijf hectaren aangesloten gebied beheert”, vertelt Van den Biggelaar.

Het verzamelen van bomen begon ooit als hobby. ,,En dat is het eigenlijk nog steeds. Het is gewoon leuk om steeds nieuwe rassen en soorten toe te voegen. Bestaande arboretums zijn al honderden jaren oud en hebben dus ook bomen met een enorme geschiedenis. Hier staan de nieuwste rassen die worden gekweekt. Zo heb ik onder meer tachtig verschillende eiken, zestig soorten berken en magnolia’s en vijftig beuken. Maar ook vijftig buxussen, waaronder een van 120 jaar oud en wel vier meter hoog. Die stond bij een boerderij en wilde de nieuwe eigenaar weggooien. Doodzonde natuurlijk. Ik ben blij dat die hier een nieuw plekje heeft gekregen.”

LATEN GENIETEN
Naast alle inheemse bomen heeft Van den Biggelaar ook talloze exoten bijeen gebracht. Allemaal gekocht bij kwekers waar hij als hovenier goede contacten mee legde. Gingko’s (Japanse notenbomen) en Amerikaanse sequoia’s staan even goed in D’n Hooidonk. De sequoia is de grootste boom ter wereld. ,,In Californië staat er een met een omtrek van 67 meter en een hoogte van 120 meter. Kun je je dat voorstellen? De takken beginnen ongeveer op een hoogte als de torenhaan van de Liempdse kerk.” Zo groot worden de sequoia’s in het Nederlandse klimaat niet, maar toch.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: In bijna veertig jaar tijd heeft oud-Liempdenaar Frens van den Biggelaar in Den Dungen een unieke bomencollectie bijeen gebracht.

De bomenverzamelaar benadrukt dat hij het arboretum niet heeft opgezet voor zijn eigen plezier. ,,Ik geniet pas als ik zie dat anderen van deze bomenverzameling genieten. Dat is ook de reden dat we het beheer hebben overgedragen aan Stichting Landgoed D’n Hooidonk. Om dit arboretum tot in lengte van jaren te behouden. Want ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als wij er straks niet meer zijn. Het zou doodzonde zijn als het arboretum zou verdwijnen.”

KARDINAALSMUTS
In D’n Hooidonk kunnen bezoekers in alle seizoenen genieten. Niet alleen nu, in de zomer als alles volop in blad staat. Ook de herfstkleuren van de amberbomen, beuken, esdoorns, Japanse notenbomen, kornoeljes en eiken zijn prachtig. En in het voorjaar kun je ooggetuige zijn van nieuw leven als de sierkersen en -appels, Judasbomen, zakdoekenbomen, Gelderse roos en diverse seringen in volle bloei staan. Zelfs in de winter is D’n Hooidonk vol van kleur, onder meer door de toverhazelaars die dan hun bonte schakeringen laten zien.

,,En weet je wat je in je eigen tuin moet planten als je volop wilt genieten? Deze kardinaalsmuts”, wijst Van den Biggelaar naar een in een border verscholen boom. ,,Hij geeft prachtige scheuten in het voorjaar, krijgt hele fraaie bloemen en verkleurt indrukwekkend in de herfst. Het is maar een van de tientallen kardinaalsmutsen die je hier aantreft. Deze euonymus grandflorum is echter de meest schitterende”, klinkt het stellig. Gevraagd naar wat hij de mooiste boom in zijn verzameling vindt, zucht de Dungenaar. ,,Dat kan ik niet zeggen. Er staan zoveel bijzondere exemplaren, sommige met een heel eigen verhaal. Nee, ik geniet van elke boom.”

Hoewel het arboretum al jarenlang toegankelijk was, is het afgelopen juni officieel geopend in het bijzijn van oud-wethouder Ger van den Oetelaar van de gemeente Boxtel, die zitting heeft genomen in het bestuur van de beheerstichting. De provincie Noord-Brabant en de Reconstructiecommissie Maas en Meierij participeren daarin. In de zomer is de bomentuin dagelijks vrij toegankelijk van 09.00 tot 21.00 uur en in de winter van 10.00 tot 17.00 uur. Landgoed D’n Hooidonk is gevestigd aan de Hooidonk 1 in Den Dungen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De euonymus grandflorum, een van de tientallen kardinaalsmutsen die in zijn arboretum staan, is volgens Frens van den Biggelaar de mooiste boom om in de tuin te zetten. ,,Elk seizoen kun je ervan genieten.”
12 augustus 2010

Print deze pagina

Terug