DE JOFRAHOEVE ONTVANGT RUIM 200 GASTEN

Poelonaise met varkens in Esch

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan de actie van Wakker Dier bij De Jofrahoeve in Esch hadden het uitstekend naar hun zin in de modderpoel, net als de varkens die wel een beetje moesten wennen aan al dat vreemde volk. (Foto: Wakker Dier).

De biologische varkensboer Frank van Wagenberg van De Jofrahoeve aan De Ruiting in Esch kreeg zondag 18 juli bezoek van een paar honderd gasten uit Nederland en België die met veel enthousiasme door de modderpoel banjerden. Aanleiding was de oproep van Stichting Wakker Dier om met een ludieke actie aandacht te vragen voor het welzijn van varkens en voor het consumeren van biologische producten.

De deelnemers aan de actie hadden gereageerd op een oproep van Wakker Dier om mee te doen met de recordpoging om zoveel mogelijk mensen in een modderpoel te laten lopen. Deze diervriendelijke consumenten willen meer varkens in de modder zien omdat nog veel dieren tijdens tropische weersomstandigheden, zoals in de afgelopen weken, in potdichte stallen zijn opgesloten.

Wakker Dier hoopt dat steeds meer consumenten in de winkel niet meer kiezen voor de zogeheten kiloknallers, maar voor biologische producten. Volgens Van Wagenberg was het een geslaagde actie. ,,De honderdvijftig tot tweehonderd deelnemers hadden het zó goed naar hun zin in de modderpoel, dat op een gegeven moment nauwelijks meer een verschil te zien was tussen mensen en varkens. De dieren moesten in eerste instantie wel even wennen aan al die rare snuiters in de poel, maar voelden zich al snel helemaal thuis tussen al dat vreemde volk.”

HUMORISTISCH
Volgens de biologische varkenshouder uit Esch moest de actie aandacht van consumenten vragen voor duurzame producten. ,,Niet via harde acties, maar op een humoristische manier. We hopen op deze wijze te bereiken dat de consumenten na gaan denken over de producten die ze kopen”, zegt Van Wagenberg. ,,Gelukkig stijgt de verkoop van biologisch vlees elk jaar, maar wij willen zoveel mogelijk mensen stimuleren om voor diervriendelijke producten te kiezen. De sector waarbinnen ik sinds 2003 opereer is klein, maar wel groeiende. Ik weet dat veel collega’s ook best op een biologische manier willen gaan boeren, maar dan moeten ze daar ook de kans voor krijgen.”

Van Wagenberg is blij dat er in de maatschappij steeds meer draagvlak bestaat voor de productie op duurzame en biologische wijze. ,,Maar dat neemt niet weg dat we aandacht moeten blijven vragen voor onze sector; bijvoorbeeld door met ruim honderdvijftig mensen én varkens feest te vieren in een modderpoel. Het was een beetje een maf gezicht natuurlijk, maar wel erg leuk.”

In de papieren editie van Brabants Centrum is meer aandacht voor de actie van Wakker Dier bij De Jofrahoeve in Esch.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ruim honderdvijftig diervriendelijke consumenten lopen in ’poelonaise’ door de modderpoel van de biologische varkens bij De Jofrahoeve in Esch. Met de actie van Stichting Wakker Dier ijveren de deelnemers voor meer modderbaden voor varkens. (Foto: Wakker Dier).
22 juli 2010

Print deze pagina

Terug