DAKLEIEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN IN ’IN GOEDE AARDE’

Stukje Rijksmuseum floreert in Boxtel

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een vak apart: leistenen monteren aan de gevel van een duurzame woning in de wijk In Goede Aarde. De leistenen lagen eerder al twintig jaar op het dak van het Rijksmuseum in Amsterdam. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De fundering is van gerecycleerd glas, een deel van de buitenwand bestaat uit Siberisch larixhout. Hergebruik is het toverwoord bij de bouw van een van de laatste woningen aan de Einsteinstraat in de woonwijk In Goede Aarde. Als klap op de vuurpijl wordt het grootste deel van de buitengevel bekleedt met Franse leistenen, die decennialang op het dak van het Rijksmuseum in Amsterdam hebben gelegen.

Architect Roel van der Linden van XYZ Architecten heeft met ziel en zaligheid gewerkt aan het ontwerp van de woning die hij later dit jaar met zijn gezin zal betrekken. Strikte voorwaarden van de gemeente Boxtel om zoveel mogelijk te kiezen voor hergebruikte materialen nam hij op als een uitdaging. ,,Bouwen volgens een thema biedt meerwaarde omdat je echt iets bijzonders kunt realiseren”, vindt Van der Linden.

Hij had al geďnformeerd naar de prijs van nieuwe dakleien, toen de gemeente aandrong op gebruik van gerecycleerd materiaal. ,,Via-via kwam ik in contact met iemand die de Franse leien van het Rijksmuseum had opgeslagen en aanbood voor hergebruik”, vertelt de Boxtelse architect. Inmiddels staan grote kratten op de bouwplaats, tot de rand toe gevuld met dakleien die decennialang het Rijksmuseum hebben droog gehouden.

Het werken met oude dakleien is een ambachtelijk klusje, dat wordt uitgevoerd door specialisten van de firma Ridder, met vestigingen in Hoorn en Oss. Twee ambachtslieden komen zelfs uit oostelijk Duitsland, waar nog meer gewerkt wordt met dit materiaal. Na twee dagen noeste arbeid in de brandende zon was dinsdagmiddag al een groot deel van de gevel bekleed. ,,Deze dakleien gaan honderd jaar mee”, belooft een van de werklieden van Ridder. ,,Ze worden bevestigd met roestvrijstalen haakjes en koperen spijkers. Heel degelijk materiaal, onverslijtbaar.”

De dakleien worden ondersteboven op de gevel gemonteerd. Zo ontstaat een rustig en minder klassiek beeld, ook al is duidelijk aan de kleurverschillen te zien dat de dakbedekking aan een tweede leven begint. ,,De dakleien sluiten prima aan bij het hergebruikthema van ons huis”, zegt Van der Linden. Op alle fronten wordt dat principe doorgevoerd. ,,Ik ben al aan het nadenken over de bestrating van de oprit. Ik heb zitten denken aan bouwpuingranulaat.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op de in aanbouw zijnde woning aan de Einsteinstraat. De wanden worden bekleed met Franse leistenen van het Rijksmuseum en Siberisch larixhout. (Foto: Albert Stolwijk).
22 juli 2010

Print deze pagina

Terug