RIKKELOTH: 24 UUR KAARTEN VOOR GOED DOEL

Rikken, echt een Brabants kaartspel...

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van kaartclub Rikkeloth doneerden vorig jaar 500 euro aan orthopedagogisch instituut De La Salle. Het bedrag werd overhandigd door clublid Janus Melis. Dit jaar wordt een rikmarathon gehouden voor de Zorggroep Elde. (Archieffoto Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Ze hebben er al een paar uur opzitten als deze krant op de deurmat valt. Donderdag 22 juli om klokslag vier uur klonk het startschot voor de eerste 24 uurs rikmarathon van kaartclub Rikkeloth. Burgemeester Frank van Beers was de eerste in een stoet van prominenten die een potje meedeed voor het goede doel: riktafels voor het grand café van het nieuwe woonzorgcentrum van de Zorggroep Elde aan de Mgr. Bekkersstraat.

Tot morgenmiddag vier uur puilt café Becoloth uit met liefhebbers van het edele rikken. Want dat rikken meer is dan zomaar een kaartspel, dat staat wel vast voor de organisatoren van de rikmarathon. Noud Heesakkers, Joan van Houtum, Janus Melis en Ton Rooms hebben iets met rikken en vormen het organisatiecomité van het evenement dat aardig wat centen moet opbrengen voor de kaartliefhebbers in Elisabethsdael en Vinckenrode, de twee nieuwe woongebouwen die op de plek van Emmaus worden gebouwd. Een speciale vergunning is aangevraagd om Becoloth 24 uur lang open te houden.

Meer dan tweehonderd rikkers doen mee aan de marathon, onder wie enkele prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het ondernemerswereldje. En de keuze voor de laatste donderdag en vrijdag voor de zomervakantie is bewust gekozen. ,,Becoloth trekt vooral op die vrijdag nogal wat mensen die graag bereid zullen zijn om een kaartje te leggen of mee te doen aan onze loterij”, vertelt Rooms. Ook kan geboden worden op enkele bijzondere attributen, zoals een gesigneerd shirt van de lokale profvoetballers Frank van der Struijk en Paco van Moorsel en een stick met handtekening van hockeyster Renske van Geel, ook uit Boxtel.

DERTIEN LEDEN
Rikkeloth is een kaartclub die nu zo’n drie jaar bestaat en dertien leden telt. ,,Net zoveel leden als er kaarten zijn”, grinnikt Heesakkers. Al eerder werd voor het goede doel gekaart. ,,Maar dat waren vaak kleinere projecten. Nu willen we het wat groter aanpakken”, licht Rooms toe. In het verleden werd al gekaart voor De la Salle. ,,Toen was de opbrengst van de Tourtoto voor dat doel”, vertelt Heesakkers. Ook dit jaar wordt de tourtoto gehouden, maar lijkt de animo wat minder. ,,Concurrentie van het WK en de rikmarathon”, denkt Van Houtum.

Terwijl op het terras de laatste puntjes op de i worden gezet, zegt Van Houtum dat vooral via mond-tot-mondreclame de deelnemers voor de rikmarathon zijn toegestroomd. ,,Het zal ertoe leiden dat op de drukste momenten alle plekken in Becoloth bezet zijn en 44 kaartspelers aan tafel zitten. Van onze club zijn permanent vijf leden aanwezig om alles in goede banen te leiden. Tussendoor gaan we wel even eten en kort slapen.”

Op de deelnemerslijst staan tal van bekende en minder bekende namen. Naast burgemeester Van Beers, die het startschot geeft, neemt wethouder Anton van Aert deel. Hij sluit de marathon vrijdagmiddag af. ,,Ook verschillende politieke partijen doen mee of geven een donatie”, vult Van Houtum aan. De Democratische Partij Boxtel-Liempde zal op een gegeven moment twaalf kaarters aan tafel zetten. Verder doet een aantal toekomstige bewoners van ’het nieuwe Emmaus’ mee.

ECHT BRABANTS!
Om discussies over de spelregels van het rikken te voorkomen, zijn de regels zoals het spel bij Rikkeloth gespeeld wordt op schrift gesteld. En discussies zijn er volop, zo benadrukt Rooms. ,,Ieder dorp in Brabant hanteert zijn eigen regels en afwijkingen daarop. Soms zie je zelfs per straat verschillen.”

Naast het promoten van een goed doel, willen de leden van Rikkeloth vooral de schijnwerpers op het rikken richten. ,,Het spel is echt Brabants en mag niet verloren gaan”, vindt Rooms. ,, Vroeger schoof iedereen in Brabant op zondag na de mis aan tafel om te gaan rikken. Nu zie je dat steeds minder jongeren het kaartspel beheersen en dat vinden wij jammer. Daarom is Rikkeloth opgericht.”

Rooms benadrukt dat de club geen vereniging met statuten en andere regels is. ,,De gezelligheid staat natuurlijk voorop, net als de voorliefde voor het kaartspel dat we iedere vrijdag tussen vier en zes spelen aan de stamtafel van Becoloth. Maar als we hier en daar wat zieltjes kunnen winnen voor het rikken, is dat toch mooi meegenomen.”

De 24 uurs rikmarathon van Rikkeloth in café Becoloth duurt vrijdag 23 juli tot 16.00 uur en is voor publiek vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen ter plaatse een donatie doen voor het goede doel en meebieden op enkele bijzondere objecten die worden verloot en geveild. Sponsors en donoren die geld willen overmaken, kunnen dat doen op rekeningnummer 59.27.65.237 ten name van Becoloth inzake Rikkeloth onder vermelding van ’bijdrage rikmarathon’.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De organisatoren van de rikmarathon leggen een kaartje aan de stamtafel van Becoloth. Links vooraan Ton Rooms, met de klok mee Noud Heesakkers, Janus Melis en Joan van Houtum. (Foto: Albert Stolwijk).
22 juli 2010

Print deze pagina

Terug