BOXTEL WIL 46 HUIZEN BOUWEN

Moorwijk in beeld voor woningbouw

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op de appartementen in park Moorwijk. Een besluit van de provincie Noord-Brabant lijkt de weg vrij te maken voor meer woningbouw in het fraaie bosgebied. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel denkt de komende jaren 42 appartementen en 4 vrijstaande woningen te kunnen bouwen in bosgebied Moorwijk. Dat blijkt uit een reactie van de gemeente op het besluit van de provincie Noord-Brabant om de bestemming van Moorwijk om te vormen tot bestaand stedelijk gebied.

Bouwen in Moorwijk is een van de meest heikele politieke onderwerpen van het voorbije decennium geweest. Vaak stond het gemeentebestuur lijnrecht tegenover de Eerselse zakenman en projectontwikkelaar Toon van Esch, die in Moorwijk grootse plannen had voor de bouw van appartementen en een hotel. Sinds 2004 proberen beide partijen er via een traject van mediation uit te komen.

Nu het provinciebestuur op 9 juli heeft besloten dat Moorwijk niet meer valt binnen de ecologische hoofdstructuur, lijkt de weg vrij voor woningbouw. Gedeputeerde Staten beschouwt het bosgebied tussen de Parkweg, de Halderheiweg en de Molenwijkseweg als stedelijk gebied en effent daarmee het pad voor woningbouw, zo lijkt het. Volgens een gemeentewoordvoerster heeft de provincie vorige week aangegeven dat Boxtel de vrije hand krijgt om het Moorwijk verder te ontwikkelen.

Daarmee is de gemeente wel veroordeeld om weer met projectontwikkelaar Van Esch in zee te gaan. Die streeft al vele jaren naar de bouw van woningen in Moorwijk; het hotelplan is mede om economische redenen al eerder gesneuveld. Van Esch stond ook aan de wieg van de appartementen die eerder aan de oevers van de ven in Moorwijk werden gebouwd.

Boxtel tikte de projectontwikkelaar regelmatig op de vingers omdat hij zich niet aan bouwregels en voorschriften zou hebben gehouden. In augustus 2008 beoordeelde de welstandscommissie al schetsen voor appartementen en vrijstaande woningen. Deze plannen waren onder meer ontworpen door het bureau van de bekende Essche architect Hubert-Jan Henket.
22 juli 2010

Print deze pagina

Terug