HONING SLINGEREN EN DUBBELTJESMARKT

Volop vertier bij Kinderboerderij

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De dubbeltjesmarkt op de kinderboerderij trok gisteren veel bezoekers. Kinderen konden hun oude speelgoed verkopen en voor de opbrengst meteen nieuwe spullen kopen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARGO BARTELDS EN MARIËLLE WIJFFEAARS

De twee imkers van de Boxtelse Kinderboerderij aan het Apollopad, Lia de Leeuw en Frank Wilmink, hebben zaterdag 24 juli met de twee juniorimkers en een groep geïnteresseerde bezoekers een deel van de zomerhoning van de zes bijenvolken uit de raten ’geslingerd’. Dat leverde bijna dertig liter smaakvolle honing op. Gisteren, woensdag 28 juli, werd de jaarlijkse dubbeltjesmarkt gehouden.

In de opkamer is een groepje jonge bezoekers met groot enthousiasme bezig om de honing te kunnen slingeren. De honingraten worden eerst ’ontzegeld’. De bijen dekken de raten netjes af en die dekseltjes worden er met grote precisie afgeschraapt. Daarna was het de kunst om zo snel mogelijk te draaien om de honing eruit te slingeren. Onderaan druppelt mooie honing uit de centrifuge in de emmer.

Na één tot drie weken in de emmer gestaan te hebben, zijn de luchtbellen naar boven gedreven en rest mooie zomerhoning die in de potjes gedaan kan worden. De smaak van de honing is afhankelijk van de gewassen die door de bijen bezocht zijn. In de afgelopen periode waren dat veel Acacia- en lindebomen. ,,Dat geeft een lekker pittige, ietwat mintachtige honing”, vertelt imker Wilmink.

JUNIORIMKERS
De zevenjarige tweelingbroers Florian en Jasper Brinkman zijn de juniorimkers van de Kinderboerderij. Bijna dagelijks zijn ze aan het Apollopad te vinden, maar steevast op vrijdagmiddag als er door de imkers gewerkt wordt aan de volken. De tweeling weet dan ook al veel te vertellen over het houden van bijen. Voor hen is het honing slingeren een onderdeel van het proces en ze doen het dan ook met verve.

Het tweetal weet goed waarop te letten bij het slingeren. Het komt nauwkeurig om de snelheid te bepalen. Té snel slingeren, terwijl er nog erg veel honing in zit, is niet goed want dan gaat de raat kapot. ,,Je moet eerst twee keer wat langzamer draaien, aan elke kant één keer en dan nog twee keer zo snel mogelijk. Dat is het beste”, weet Jasper. Florian bekijkt intussen het resultaat in de emmer. ,,Mooie honing wordt dit”, vinden de juniorimkers.

Zaterdag 31 juli kan het tweede deel van de honing geslingerd worden. In de Kinderboerderij aan het Apollopad zijn geïnteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur welkom. De imkers staan ook dan weer paraat om informatie te geven over het houden van bijenvolken.

DUBBELTJESMARKT
De Kinderboerderij organiseert in de zomermaanden nog meer activiteiten. Elk jaar wordt in de eerste en laatste week van de zomervakantie de dubbeltjesmarkt gehouden. Boxtelse kinderen mogen dan hun tweedehands speelgoed, boeken en andere spullen verkopen. ,,De meesten gaan met net zoveel spullen naar huis als waar ze mee kwamen”, zegt coördinator Karien van Rijst. ,,Het is eigenlijk een soort ruilhandel.” Hoewel de markt pas om 14.00 uur begint, mogen kinderen vanaf 13.00 uur hun plekje komen inrichten. ,,Dan staat het hier voor de poort hartstikke vol met karren en bussen die komen lossen”, zegt Van Rijst. ,,Ze zijn hartstikke enthousiast en gelukkig werkt het weer mee en zijn er veel bezoekers.”

Niet alleen kinderspeelgoed is te koop. Ook ouders van de jeugdige verkopers hebben blijkbaar spullen gedoneerd om te verkopen. Het boek ’De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch is in ieder geval niet geschikt voor de zevenjarige Daisy Kempers. ,,Papa of mama zullen dat boek wel bij de spullen hebben gelegd, ik heb het in ieder geval nog nooit gezien. Mijn spulletjes verkopen in ieder geval beter dan hun boeken en daar ben ik wel blij mee. Mijn oude leesboekjes zijn bijna allemaal al verkocht. Of ik het zonde vind? Zeker niet, ik ben écht te groot voor Sesamstraat en Nijntje.”

Cynthia Rijnsbergen is samen met neefje Jur en oma Herma bij de Kinderboerderij. Van oma mag ze twee euro uitgeven aan iets wat ze graag wil hebben. ,,Ik twijfel een beetje tussen een leuk boek of iets van Barbie. Er is zoveel te koop, dat maakt kiezen erg moeilijk.” Neefje Jur heeft zijn keus al gemaakt. De grote Ernie-knuffel wordt tussen de handjes geklemd en niet meer losgelaten. ,,Ernie is lief”, verduidelijkt Jur zijn keus.

De dubbeltjesmarkt wordt op woensdag 1 september nog een keer gehouden. Van 14.00 tot 16.00 uur kan men spulletjes kopen of verkopen.
29 juli 2010

Print deze pagina

Terug