BASKETBALSTER AGGY SCHALKWIJK NAAR JEUGD-EK

’Een eer om in Oranje te spelen’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aggy Schalkwijk in actie tijdens de basketbalinterland die Jong Oranje vorige week speelde tegen Ierland. (Foto: collectie familie Schalkwijk).

DOOR JASPER VAN DER AA

De Boxtelse basketbalster Aggy Schalkwijk (15) is één van de twaalf meisjes die ons land zal vertegenwoordigen tijdens het Europees kampioenschap basketbal voor meisjes onder de zestien jaar. Vanaf 12 augustus strijdt Nederland in het Griekse Thessaloniki om de Europese titel.

Om straks in Griekenland goed te presteren wordt veel van de speelsters gevraagd. Aggy Schalkwijk, net terug van een internationaal voorbereidingstoernooi in Sittard, is blij dat ze in haar ouderlijk huis even tot rust kan komen: ,,Na zo’n druk weekendtoernooi kan ik lekker een beetje bijslapen in mijn eigen bed. En met een paar dagen rust kunnen mijn blauwe plekken ook weer een beetje bijtrekken.”

Ter voorbereiding op de titelstrijd spelen de meisjes veel oefenwedstrijden. Ook zijn er enkele trainingsstages in het buitenland gepland. Begin juni is men al in Duitsland geweest en heden, donderdag 29 juli vertrekt het team alweer naar Tsjechië. Op 8 en 9 augustus worden tijdens de laatste stage in Griekenland nog even de puntjes op de i gezet alvorens Nederland op 12 augustus zijn eerste EK-wedstrijd speelt tegen het sterke Spanje.

Schalkwijk zit dit jaar voor het eerst bij de nationale selectie. Ze heeft veel zin in het Griekse avontuur maar verwacht een zwaar toernooi: ,,Omdat de lichting die voor ons zat vorig jaar Europees kampioen is geworden in de B-divisie komen wij dit jaar uit in de A-divisie. Met Spanje, Turkije en Polen zitten we ook nog eens in een lastige poule. Als je die meiden ziet dan raak je wel onder de indruk. Dat zijn een beetje mannelijke vrouwen, zeg maar. Maar in die landen ligt het niveau ook veel hoger en trainen ze veel meer dan wij.”

STRAK REGIME
Toch worden ook de Boxtelse basketbalster en haar teamgenoten aan een strak trainingsregime onderworpen. ,,Het verschil met de clubtraining is dat het niveau in het Nederlands team natuurlijk veel hoger ligt en dat de trainingen zwaarder zijn”, legt Schalkwijk uit. ,,We beginnen meestal met vijf kwartier krachttraining. Dat is minder leuk, maar wel nodig. Daarna gaan we basketbaltechnisch aan de slag. Die krachtoefeningen moeten we thuis ook doen. Iedere dag. In de vakantie gaat dat allemaal wel, maar wanneer ik ook nog naar school moet is dat soms wel eens iets te veel van het goede.”

De scholiere van het Jacob-Roelandslyceum, die in september begint aan haar vijfde jaar atheneum, is normaal gesproken zo’n tien uur per week met een rode bal in de weer. Het begon allemaal toen ze op haar zesde lid werd van de plaatselijke basketbalclub JRC. Dat ze talent had werd al snel duidelijk. De afgelopen jaren doorliep de Boxtelse alle regionale en landelijke selecties, om uiteindelijk in het Nederlands team terecht te komen. Voor JRC kwam ze dan ook steeds minder in actie. Sinds een jaar speelt Schalkwijk competitie voor het Eindhovense Almonte. Dit jaar nog in het meisjesteam onder de 16 jaar, volgend seizoen maakt ze haar opwachting in de eredivisie voor meisjes onder de 20. De leeftijdscategorie onder de 18 slaat ze gemakshalve over.

BESCHEIDEN
Hoewel ze dus gestaag aan haar carrière lijkt te bouwen is de lange blondine bescheiden over haar basketbaltoekomst: ,,Het EK is iets dat ik misschien nooit meer mee zal maken. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het ook wordt. Volgend jaar moet ik voor een plekje in het Nederlands team onder de 18 jaar concurreren met de meiden die vorig jaar Europees kampioen zijn geworden. Dat is een hele goede lichting. Ik ben daarom ook blij dat ik nu bij de selectie zit. Heb ik het in ieder geval al één keer meegemaakt.”

Basketbal moet voor Schalkwijk vooral een leuke hobby blijven. Dat neemt niet weg dat ze stiekem wel avontuurlijke basketbalplannen heeft: ,,Ik zou later nog wel in Amerika willen spelen, vooral omdat ik daar misschien ook wil gaan studeren.” Op de vraag of ze denkt ooit nog eens een contract af te dwingen in de WNBA, de vrouwelijke variant van de Amerikaanse profcompetitie, antwoordt de jeugdinternational lachend en wederom bijzonder bescheiden: ,,Nee dat ligt echt buiten mijn bereik. Bij de teams die we op het EK treffen, zie ik al meisjes waarvan ik denk: ’Wow, jij bent echt sterk!’.”

Tijdens het Europees kampioenschap gaat ze dus vooral genieten, al moet er natuurlijk wel gepresteerd worden. Schalkwijk vertelt hoe het er tijdens toernooien aan toe gaat: ,,Je krijgt weinig mee van de landen waar je komt. Je ziet alleen het hotel, de eetzaal en de speelzaal. Het is wedstrijden spelen, trainen en tussendoor verplicht slapen. De teammanager komt controleren of we ook daadwerkelijk onze rust pakken.”

Niet degraderen is de doelstelling van het team. Of dat gaat lukken durft de Boxtelse Oranjespeelster niet te voorspellen. Of ze veel speelminuten zal krijgen evenmin, maar het feit dat ze tot het keurkorps van de bondscoach behoort is Schalkwijk al veel waard: ,,Ik vind het een eer om voor Nederland uit te mogen komen en denk dat het ook best wel iets is om trots op te zijn.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Begonnen als lid van het Boxtelse JRC is Aggy Schalkwijk geselecteerd voor het Nederlands basketbalteam onder de 16 jaar. (Foto: Albert Stolwijk).
5 augustus 2010

Print deze pagina

Terug